Vegaaniravintoloita Edinburghissa

Edinburghissa on vegaanikahviloita, vegaaniravintoloita ja -pizzerioita. Löytyypä sieltä vegaanijäätelöpaikkakin. Kukkulakaupunki on listattu Britannian vegaaniystävällisimpien kaupunkien joukkoon; onpa se keikkunut listan kärjessäkin.

Täysin vegaanit paikat sikseen. Muissa vegaanivaihtoehtoja tarjoavissa kahviloissa ja -ruokapaikoissa on ruoan perään merkattu V tai VG. Merkinnät vaihtelevat paikasta toiseen. Joskus V on vegaani, joskus vegetaari. Hakasuluissa V saattaa tarkoittaa, että v-version saa pyydettäessä. Fiksu paikka on laittanut selitykset listan alle. Tai selittää kysyttäessä. Vegaaniruoille voi myös olla erillinen vegaanilista, ainakin pyydettäessä.

Kasvisruokapaikkoja ja -vaihtoehtoja Edinburghissa kyllä riittää. Monissa kasvisruoissa vaan on maitoa tai voita. Laktoosittomuus on toistaiseksi kaikkein harvinaisinta. Välillä se jopa sekoitetaan gluteenittomuuteen. Laktoosittomia tuotteita enemmän on tarjolla myös sokeritonta, vehnätöntä, soijatonta…

Vegaaniruoka voi olla laktoosi-intolerantinkin pelastus, jos kasvisruoka kelpaa. Silloin valikoimaa on huimasti. Esimerkkejä vegaanipaikoista Edinburghissa:

Vegaaniravintoloita

Kalpna

Edinburghin klassikko, perheomisteinen Kalpna-ravintola on ruokkinut kasvissyöjiä intialaisella vegaani- ja kasvisruoalla jo kymmeniä vuosia. Kerman sijaan käytetään paljon kookosmaitoa. Paikan suosio jatkuu, pöytävaraus ei ole pahitteeksi.

Missä: 2-3 St Patrick Square, Newington

www.kalpnarestaurant.com

Checkpoint

Uudehko suosittu ruokapaikka Greyfriars Bobbyn patsaan lähellä. Pitkät aukioloajat, ja ruokalistalle on merkitty vegaaniruoat ja muut erikoisruokavaliot. Lounasruoka ainakin oli hyvää, ja pauhaavaa musiikkia hiljennettiin pyynnöstä. Ilmoittautunut LGBTQ-ystävälliseksi.
Missä: 3 Bristo Place, vanha kaupunki, Kansallismuseon lähellä

www.checkpoint.co.uk

Monissa muissakin ravintoloissa on vegaanivaihtoehtoja. Ne, joita olen syönyt, ovat olleet poikkeuksetta maukkaita.

Vegaanipizzaa

Aivan muutama askel kauppakatujen vilinästä, katujen välissä on niitä rauhallisempi Rose Street.
Taikinanimeä kantava ruokapaikka tarjoaa vegaanipitsaa. Toinen varsinainen vegepaikkakaan ei ole kaukana. Kummallakin on myös pizzataksi.

Dough Pizza

En ole itse täällä syönyt, mutta paikan Vegan Affair -vegaanipitsa on käsittääkseni kokeilemisen arvoinen.
Missä: 172 Rose Street, uusi kaupunki
www.dough-pizza.co.uk

Novapizza Vegetarian Kitchen

Edinburghin ensimmäinen italialainen pizzeria vegaaneille ja kasvissyöjille.
Missä: 42 Howe Street, Stockbridge, uusi kaupunki, (ydinkeskustasta pohjoiseen lähdettäessä Frederick Street-Queens Street Gardens jatkuu pohjoiseen Howe Streetinä)
www.novapizza.co.uk

Vegaanikahviloita

Monissa kahviloissa on tätä nykyä vegaanivaihtoehtoja, koska vegaanius on nyt hyvin hip. Niinpä kerron tässä vain muutamasta täysin vegaanista kahvilasta. Moni kahvila tarjoaa myös lounaita.

Pumpkin Brown

Maidoton, gluteiiniton, sokeriton, raakaravinto…
Missä: 16 Grassmarket, vanha kaupunki
www.pumpkinbrown.co

Grams

Täältä löytävät suuhun pantavaa vegaanin lisäksi myös vegetaari, keliaakikko ja laktoosi-intolerantikko, Grams lupaa. Ei agavea, ei soijaa, ei vehnää. Makeutusaineina riisi- tai vaahterasiirappi, jos ollenkaan.
Missä: 16 Haymarket Terrace, West End
www.gramsedinburgh.com

Moon & Hare

Vegaani, vegetaari, gluteeniton. Kokeile aamupuuroksi tattari-amarantti-kvinoapuuroa. Maista vegaanivohveleita. Raudan luvataan pysyvän kuumana koko päivän.
Missä: 167 Bruntsfield Place
www.moonandhare.co.uk

Vegaanijäätelöä

Vegaani ei jää Skotlannin pääkaupungissa jäätelöttäkään. Marketista tai kasvisruokakaupasta voi etsiä Tofulinea tai muita vastaavia kasvisjäätelöitä. Niitä voi myös kysyä jälkiruokaansa eri kuppiloissa. Monista löytyy maidotonta jäätelöä tai sorbettia. Niiden lisäksi on ainakin yksi vegaani jäätelöbaari:

Considerit

Täysin vegaani paikka, joka tekee päivittäin tuoreita jäätelöitä, munkkirinkilöitä ja muita leivonnaisia sekä suklaata. Kahvila on avoinna.

Missä: 3-5 Sciennes, Newington

consideritchocolate.com

Useat kahvilat ovat Edinburghissakin myös lounaskahviloita, joten nälkäisen kannattaa aina tsekata menyy seinältä tai paperilta.

Vegaania toriruokaa

Vegaani löytää itselleen ruokaa ja cupcakeja myös torilta. Toripäivät ja aukioloajat vaihtelevat.
Jos olet Edinburghissa sunnuntaina, tsekkaa ihmeessä sunnuntaitorilta Stockbridgen kaupunginosasta. Tori on avoinna kello 10-16.
Missä: Puistikossa Kerr Streetin ja Saunders Streetin kulmassa, Stockbridge

www.stockbridgemarket.com

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Milli 20.10.2016 12:38

The Auld Hoose eli "The Home Of Edinburgh's Largest Nachos"! Kävin viime reissulla testaamassa vegaaninachot vuustolla, papuhässäkällä ja guacamolella, täydellistä pubiruokaa! Paikasta saa myös mm. vegaanista aamupalaa, hodareita ja burgereita. Plussaa myös tiskin takana hääräävälle porukalle :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Eeva 20.10.2016 22:10

Kiitos kommentistasi Milli. Hauska kuulla, että "vanhasta talosta" (auld hoose) sai modernia ruokaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *