Vegaaniravintoloita Edinburghissa

Edinburghissa on useita vegaanikahviloita, vegaaniravintoloita ja vegaanipizzerioita ja löytyypä vegaanijäätelöpaikkakin. Kukkulakaupunki onkin listattu Britannian vegaaniystävällisimpien kaupunkien joukkoon, joskus keikkunut kärjessäkin.

Useissa vegaanikahviloissa ja vegaaniruokapaikoissa on ruoan perään merkattu listalle erikseen V tai VG. Merkinnöissä on se pieni ongelma, että ne vaihtelevat paikasta toiseen. Joskus V on vegaani, joskus vegetaari. Hakasuluissa oleva V saattaa tarkoittaa, että v-version saa pyydettäessä. Fiksu paikka on laittanut selitykset listan alle. Tai selittää kysyttäessä.

Vegaaniruoille voi myös olla erillinen vegaanilista, ainakin pyydettäessä. Onnellisimmissa tapauksissa nälkäinen tai kahvinjanoinen päätyy täysin vegaaniin paikkaan, joita niitäkin on useita.
Kasvisruokapaikkoja ja -vaihtoehtoja Edinburghissa riittää. Monissa kasvisruoissa vaan on maitoa tai voita. Laktoosittomuus on toistaiseksi kaikkein harvinaisinta. Välillä se jopa sekoitetaan gluteenittomuuteen.
Laktoosittomia tuotteita enemmän on tarjolla myös sokeritonta, vehnätöntä, soijatonta…

Vegaaniruoka voi olla laktoosi-intolerantin pelastus, jos kasvisruoka käy. Silloin valikoimaa on huimasti. Esimerkkejä vegaanipaikoista Edinburghissa:

Vegaaniravintoloita

Henderson’s Vegan

Kasvisravintoloiden uranuurtajalla on kulmakauppansa vierellä vegaaniravintola. Kun haluan sisään, paikka on illan suussa täysi. -Hyvä merkki!
Missä: 25C Thistle Street, uusi kaupunki, Hanover Streetin poikkikatu
www.hendersonsofedinburgh.co.uk

Henderson’s Salad Bowl

Kasvisravintoloiden uranuurtajapaikka, jonne suuntaan, kun vegaanipaikka on täynnä. Täälläkin on paljon vegaanivaihtoehtoja niin ruoissa kuin leivonnaisissakin. Tekeekin mieli myöhäistä iltapäiväkahvia, joten valitsen tiskistä muhevaa vegaania kirsikkatorttua, joka maistuu kirsikoilta. Juon päälle tuhdin kolmen shotin americanon. Suodatinkahvi-pyynnölle klo 19 on vähän myöhä ajankohta, laite on jo pesty.
Missä: 94 Hanover Street, uusi kaupunki, kellarikerroksessa
www.hendersonsofedinburgh.co.uk

Kalpna

Edinburghin klassikko, intialainen perheomisteinen Kalpna on ruokkinut täällä kasvissyöjiä jo yli neljännesvuosisadan. Kerman sijaan käytetään paljon kookosmaitoa. Paikan suosio jatkuu, pöytävaraus ei ole pahitteeksi.
Missä: 2-3 St Patrick Square, vanha kaupunki
www.kalpnarestaurant.com

Checkpoint

Uusi suosittu ruokapaikka, jolla on pitkät aukioloajat, ja ruokalistalle on merkitty vegaaniruoat ja muut erikoisruokavaliot. Lounasruoka ainakin oli hyvää, ja pauhaavaa musiikkia hiljennettiin pyynnöstä.
Missä: 3 Bristo Place, vanha kaupunki, Kansallismuseon lähellä
www.checkpointedinburgh.com

Monissa muissakin ravintoloissa on vegaanivaihtoehtoja. Ne, joita olen syönyt, ovat olleet poikkeuksetta maukkaita.

Vegaanipizzaa

Aivan muutama askel kauppakatujen vilinästä, katujen välissä on niitä rauhallisempi Rose Street.
Taikinanimeä kantava ruokapaikka tarjoaa vegaanipitsaa. Toinen varsinainen vegepaikkakaan ei ole kaukana. Kummallakin on myös pizzataksi.

Dough Pizza

En ole itse täällä syönyt, mutta paikan Vegan Affair -vegaanipitsa on käsittääkseni kokeilemisen arvoinen.
Missä: 172 Rose Street, uusi kaupunki
www.dough-pizza.co.uk

Novapizza Vegetarian Kitchen

Edinburghin ensimmäinen italialainen pizzeria vegaaneille ja kasvissyöjille.
Missä: 42 Howe Street, Stockbridge, uusi kaupunki, (ydinkeskustasta pohjoiseen lähdettäessä Frederick Street- Queens Street Gardens jatkuu pohjoiseen Howe Streetinä)
www.novapizza.co.uk

Vegaanikahviloita

Monissa kahviloissa on tätä nykyä vegaanivaihtoehtoja, koska vegaanius on nyt hyvin hip. Niinpä kerron tässä vain muutamasta täysin vegaanista kahvilasta. Moni kahvila tarjoaa myös lounaita.

Pumpkin Brown

Maidoton, gluteiiniton, sokeriton, raakaravinto…
Missä: 16 Grassmarket, vanha kaupunki
www.pumpkinbrown.co

Grams

Täältä löytävät suuhun pantavaa vegaanin lisäksi myös vegetaari, keliaakikko ja laktoosi-intolerantikko, Grams lupaa. Ei agavea, ei soijaa, ei vehnää. Makeutusaineina riisi- tai vaahterasiirappi, jos ollenkaan.
Missä: 16 Haymarket Terrace, West End
www.gramsedinburgh.com

Moon & Hare

Vegaani, vegetaari, gluteeniton. Kokeile aamupuuroksi tattari-amarantti-kvinoapuuroa. Maista vegaanivohveleita. Raudan luvataan pysyvän kuumana koko päivän.
Missä: 167 Bruntsfield Place
www.moonandhare.co.uk

Vegaanijäätelöä

Vegaani ei jää Skotlannin pääkaupungissa jäätelöttäkään. Marketista tai kasvisruokakaupasta voi etsiä Tofulinea tai muita vastaavia kasvisjäätelöitä. Niitä voi myös kysyä jälkiruokaansa. Niiden lisäksi on ainakin yksi jäätelöbaari:

Affogato

Kahvila tarjoaa jäätelöä, kahvia, leivoksia, vohveleita. Ne voi nauttia sohvalla istuen.
Missä: 36 Queensferry Street, West End, lähellä House of Fraser -tavarataloa
www.affogatogelato.co.uk

Useat kahvilat ovat Edinburghissakin myös lounaskahviloita, joten nälkäisen kannattaa aina tsekata menyy seinältä tai paperilta.

Vegaania toriruokaa

Vegaani löytää itselleen ruokaa ja cupcakeja myös torilta. Toripäivät ja aukioloajat vaihtelevat.
Jos olet Edinburghissa sunnuntaina, tsekkaa ihmeessä Stockbridgen kaupunginosan sunnuntaitori, joka on avoinna kello 10-17.
Missä: 1 Saunders Street, Stockbridge, ydineskustasta tullessa alamäessä, pienessä puistikossa vasemmalla, ennen Leithjokea (Water of Leith)
www.stockbridgemarket.com

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit:

Milli 20.10.2016 12:38

The Auld Hoose eli "The Home Of Edinburgh's Largest Nachos"! Kävin viime reissulla testaamassa vegaaninachot vuustolla, papuhässäkällä ja guacamolella, täydellistä pubiruokaa! Paikasta saa myös mm. vegaanista aamupalaa, hodareita ja burgereita. Plussaa myös tiskin takana hääräävälle porukalle :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Eeva 20.10.2016 22:10

Kiitos kommentistasi Milli. Hauska kuulla, että "vanhasta talosta" (auld hoose) sai modernia ruokaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *