San Franciscon puistot ja rannat

Kalifornian luonto on huikea elämys. Tässä matkavinkit San Franciscon luontoon, puistoihin ja rannoille, olkaa hyvät!

Puistot ja viheralueet

Golden Gate Park

Golden Gate Park on suuri amerikkalaistyylinen puisto ja virkistysalue, jonka sisällä voi ajaa autolla. Puistossa vierähtää helposti koko päivä. Hiljattain 150 vuotta täyttäneessä Golden Gate Parkissa voi bongata biisoneita, lampia, vesiputouksia sekä hollantilaisen tuulimyllyn ja tulppaanitarhan. Siellä on myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja puutarhoja, kuten Botanical Garden, Conservatory of Flowers ja Japanese Tea Garden. Myös California Academy of Sciences ja de Young Museum sijaitsevat puiston alueella. Suurin osa John F Kennedy Drivestä on suljettu autoliikenteeltä, joten puisto on mainio paikka pyöräillä vaikkapa aina Ocean Beachille asti. Helppo tapa tutustua Golden Gate -puistoon onkin lähteä opastetulle pyöräkierrokselle.

Sijainti kartalla

Presidio

Entisessä armeijan tukikohdassa, Presidiossa, on monia vaellusreittejä, joista Eukalyptus-puiden katveessa kulkeva Lovers’ Lane on kevein ja urbaanein. Voit myös valita Tyynenmeren rantoja myötäilevän reitin upeine maisemineen. Kesäsunnuntaisin puistossa järjestetään massiivinen Off the Grid -piknik, jossa kymmenet ruokarekat myyvät antimiaan. Presidion nähtävyyksiin lukeutuu myös Walt Disney Family Museum ja Lucas-studioiden edustalta löytyvä Yoda-patsas.

Sijainti kartalla

Salesforce Park

Kaupungin uusin, urbaanein ja innovatiivisin puisto sijaitsee Transbay Transit Centerin neljännessä kerroksessa South of Marketin kaupunginosassa. Kaupunkipuistossa voi tutustua Kalifornialle tyypillisiin kasveihin, joogata, lukea, juoda kahvia tai viiniä ja ihailla ympärillä kohoavia pilvenpiirtäjiä nurmikolla köllötellessä. Puistoa reunustavat suihkulähteet saavat voimansa bussiaseman linja-autojen liike-energiasta. Lapsille puistossa on tarjolla luku- ja askartelunurkkaus sekä kiipeilyteline.

Sijainti kartalla

Punapuut

Kalifornian rannikon kuuluisia korkeita punertavarunkoisia punapuita voi kaupunkiolosuhteissa ihailla muun muassa Golden Gate Parkin Botanical Gardenissa. Urbaanimpi sijainti on Financial Districtin Transamerica Pyramidin puisto. Jos aikaa on, täydellisemmän punapuumetsäkokemuksen saa Muir Woodsissa Golden Gaten toisella puolen.

Mount Davidsonilta näkee yhden San Franciscon maamerkin: Sutro Towerin. Kuva: Reetta Kemppi
Mount Davidsonilta näkee yhden San Franciscon maamerkin Sutro Towerin. Kuva: Reetta Kemppi

Parhaat patikointireitit San Franciscossa:

  • Land’s End Trail: näe meri, Sutro Bathsin kylpylärauniot ja Golden Gate reilun kolmen mailin matkalla.
  • Presidio: lävistä puistoalue Presidio Heightsin suunnasta kulkemalla merelle päin, niin näet metsät ja meret.
  • Mount Davidson: San Franciscon korkeimmalla mäellä ei ole opasteita eikä turisteja, mutta seuraamalla leveintä polkua näet upeat maisemat kaupungin yli ja varjoisat metsät. Myös tunnetulle Twin Peaksin näköalakukkulalle pääsee kävellen vaikkapa aloittamalla Castron kaupunginosasta.

Urbaaneillakin vaelluksilla Kaliforniassa saattaa vastaan tulla kojootteja ja ihottumaa aiheuttavaa myrkkysumakkia eli Poison Oak -kasvia. Kivisillä alueilla saattaa luikerrella käärmeitä.

Rannat

Baker Beach

Ranta, jolta voit upeiden maisemin lisäksi ihailla Golden Gatea. Burning Man -festivaali sai alkunsa Baker Beachillä.

Sijainti kartalla

Ocean Beach

Ocean Beachillä voi kokea palan Tyynenmeren tyrskyjä ja sileää hiekkarantaa. Hyiseen veteen ja arvaamattomiin aaltoihin kannattaa tutustua vain, jos tiedät mitä teet. Lapsia ei veteen juuri kannata päästää, sillä pyörteet ovat todella voimakkaat ja heikosti ennustettavat.

Sijainti kartalla

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *