Edinburghin ravintolat

Lähiruoka on täälläkin päivän sana! Sitä löytyy mutkattomasta annoksesta hifistelevään superesteettiseen gourmet’hen. Eräät Edinburghin ravintolat ovat tienanneet lähiruoalla Michelin-tähtensäkin.

Ravintoloita on niin paljon, että miten ne millään kaikki kannattavat? Niitä on eri puolilla kaupunkia, ja monet mielenkiintoiset paikat sijaitsevat turistialueen ulkopuolella.

Monet kahvilatkin tarjoavat vähintään soppalounasta, monet pubit myös lounaita tai ainakin pub grubia eli pubiruokaa kuten suolaisia piiraita, kalaa tai pihvin ja ranskalaisia, keittoa…

Osa ruokaravintoloista sulkee ovensa lounaan jälkeen ja avaa sen taas illallisvieraille. Myöhäiseen nälkään kannattaa maistaa klassista fish’n chipsiä.

LOUNASTAPAAMISIIN

Cafe Modern One £-££

Itsepalvelukuppila nykytaiteen museon (lyh. Scottish National Gallery of Modern Art One) isommalla puolella. Kävely Leithjoen vartta pitkin, Dean Villagen kautta tai alas ja ylös Princes Streetin länsipäästä kasvattaa nälkää. Perillä odottavat salaatit, juustot ja keksit painikkeineen. Jälkiruoaksi ei voi olla ottamatta jotain kakkua ja kahvia.

Missä: 75 Belford Road, Dean Villagen lähellä

Cafe Portrait £

Jos lounaskaveri on kiireinen, teen lounastreffit muotokuvamuseon kuppilaan. Täällä ei pönötetä lounaalla eikä tauluissa. Kahvilan ripustukset ovat moderneja muotokuvia. Suosittelen bataatti- tai punajuuriruokia. Tila on korkea ja uusgoottilaisine ikkunoineen ja muine aukkoineen avara, mutta intiimi. Erinomainen hinta-laatu-suhde.

Missä: 1, Queen Street, uusi kaupunki, lähellä linja-autoasemaa

FRUITMARKET GALLERY £-££

Saman nimisen taidegallerian suosittu lounas- ja iltapäiväpaikka kaupungin taidemuseota vastapäätä. Tämä on melkein kylki kyljessä Waverleyn aseman kanssa. Mukava rupattelupaikka; ei kiireisille junan odottajille.

Missä: 45 Market Street, vanha kaupunki

KASVISRUOKAA

Henderson’s Restaurant £-££

1960-luvulla Hendersonin edelläkävijäpariskunta avasi ensin myymälän lähituotteilleen. 1980-luvulla perustettiin kasvisravintola. Nyt kulmalla kauppa ja leipomo, ja kivijalassa edelleen tämä kasvisravintola. Listalta löytyy myös kasvishaggista, oman leipomon leipiä, kakkuja, sconsseja ja kaurakeksejä. Illallista säestää elävä musiikki.

Missä: 94 Henderson Street, uusi kaupunki

Kalpna £-££

Intialaiseen kasvisravintolaan palataan, vaikkei oltaisikaan kasvissyöjiä. Maista esimerkiksi dum aloota, perunaruokaa lisukkeenaan tomaattia, inkivääriä ja hunajaa tai vaihtoehtoisesti manteleita ja sahramia, tai kuivahedelmiä sisältävää Mukhal koftaa. Perheyritykselle plussaa lounas- ja iltaruokailijoiden kohtelusta sisustuksesta.

Missä: 2-3 St Patrick Square, vanhan kaupungin lähellä

ILLALLISELLE

Rafael’s ££

Mereneläviä ja liharuokia viihtyisässä pienessä kellari-kivijalkaravintolassa, jolla on myös houkutteleva rehevänvihreä patio. Aivan Leithjoen rannalla, sillan kulmassa.

Missä: 2 Deanhaugh Street, Stockbridge

La Garrigue ££-£££

Arvoisan ruokaravintolan ja bistron hybridi. Löytyy Waverleyn aseman yläpuolelta, ennen vilkasta Royal Milea. Omistaja, lista ja taulut Ranskasta. Pöytävaraus voi olla tarpeen lounaallekin.

Missä: 31 Jeffrey Street, vanha kaupunki

Timberyard £££

”Käänteentekevä”, ”skandiskotlantilainen”, … Ruokatoimittajat ylistävät paikkaa, jonka ravintoloitsijaperhe perusti entiseen puutavaraliikkeeseen aivan kaupungin keskustaan. Listalta valitaan annoksia pienistä ”suuriin”. Tasapainoisia makuja, tyrniä, katajanmarjoja. Olen vielä kiitollinen keittiön suosionosoituksesta – juuri tehdyistä laktoosittomista kahvikonvehdeista. Varaus välttämätön. Kun löydät Castle Terracen, West Portin tai Usher Hallin, olet hyvin lähellä.

Missä: 10 Lady Lawson Street, vanha kaupunki

YÖNÄLKÄÄN

Cafe Piccante £

Lämmin kala ja lämpimät ranskalaiset saavat veden kielelle. Skotlantilainen ruokaperinne pelastaa, kun nälkä iskee myöhään. Piccante on suosittu chippy kaupungin keskustassa. Ellei halua fish’n chipsiään paperin mutkaan, ne voi syödä haarukalla ja veitsellä pöydän ääressä istuenkin. Noin viisi minuuttia Waverleyn asemalta.

Missä: 19 Broughton Street, East End

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *