Edinburgh – kaupunginosat

Edinburgissa on kuutisenkymmentä kaupunginosaa. Matkailijalle keskeiset osat ovat hyvin omaleimaisia.

Vanhaa kaupunkia, Old Town, ei voi olla huomaamatta. Siitä pitää sen maamerkki, Edinburghin linna, huolen. Vanha kaupunki laskee keskiaikaisen linnan juurelta Holyroodin palatsiin, pääkatu Royal Milea seuraten. Kuten moni muukin katu, Royal Mile koostuu eri nimisistä pätkistä: Esplanade, High Street ja Canongate.

Vanha kaupunki  levittäytyy myös linnan sammunutta tulivuorimäkeä yliopistolle päin ja Tollcrossia kohti. Pääset tunnelmaan laskeutumalla linnalta Grassmarket-aukiolle kiemurtelevia rappuja ja tasoja pitkin (esim. Victoria Terrace). Tai käyttämällä Royal Milelta pohjoiseen suuntautuvia monirappuisia kujia.

Royal Mile on mukava aamulla ja myöhään illalla, ja päivällisaikaan. Muuten kapealla kivikadulla vilisee turisteja, joukkoliikennettä ja paikallisliikennettä. Jotkut nauttivat siitäkin.

Vanhassa kaupungissa on kauppojen ja ravintoloiden lisäksi niin Edinburghin yliopisto ja hallintorakennuksia, kuin St Gilesin goottilainen katedraali (1124) eli presbyteriaanisen maailman pääkirkko, Greyfriarsin 1600-luvun kirkko tunnelmallisine hautausmaineen, “Bob-terrierin” (“Greyfriars Bobbyn) patsas, ja erinomaisia museoita.

“Bob-terrierin” kirsu on jo kulunut kiiltäväksi taputuksista. © Tuulia Kolehmainen

Royal Milen yläpuolikkaassa on vieri vieressä ketjuuntuneita kashmirkauppoja ja Aasiassa valmistettua matkamuistokamaa myyviä liikkeitä yhtä hyvin kuin erikoistuneita designvaate-, kiltti- ja viskikauppoja, antikvariaatteja, lastenkirjakauppa, hyväntekeväisyyskauppoja, lapsuusmuseo, kaupunginmuseo ja kansanmuseo…

Katukuvaan kuuluvat myös ravintolat, pubit ja kahvilat. Kurkista vaikkapa Victoria Streetille tai West Bow’lle.

LÄHISTÖLLÄ

Vanhaa kaupunkia lähellä ovat ulko-olohuone Meadows suurine puineen ja nurmikenttineen. Se jää tavallaan Arthurin kukkulan (Arthur’s Seat) ja Bruntsfieldin väliin. Puiston eteläpuolella levittäytyy vehreänä arvostettu Morningsiden asuinalue yhden-muutaman perheen kivitaloineen. Samaa henkeä löytyy Polwarthista ja Ravelstonista. Näiden väliin jäävässä Corstorphinessa on hyväntekeväisyyskauppoja, autovuokraamoita, paljon aamiaismajoitusta ja eläintarha lentokentälle johtavan kadun varrella.

Uutta huomiota on saanut keskeinen Dalryn kaupunginosa. Siellä toimii muun muassa 2019 avattu jazz-keskus, kivijalkakauppoja ja suosittuja ravintoloita. 

UUSI KAUPUNKI

Leith, Edinburgh © Tuulia Kolehmainen
Entinen satama-alue Leith on keskiluokkaistunut ja nimetty Britannian parhaaksi paikaksi asua. © Tuulia Kolehmainen

Radan ja Princes Street Gardens -puiston toiselta puolen löytyy arkkitehtien ja maallikoiden yhtä kaikki ihailema uusi kaupunki, New Town, jota alettiin rakentaa 1700-luvulla. Sen etelälaitaa kulkee meluisa ketjuliikkeiden reunustama ostoskatu Princes Street. Sillä on useita poikkikatuja, joilta näkyy Forthjoen suulle ja sen yli Fifen kuningaskunnan kukkuloille saakka.

Princes Streetin suuntainen kävelykatu Rose Street on tarjonnaltaan kiinnostavampi ja mukavampi kulkea. Mutta odotapa vaan, suosittu ostosparatiisi on vasta leveällä saman suuntaisella kadulla, elegantilla George Streetillä. -Jos vaan kukkaro kestää! Alennusmyynnit kannattaa tsekata.

Suureellisten talojen reunustamat kadut ohittavat upean kaupunkisuunnittelun viehättävät pyöreät puistot, ja laskevat kohti Stockbridgea ja Canonmillsiä. Ne sijaitsevat kylki kyljessä, ensimmäinen on rahaboheemi ja toinen boheemimpi asuinalue, ja samalla sekoitus hyvinvointipalveluita, ravintoloita ja putiikkeja – gallerioita unohtamatta. Asukkaiden ja muidenkin hupia on kävellä, hölkätä tai pyöräillä lehtevää reittiä Leithjoen vartta pitkin. Inverleith kasvitieteellisen puutarhan lähistöllä on rakennettu – hm, pompöösisti. 

Näitä idempänä on Broughtonin kaupunginosa, jossa sateenkaari vilahtaa siellä täällä. Alueella on Edinburghin suosituimpia ravintoloita, pubeja, viini- ja kalakauppoja, gallerioita ja putiikkeja. Siitä rannikolle kohti Leithiä on ylellinen Newhaven.

Neljännesvuosisata sitten Irvine Welshin Trainspotting-kirja piirsi levottoman kuvan Leithistä. Aluetta asuttavat nyt keskiluokka ja opiskelijat. Siitäkin on aikaa, kun Edinburghin keskustasta alettiin hakeutua illastamaan Leithin harvalukuisiin ravintoloihin veden äärelle. Aikojen muutosta kuvaa se, että Leithissä on nyt ainakin neljä Fine dining -ravintolaa, ja lukuisia vähän vaatimattomampia paikkoja. 

Päiväsaikaan Leithissä voi olla hiljaista, kun väki on töissä ja opiskelijat yliopistoissa. Leithissä on kuninkaallisen Britannia-purren (Royal Yacht Britannia) kotisatama. Kävely aallonmurtajan päähän on tunnelmallinen. Lounaspaikkoja löytyy myös siitä Newhaveniin rantaa pitkin.

Leithistä etelään on Portobellon vaihtoehtokaupunginosa pitkine hiekkarantoineen ja rantabulevardeineen. Rannalla istuskellaan, hölkätään, syödään eväitä, pelataan, uidaan. Sillä on myös suosittuja perheravintoloita ja musiikkipubi Dalriada liki Joppan kaupunginosan puoleisessa päässä.

 

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *