Rio de Janeiro – kulttuurielämä ja nähtävyydet

Brasiliassa ja Riossa vieraillessa tuntuu usein siltä, että kaikki ”kulttuuri” keskittyy kauneudenhoidon, shoppailun, rantaelämän ja ruuan ympärille. Rion kulttuuritarjonta on kuitenkin hyvin laaja. Brasilialaiset rakastavat musiikkia ja konsertteja. Rion kulttuuritarjontaan tutustuminen on hyvä aloittaa vierailemalla kulttuuriareena Centro Cultural Banco do Brasil Rio de Janeirossa, joka sijaitsee Centrossa. Rakennus on entisöity alkuaikojen loistoon ja tarjoaa mm. näyttelyitä, teatteria ja elokuvia. Monet areenan tarjoamat näytellyt ja tilaisuudet ovat maksuttomia. Kulttuuriareenalta löydät myös tietoa muista Rion tapahtumista ja museoista, voit myös ostaa lippuja konsertteihin areenan lippupalvelusta.

“Brasilialaista elokuvista kannattaa katsoa vaikka Central Station, City of God tai Carandiru.”

Kirjat ja elokuvat ovat hyviä tapoja orientoitua tulevaan matkaan. Brasilialaista elokuvista kannattaa katsoa vaikka Central Station, City of God tai Carandiru. Brasilialaisista kirjailijoista tunnetuin lienee Paulo Coelho, jonka tuotantoa on käännetty useimmille kielille, myös suomeksi. Toinen kiinnostava kirjailija on Jorge Amado, joka saavutti elinaikanaan niin kriitikoiden kuin lukijoidenkin suuren suosion. Hänen kirjoistaan löytyy suomennettuna kaikki pääteokset mukaan luettuna mm. kansainväliset bestsellerit: Dona Flor ja hänen kaksi aviomiestään sekä Ilojen paratiisi, jotka molemmat sijoittuvat Brasiliaan.

Rion nähtävyydet

Sokeritoppavuori, jota paikalliset kutsuvat nimellä Pão de Açúcar on Rion suosituimpia nähtävyyksiä. Sokeritoppavuorelle pääsee kaapeliköysiradan varassa olevien vaunujen avulla, joiden lähtöpaikka on Urcan-kaupunginosassa. Vuori on kokonaisvaltainen elämys kaiken ikäisille, huipulta avautuvat näkymät houkuttelevat kuvaamaan. Sokeritoppavuoren ylätasanteilla on myös kahviloita ja ravintoloita, jos nälkä yllättää. Vierailuun kannattaa varata muutama tunti.

“Kristus-patsaan näköalatasanteelle kannattaa kivuta, sillä sieltä aukeavat ikimuistoiset näkymät kaikkialle Rioon ja sen ympäristöön.”

Kristus-patsas, jota paikallisesti kutsutaan nimellä Corcovado, on Rion ykkösnähtävyyksiä ja hyvä maamerkki. Kristus-patsaan näköalatasanteelle kannattaa kivuta, sillä sieltä aukeavat ikimuistoiset näkymät kaikkialle Rioon ja sen ympäristöön. Hauskin ja helpoin tapa saavuttaa näköalatasanne on matkustaa sinne kaapelijunalla, joka sijaitsee Cosme Velho -kaupunginosassa. Tietoa aukioloajoista ja lipuista oheisesta linkistä.

The Museu do Amanhã, The Museum of Tomorrow – museo aukesi helmikuussa 2016. Museo on arkkitehtonisesti suorastaan huikea uudisrakennus. Nimensä mukaisesti museo keskittyy koulutukseen ja näyttelyihin, jotka tutkiskelevat huomista, tulevaisuutta. Rakennus sijaitsee Rion vanhassa satamassa, satamahallien kupeessa, Centron kaupunginosan liepeillä. Alue on ollut uudelleensuunnittelun kohteena viimeiset kahdeksan vuotta. Rion kaupunkisuunnittelusta vastaavat viranomaiset päättivät säilyttää vanhat satamahallit ja suurin osa halleista on nyt kunnostettu uusiokäyttöön.

Museu de Arte Contemporânea de Niterói on ufoa muistuttava modernin taiteen museo, jonka on suunnitellut Brasilian kuuluisin arkkitehti Oscar Niemeyer. Riosta pääsee helposti Niteróihin lautalla, menopaluu maksaa noin euron. Jos taide ei kiinnosta, kannattaa paikalla vierailla pelkästään rakennuksen futuristista muotoilua ihailemassa. Niterói alueena on hyvin tyypillinen keskiluokkainen alue, josta löydät paljon hyviä ravintoloita ja putiikkeja.

Museu Nacional de Belas Artes on perinteinen taidemuseo, jonka kokoelmat sisältävät kattavasti brasilialaista maalaustaidetta, veistoksia, vedoksia sekä piirroksia. Museo sijaitsee Centron kaupunginosassa, jonne pääset helposti metrolla.

Teatro Municipal do Rio de Janeiro – teatteri tarjoaa teatteria, balettia, modernia tanssia sekä konsertteja. Rakennus on näyttävä ja sijaistee lähellä Kansalliskirjastoa, joka on myös vierailemisen arvoinen. Teatteri sijaistee Centrossa, lähellä Cinelândia –metroasemaa.  Kaikkia teatteri, komedia, tanssi ja baletti -lippuja voit etsiä tästä linkistä.

Teksti ja kuva © Jan Vuorenlaakso

Jan Vuorenlaakso

Helsingissä, Genevessä, Edinburghissa ja Oslossa asunut freelancer, joka on erikoistunut kirjoittamaan Rio de Janeirosta ja Brasiliasta. Rio ja Brasilia ovat tulleet kirjoittajalle tutuiksi intensiivisen ja syväluotaavan ”kenttätutkimuksen” kautta. Vuotuisia ”tutkimusmatkoja” Brasiliaan on tähän mennessä kertynyt viisitoista.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *