Edinburgh – kahvilat

Kun ensi kertaa menin Edinburghiin 1975, sieltä oli vaikea saada muuta kuin pulverikahvia ja pussiteetä. Sitä kesti aika kauan. Ystävät ostivat papuja ja jauhoivat oman kahvinsa. Kahvilat, coffee houses, coffee rooms, ovat yleistyneet ja erikoistuneet ihan kuin Suomessakin. Paikoin ne tuoksuvat vieri vieressä. Paikat kilpailevat persoonallisuudessa. Monet ovat saaneet omat kantakävijänsä. Museoiden kahviloissakin kannattaa käydä.

FORSYTH’s TEA ROOM

Vetäydy Royal Milen humusta lepuuttamaan jalkojasi ja hermojasi vanhojen kiviseinien suojiin ja Christinan huomiin. Hän leipoo itse kaiken kahvin tai teen särpimeksi. Uskolliset asiakkaat palaavat vuodesta toiseen – Christina on pitänyt kahvilaa jo vuosikymmeniä.

Kun kahvila on auki, sen kyltti seisoo Royal Milellä kujan kulmalla, aivan muutama kauppa John Knoxin talosta linnan suuntaan.

Missä: Kujalla nimeltä Chalmer’s Close, 81 High Street (Royal Mile)

BLACKWELL’s

Mukava kulmakahvila saman nimisen perinteikkään kirjakaupan yhteydessä, vastapäätä Edinburghin yliopiston päärakennusta (Old College). Kahvilaan pääsee myös Chamber Streetin puolelta.

Missä: 53-59 South Bridge, vanha kaupunki

TREEHOUSE

Konstailematon ja ystävällinen pieni kahvila-lounaskuppila, jossa voi viipyä pidempäänkin konettaan näpytellen. Kahvila löytyy Bruntsfield Linksin viheralueen läheltä.

Missä: 44 Leven Street, Tollcross

BROUGHTON DELICATESSEN

Aamuvirkut palkitaan: suussa sulavat mantelicroissantit odottavat!

Leipiä ja leivonnaisia, juustoja ja lounaita voi ostaa mukaan. Kaikki valmistetaan alakerrassa. Ei a-oikeuksia. Hyvä kahvi. Aina joku pitää toimistoaan sivummassa takahuoneessa.

Missä: 7 Barony Street, Broughton Streetin poikkikatu, uusi kaupunki

PETER’s YARD

Jos kesken kaiken haluat pullakahvit, niin täältä saa korvapuustin tai pyöreän pullan. Jos mahdut sisään. Mukaan voi ostaa ruisleivän. Jos niitä vielä on. Paikan skandinaaviset kytkökset alkavat jo olla yleisessä tietoisuudessa.

Missä: 3 Deanhaugh, Stockbridge

Toinen samanniminen ja hyvin ruuhkainen kuppila löytyy yliopiston läheltä.

Missä: Quartermile, 27 Simpson Loan. (Q on suuri moderni kivitalo.)

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *