San Franciscon kaupunginosat kävellen kahdessa päivässä

San Francisco on maantieteellisesti suhteellisen pieni kaupunki. Saatat yllättyä kuinka paljon voit kaupungista nähdä kävellen ihan parissakin päivässä. Näitä reittejä seuraamalla tutustut moneen San Franciscon kaupunginosaan ja vältät suurimpien mäkien ylityksiä. Reitillä näet vähintäänkin pilkahduksen San Franciscon lahtea, puistoja, muraaleja, viktoriaanisia taloja ja eriluonteisten kaupunginosien elämänmenoa. Tarkempia ravintola- ja nähtävyyssuosituksia voit lukea San Francisco -oppaan kaupunginosien omilta sivuilta sekä nähtävyys– ja museosivuilta tai lataamalla ilmaisen DayTripster-äpin.

Päivä 1

Keskusta – Chinatown – North Beach – Fisherman’s Wharf (Ilman pysähdyksiä kävelyä noin 1 tunti)

Reitti kartalla

Voit aloittaa kierroksen San Franciscon Downtownin keskuskadulta, Market Streetiltä, tai sen tuntumasta. Vaikkapa hulppean Hearst Buildingin edestä Market ja 3rd Streetin kulmasta. Halutessasi voit myös aloittaa tai päättää päivän Ferry Buildingiin eli paikalliseen kauppahalliin tutustumalla.

Grant Avenueta Market Streetin suunnasta taivaltaessasi päädyt Chinatownin porteille. Grant Avenue on Chinatownin pääkatu, jonka läpi kulkemalla saat melko hyvän käsityksen alueen kaupoista ja ulkonäöstä. Jos aikaa on, kannattaa poiketa ylempänä kulkevalle Stockton Streetille, jolla paikallinen aasialaisväestö tekee ruokaostoksiaan.

Kun näet tämän muraalin, olet saapunut North Beachille. Kuva: Torbakhopper, Flickr.com, CC BY-ND, 2.0
Kun näet tämän muraalin, olet saapunut North Beachille. Kuva: Torbakhopper, Flickr.com, CC BY-ND, 2.0

Jazzahtava muraali Columbus Avenuen ja Broadwayn kulmassa kertoo, että olet saapunut North Beachin perinteiltään boheemiin italialaiskaupunginosaan. Kun jatkat Columbus Avenueta eteenpäin, näet rivin kahviloita ja ravintoloita kadulle suunnattuine terasseineen. Ellet mieluummin suosi Chinatownin aasialaisia antimia tai teetupia, Columbus Avenue ja Washington Parkin ympäristö ovat omiaan kahvihetkelle, tiramisulle, brunssille tai lounaalle. Washington Parkin luota voit jatkaa Columbus Avenueta tai vaikkapa Powell Streetiä alas Fisherman’s Wharfiin, johon tutustut parhaiten Jefferson Streetiä edestakaisin kävelemällä. Rannassa voit maistaa kuuluisaa clam chowder -keittoa leivän sisällä. Kannattaa kävellä aina Aquatic Parkiin asti ja toisessa suunnassa Pier 39:lle, jossa voit muun muassa katsella merileijonia. Jos haluat paremmat näkymät lahdelle Golden Gate -sillan suuntaan, kiipeä Aquatic Parkista rantaa pitkin Fort Masonia kohti.   

Näe lisää:

  • Mikäli aikataulusi antaa myöten ja haluat lisätä reittiin nähtävyyksiä, North Beachiltä voit vierailla Coit Towerissa. Fisherman’s Wharfin läheltä voit ottaa bussin Golden Gate -sillalle tai jopa kävellä sillalle asti.
  • Jos sinulla on aikaa ja voimia, kävele Pier 39:ltä Embarcaderon rantareittiä Ferry Buildingille asti.
  • Voit myös ottaa Fisherman’s Wharfista kaapeliraitiovaunun (cable car) takaisin keskustaan, mutta varaudu jonottamaan hetki.

Päivä 2

Kävelyllä voi napata kuvia kuuluisasta Painted Ladies -talorivistä. Kuva: Daniel Meacham, Flickr.com, CC BY 2.0
Kävelyllä voi napata kuvia kuuluisasta Painted Ladies -talorivistä. Kuva: Daniel Meacham, Flickr.com, CC BY 2.0

Civic Center – Hayes Valley – Haight-Ashbury – Castro – Mission (ilman pysähdyksiä kävelyä noin 2,5 tuntia)

Reitti kartalla

Aloita päivä San Franciscon kaupungintalon (City Hall) edestä. Jos olet liikkeellä arkipäivänä, kannattaa poiketa kauniiseen taloon sisäänkin, ja tulla ulos Van Ness -kadun puolelta puolelta. Reitillä näet hiukan San Franciscon monumenttikeskustaa oopperoineen ja baletteineen. Jatka Hayes Streetiä pitkin, tutustu pikkuputiikkeihin ja poikkea kahville tai lounaalle. Hayes ja Octavia Streetin kulmassa voit napata kahvin, jäätelön tai terveysmehun mukaasi aukion ruokarekoista. Kun ohitat Hayes Valleyn keskustan kauppoineen ja ravintoloineen, voit ihailla San Franciscon vanhoja puutaloja matkalla talojen kuningattarien eli Painted Ladies -rivin luokse Alamon puistoon. Alamo Square tarjoaa kuuluisan “postikorttinäkymän”, josta turistiryppäät todennäköisesti kuvia nappailevatkin. Maisemassa vanhat viktoriaaniset talot kohtaavat modernit pilvenpiirtäjät.

Jatka matkaasi Grove Streetin kautta Divisadero-kadulle. Divisadero Streetillä voit pysähtyä kahville, lounaalle tai vaikkapa lasilliselle. Kulje Hayes tai Fell Streetiä pitkin, kunnes tulet Panhandlen puistolle. Jos satut olemaan liikkeellä sunnuntaina, saatat ohittaa Farmer’s Marketin Fell Streetillä. Lävistä Panhandlen puisto ja kävele Central Avenueta pitkin kohti Haight Streetiä ja ihaile kaarevaseinäisiä, hippiaikoina värikkäiksi maalattuja viktoriaanisia taloja. Haight Streetillä käänny oikealle ja kohtaat Haight-Ashburyn hippimuistot, trendikahvilat, kirja- ja levykaupat. Jatka halutessasi Golden Gate Parkiin asti. Vaihtoehto päivällesi onkin suunnata Golden Gate -puistoon ja nauttia vihreästä San Franciscosta tai puiston nähtävyyksistä.  Muutoin käänny takaisin ja kulje Haight Streetiä Buena Vista Parkin ohitse ja laskeudu mäkeä alas. Käänny oikealla Scott Streetille, sitten vasemmalle Waller Streetille ja jälleen oikealle Carmelita Streetille. Kulje Duboce-puiston läpi. Halutessasi nauti kahvit tai lounas Duboce Park Cafessa.

Aurinkoinen Dolores Park on yksi Missionin maamerkeistä. Kuva: paul.wasneski, Flickr.com, Public Domain
Aurinkoinen Dolores Park on yksi Missionin maamerkeistä. Kuva: paul.wasneski, Flickr.com, Public Domain

Jatka vehreää Noe Streetiä pitkin Market Streetille asti. Sateenkaariliput toivottavat sinut tervetulleeksi Castron kaupunginosaan. Suuntaa Market Streetiltä vasemmalle Castron sydämeen, Castro Streetille. Näet muun muassa entisaikojen elokuvaglamouria huokuvan Castro Theatren, sateenkaarisuojatien ja Harvey Milkin entisen kamerakaupan. Palaa 19th Streetin kulmasta takaisin ja käänny oikealle 18th Streetille. Jos kahvihammasta kolottaa, kadulla on valinnanvaraa, minne istahtaa kupposelle. Kun kohtaat Dolores-puiston palmuineen ja muraaleista täyttyvät seinät, olet saapunut Missionin kaupunginosaan. Jatka puistolta Women’s Buildingille, jota koristavat naistaiteilijoiden maalaamat muraalit. Valencia Streetillä voit kääntyä vasemmalle ja tsekata Clarion Alleyn muraalit. Kierroksen lopuksi tutustu Valencia Streetin trendiliikkeisiin (16th Streetin ja 23th Streetin välimaastossa) ja ravintoloihin sekä 24th Streetin tai Mission Streetin latinoelämänmenoon. Illallispaikkoja tai baareja löydät varmasti. Jos yövyt keskustassa, Bart-junalla pääset nopeasti takaisin keskustaan joko 16th Streetin tai 24th Streetin asemilta.

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Tanja Puikkonen 21.01.2018 20:38

Kommentti

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *