Edinburghin ravintolat

Lähiruoka on täälläkin päivän sana! Sitä löytyy niin mutkattomasta annoksesta kuin hifistelevästä superesteettisestä gourmet’stakin. Eräät Edinburghin ravintolat ovat tienanneet lähiruoalla Michelin-tähtensä.

Ravintoloita on niin paljon, että miten ne millään kaikki kannattavat? Niitä toimii eri puolilla kaupunkia, ja monet mielenkiintoiset paikat sijaitsevat turistialueen ulkopuolella.

Monet kahvilatkin tarjoavat vähintään soppalounasta, useat pubit myös lounaita tai ainakin pub grubia eli pubiruokaa kuten suolaisia piiraita, kalaa tai pihvin ja ranskalaisia, keittoa…

Vaikka ravintola olisi lounaspaikkojen tai iltaravintoloiden otsikon alla, se saattaa tarjota myös aamiaista, lounasta ja tai illallista. Osa ruokaravintoloista sulkee ovensa lounaan jälkeen ja avaa sen taas illallisvieraille. Myöhäiseen nälkään kannattaa maistaa klassista fish’n chipsiä.

LOUNASPAIKKOJA

The Outsider £

Reipas ja rempseä bistro, joka on paikallisten asukkaiden suosiossa. Isot ikkunat avautuvat Grassmarketin aukion ja linnan suuntaan. Etenkin kala-annokset ovat jääneet mieleen. Hinta-laatu-suhde on kohdallaan.

Missä: 15-16 George IV Bridge, vanha kaupunki

Cafe Modern One £-££

Itsepalvelukuppila nykytaiteen museon (Scottish National Gallery of Modern Art One) isommalla puolella on suosittu. Kävely Leithjoen vartta pitkin, Dean Villagen kautta tai alas ja ylös Princes Streetin länsipäästä kasvattaa nälkää ja palkitaan. Takaosan pöydät ovat hiljaisempia kuin keskellä kaikuvaa salia.

Missä: 75 Belford Road, Dean Villagen lähellä

Cafe Portrait £

Jos lounaskaveri on kiireinen, teen lounastreffit muotokuvamuseon kuppilaan. Täällä ei pönötetä lounaalla eikä tauluissa. Kahvilan ripustukset ovat moderneja muotokuvia. Suosittelen bataatti- tai punajuuriruokia. Tila on korkea ja uusgoottilaisine ikkunoineen ja muine aukkoineen avara, mutta intiimi. Erinomainen hinta-laatu-suhde.

Missä: 1, Queen Street, uusi kaupunki, lähellä linja-autoasemaa

Fruitmarket Gallery £-££

Saman nimisen taidegallerian lounas- ja iltapäiväpaikka kaupungin taidemuseota vastapäätä. Tämä on melkein kylki kyljessä Waverleyn aseman kanssa. Mukava rupattelupaikka; ei kiireisille junan odottajille.

Missä: 45 Market Street, vanha kaupunki

Checkpoint £-££

Ruokapaikka  kansallismuseon ja muiden nähtävyyksien lähellä. Avoinna pitkälti iltaan. Listalla kaikenlaista, vegaania tai muita erityisruokavaliota noudattavia unohtamatta. HLBTQ-myönteinen.

Missä: 3 Bristo Place, vanha kaupunki

KASVISRUOKAA

Paradise Palms £-££

Edinburghin parhaiden uusien kasvispaikkojen joukkoon lukeutuva kasvis- ja vegaaniravintola. Hyvät viinit ja oluet. Paradise Palms järjestää myös elävän musiikin iltoja, tansseja, kirjakerhotapaamisia…

Missä: 41 Lothian Street, Southside

Kalpna £-££

Intialaiseen kasvisravintolaan palaavat muutkin kuin kasvissyöjät. Maista esimerkiksi dum aloota, perunaruokaa lisukkeenaan tomaattia, inkivääriä ja hunajaa tai vaihtoehtoisesti manteleita ja sahramia, tai kuivahedelmiä sisältävää mukhal koftaa. Perheyritykselle plussaa kookosmaidon käytöstä, erinomaisesta palvelusta sisustuksesta. 

Missä: 2-3 St Patrick Square, Newington

ILLALLISELLE

Angels with Bagpipes ££

Kohtuuhintainen ja laadukas muttei pönöttävä ravintola 1600-luvun talon katu- ja kellarikerroksissa. Sijainti St Gilesin katedraalia vastapäätä lie paremmin paikallisten tiedossa. He käyvät täällä juhlistamassa esimerkiksi lapsen syntymäpäivää. Avoinna myös lounasaikaan.

Missä: 343 High Street, vanha kaupunki

Mum’s £-££

Perinneruokaa tarjolla aamusta iltaan! Paikka lupaa “lohturuokaa”. Maista haggista (normi- tai vege-), suolaista paimenen piirasta (sheperd’s pie), macaronicheeseä tai jälkiruokaa nimeltään Eton mess. Jälkimmäinen sisältää kauden marjoja, jäätelöä tai kermavaahtoa ja rikottua marenkia. -Kuulostaako tutulta?

Missä: 4E Forrest Row, vanha kaupunki

Timberyard £££

“Käänteentekevä”, ”skandiskotlantilainen”, … Ruokatoimittajat ylistävät paikkaa, jonka ravintoloitsijaperhe perusti entiseen puutavaraliikkeeseen aivan kaupungin keskustaan. Listalta valitaan annoksia pienistä ”suuriin”. Tasapainoisia makuja, tyrniä, katajanmarjoja. Olen vielä kiitollinen keittiön suosionosoituksesta – juuri tehdyistä laktoosittomista kahvikonvehdeista. Varaus välttämätön. Kun löydät Castle Terracen, West Portin tai Usher Hallin, olet hyvin lähellä.

Missä: 10 Lady Lawson Street, vanha kaupunki

Fishers ££

Ensimmäisiä ja ulommaisin Leithin kaupunginosan rantaravintoloista. Meren antimien tuoreus on paikan valtti: mikä tulee Pittenweemistä Fifesta, mikä Shetlannista. Ilta vanhassa pyöreässä vartiotornissa on jäänyt mieleen. 

Missä: 1 The Shore, Leith

YÖNÄLKÄÄN

Cafe Piccante £

Lämmin kala ja lämpimät ranskalaiset saavat veden kielelle. Skotlantilainen ruokaperinne pelastaa, kun nälkä iskee myöhään. Piccante on suosittu chippy keskustan itäpäässä. Ellei halua fish’n chipsiään paperin mutkaan, voit ruokailla pöydän ääressä istuenkin. Noin viisi minuuttia Waverleyn asemalta.

Missä: 19 Broughton Street

 

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *