Sonoman ja Napan viinialueet

Haaveiletko viinin siemailusta ja hemmottelulomasta Kalifornian auringon alla kumpuilevissa viinimaisemissa? Sonoman ja Napan piirikunnat ovat Kalifornian tunnetuimmat ja vierailluimmat viininviljelyalueet. Alueille pääset San Franciscosta nopeasti, sillä ne alkavat noin tunnin ajomatkan päästä San Franciscosta. Piirikunnat (county) kattavat suhteellisen laajan maantieteellisen alueen. Niihin kuuluvat myös Sonoman ja Napan kaupunkikeskustat (downtown). Sekä Sonomassa että Napassa on molemmissa noin 500 viinintuottajaa, mutta rypäleiden kasvattajia on vieläkin enemmän. Suurin osa tiloista on perheyrityksiä.

Sonoma on alueista rennompi ja edullisempi. Usein Sonoman kaupungin ympäristössä viininmaistelun hinnat ovat korkeampia (yli 20$) kuin vaikkapa Healdsburgin suunnalla. Piirikunnan pohjoisosissa Healdsburgin, Geyservillen ja Russian Riverin suuntaan edettäessä tilat rauhoittuvat ja hinnat kohtuullistuvat.

Napaa kutsutaan Disneylandiksi, jossa hurvitellaan, pukeudutaan kuin filmitähdet, syödään gurmeeravintoloissa ja yövytään resorteissa. Napan piirikunnan kaupungit, kuten St. Helena ja erityisesti Yountville, ovat kuuluja ravintoloistaan. Spa-kaupunki Calistoga puolestaan tunnetaan kuumista lähteistään ja kuumailmapalloistaan.

Koska Sonoma sijaitsee Napaa lähempänä merta ja San Franciscon lahtea, ilmaston kosteus vaikuttaa myös viineihin, joita siellä viljellään. Chardonnay- ja pinot noir -viinit ovat tunnettuja Sonoman alueilla. Napan tilat nauttivat kuumista päivistä. Ilmasto ja rikas maaperä sallivat monien eri rypäleiden viljelyn, mutta Napa tunnetaan etenkin cabernet’staan.

Sonoman viinitilat ja tasting roomit

Buena Vista Wineryssä matkataan Kalifornian viininviljelyn juurille.

Seuraavat suositukset sisältävät muutamia Sonoman ja Napan perinteisiä vierailukohteita, pientilojen helmiä, luomuviinitiloja sekä lapsiperheille sopivia viinitiloja. Rentoon päivään mahtuu noin kolme viinitilavierailua, suunnittele reitti etäisyydet huomioiden kartan avulla. Tarkista tilan nettisivuilta, voiko maisteluun tulla ilman ajanvarausta tai varaa aika netistä. Voit myös lähteä San Franciscosta vaikkapa Gray Linen opastetulle päiväretkelle Sonoman ja Napan viinitiloille. Myös Green Dream Tours on hyvä vaihtoehto, sillä se hyvittää minibussikierroksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt.

BUENA VISTA WINERY. Sonoman vanhimman kaupallisen viinitilan tietoiskut kertovat viininviljelyn ja Kalifornian viinien historiasta. Viinitupa huokuu ranskalaishenkistä tunnelmaa.

18000 Old Winery Road
buenavistawinery.com

SCRIBE WINERY. Trendikäs viinitila Sonoman kaupungin läheisyydessä ei ole edullisin vaihtoehto, mutta yhdistää kiehtovasti viinit kalifornialaiseen farm-to-table -ideologiaan. Viinin kanssa tarjoiltavista naposteltavista tuoreimmat tulevat suoraan omasta puutarhasta.

2100 Denmark Street
scribewinery.com

Nicholson Ranchin viininmaistelu.
Nicholson Ranchin viininmaistelua.

NICHOLSON RANCH. Tämä on esimerkki pieniä eriä laatuviinejä tuottavista tiloista, jonka toimintaa ohjaa intohimoinen rakkaus viineihin. Vuoden 2017 maastopalot olivat koitua tilan kohtaloksi, mutta onneksi luonnonmukaisia viljelytapoja, painovoimaa ja villihiivoja tuotannossaan hyödyntävä tila selviytyi, ja vieraat saavat maistella vastustamattomia pinot noir- ja chardonnay-viinejä. Tila käyttää aurinkovoimaa energianlähteenään, ja viinit ovat nykyisin luomusertifioituja.

4200 Napa Road
nicholsonranch.com

CLINE CELLARS. Tämä on yksi Sonoman San Franciscoa lähinnä sijaitsevista viinitiloista. Tilalla on ihastuttava vehreä puutarha lampineen sekä Kalifornian mission-lähetyskirkoista kertova museo. Jos menet lasten kanssa, voit käydä vaikkapa etsimässä tilalla majailevia aaseja.

24737 Arnold Dr
clinecellars.com

BENZIGER FAMILY WINERY. Kauniilla biodynaamisesti viinejä viljelevällä tilalla kulkee traktorin vetämä bussivaunu, jonka kierroksille lapsetkin voivat osallistua. Kotieläimiä on tälläkin tilalla. Jos haluat seikkailla lisää “kuunlaaksossa”, yhdistä vierailuun visiitti kirjailija Jack Londonin tiluksille. Jack London State Historic Park sijaitsee nimittäin aivan Benzigerin tilan läheisyydessä.

1883 London Ranch Rd
www.benziger.com

PRESTON FARM AND WINERY. Idyllisellä luomuviinitilalla on maatilatuotekauppa ja piknikpöytiä. Tiluksilla voi tavata myös kotieläimiä. Rhônen alueen rypäleitä yhdistävä Madam Preston on viineistä tunnetuimpia.

9282 W Dry Creek Road
prestonfarmandwinery.com

TRUETT-HURST WINERY. Healdsburgissa sijaitsevan Truett-Hurstin vehreässä puutarhassa rentoutuu kestävästi viljellyn viinin kanssa tai ilmankin. Toisinaan pihalla soi live-musiikki. Rehevällä pihalla ja maatilamaisessa ympäristössä viihtyvät lapsetkin.

5610 Dry Creek Road
truetthurstwinery.com

FRANCIS FORD COPPOLA WINERY. Geyservillessä sijaitseva tila on monesta syystä kiinnostava vierailukohde. Siellä on avoinna pieni Coppolan ja hänen jälkikasvunsa elokuvista ja rekvisiitasta kertova museo, jossa voi muun muassa bongata Kummisedän tuolin. Italialaista kotiruokaa tarjoilevan ravintola Rusticin terassilla lounastat upeissa viiniköynnösmaisemissa. Tilalla sijaitsee myös uima-allas, johon voi ostaa etukäteen allaslippuja ja privaattisuihkukoppeja. Myös lapset ovat tervetulleita.

300 Via Archimedes
www.francisfordcoppolawinery.com

HORSE&PLOW. Jos haluat tutustua vaihtoehtoiseen ja vähäturistisempaan Sonoman kolkkaan, suuntaa Sebastopolin boheemiin kaupunkiin, jonka kuuluisimpia asukkaita on ollut muun muassa muusikko Tom Waits. Sebastopolin laitamilta löydät Horse&Plow’n viinituvan, jossa tarjoillaan mielenkiintoisia luomuviinejä ja -siidereitä halutessasi juustojen, lihaleikkeleiden ja pähkinöiden kera. Vinyylilevyjen musiikki luo sopivaa tunnelmaa. Viinejä ei viljellä paikan päällä, mutta pieni terassi ja eläinaitaukset reunustavat tupaa.

1272 Gravenstein Hwy N
www.horseandplow.com

Napan viinitilat ja tasting roomit

DOMAINE CARNEROS. Rakennus on kuin pieni linna, jonka portaita laskeutuvat kesämekkoihin somistautuneet Napa-vieraat kuin filmitähdet. Tämä kuohuviin erikoistunut viinitila kerää massoja maisteluihin, mutta mikäpä sen mukavampaa välillä kuin siemailla kuplivaa auringon alla ja nauttia pienestä palasta luksusta. Viinit ovat vegaanisia.

1240 Duhig Road
www.domainecarneros.com

ST. CLAIR BROWN WINERY&BREWERY. Napan keskustassa lähellä Oxbow Marketia sijaitsee kahden viinialalla pitkään työskennelleen naisen tasting room, jossa viinin lisäksi maistuvat oman panimon oluet. Täällä nautit myös herkullisista maistiaisista, kuten rosmariinilla maustetuista paahdetuista manteleista, marinoiduista oliiveista ja paikallisista juustoista. Yrtit kasvatetaan omassa puutarhassa terassin kyljessä. Viinit ja oluet ovat yhtä olutta lukuun ottamatta vegaanisia.

816 Vallejo Street
www.stclairbrown.com

Inglenookin kartanon edusta. Kuva: Lou Stejskal, Flickr.com, CC BY 2.0
Inglenookin kartanon piha. Kuva: Lou Stejskal, Flickr.com, CC BY 2.0

INGLENOOK. Coppolan perhe ihastui suomalaisen merikapteeni Gustave Niebaumin vuonna 1879 perustamaan massiiviseen viinitilaan ja osti Rutherfordissa sijaitsevan tilan vuonna 1975. Myöhemmin Coppola laajensi omistustaan entisillä Niebaumin tonteilla ja avasi yleisölle historiallisen Inglenookin viinitilan kartanoineen. Napan vanhimpiin viinitiloihin lukeutuva kaunotar palasi Coppolan omistuksessa entiseen kukoistukseensa. Rakennuksessa on pieni, tilan historiasta ja Coppolasta kertova museo. Ulkona lapset voivat uittaa laivoja suihkulähteen altaassa.

1991 St. Helena Hwy
www.inglenook.com

FROG’S LEAP WINERY. Maatilahenkinen tila on sekä ympäristö- että lapsiystävällinen. Lapset voivat olla mukana, kun tekee Barn Loft Tastingin, mutta kierrokset ovat vain yli 21-vuotiaille. Maistele merlot- ja cabernet-viinejä terassilla, jos mahdollista. Tilalla on muun muassa koiria ja lampaita. Tilan energia tuotetaan 100-prosenttisesti aurinkovoimalla ja viljellyt rypäleet ovat luomusertifioituja.

Katso Frog’s Leap Wineryn virtuaalisia viininmaisteluita

8815 Conn Creek Rd
www.frogsleap.com

HONIG VINEYARDS&WINERY. Muun muassa luomusertifioituja hedelmäisiä ja sitruksisia sauvignon blanceja myyvä perheyritys toivottaa tervetulleeksi perheellisetkin. Ympäristöystävällisestä viljelystä kiinnostuneiden kannattaa valita Eco Tour. Tämäkin tila hyödyntää aurinkoenergiaa sekä viljelee rypäleitään ekosysteemiä kunnioittaen ja hiiltä maaperään sitovia tekniikoita käyttäen.

850 Rutherford Road
www.honigwine.com

RUTHERFORD HILL WINERY. Luonnonmukaista viljelyä painottava tila järjestää asiantuntevia kierroksia, joilla voi muun muassa vierailla tynnyriluolissa. Terlotin perheen pyörittämän viinitilan merlot ei kärsinyt Sideways-elokuvan aiheuttamasta merlot-viinien maineennotkahduksesta, koska kilpailijat kaatuivat elokuvan myötä.

Katso viinitilan virtuaalisia viininmaisteluita tilan Facebook-sivulla

200 Rutherford Hill Road
www.rutherfordhill.com

CASTELLO DI AMOROSA. Viiniyrittäjä Dario Sattui halusi kunnioittaa italialaisia juuriaan rakennuttamalla 1200-luvun toscanalaista linnaa autenttisesti muistuttavan rakennuksen. Ulkoasustaan huolimatta tämä linna on palvellut Napan Calistogassa parveilevia viinituristeja vasta vuodesta 2007.

Jos linnan arkkitehtuuri ja esineistö haarniskoineen ja kidutusvälineineen kiinnostaa, kannattaa valita opastettu linnakierros, joka päättyy viininmaisteluun. Siihen voivat osallistua myös viisi vuotta täyttäneet lapset, jotka voivat maistelun ajan nauttia rypäleistä tehdystä mehusta. Maistelun kylkeen voi hankkia paketit belgialaista suklaata.

4045 St. Helena Hwy
castellodiamorosa.com

Lapsiperheelle sopivia nähtävyyksiä Sonomassa ja Napassa

Geysirin tyrskähtely kauniissa maisemassa on viihdyttävää katseltavaa koko perheelle.

OLD FAITHFUL GEYSER OF CALIFORNIA. Geysir-puistossa voi pientä pääsymaksua vastaan istuskella mukavissa tuoleissa ja seurailla maasta tyrskähtelevää vettä. Lapsille on keinuja ja muita leikkivälineitä. Vuohet, lampaat, hevoset ja laamat ovat myös viihdyttävää katseltavaa.

1299 Tubbs Ln, Calistoga
www.oldfaithfulgeyser.com

SONOMA TRAINTOWN. Luonnonläheisellä huvipuistoalueella kiertelee tunneleita ja siltoja pitkin kaarteleva juna, jonka kyytiin pääsee alle kympillä. Lisäksi alueella on pieni maailmapyörä, karuselli ja muita huvituksia. Alueelle on vapaa pääsy, mutta laitteisiin vaaditaan pääsymaksu.

20264 Broadway, Sonoma
www.traintown.com

CHARLES M. SCHULZ MUSEUM. Tenavat-sarjakuvan isä oli Santa Rosan tunnetuimpia asukkaita. Museossa esitellään Charles M. Schulzin työhuonetta, sarjakuvan historiaa ja hahmojen alkuperää. Toisella puolella tietä voi kuvata itsensä Tenavat-hahmojen kanssa “Abbey Road” -suojatietä ylittämässä.

2301 Hardies Lane, Santa Rosa
schulzmuseum.org

Sonoman ja Napan Ravintolat

Boon Fly Cafe on mainio lounaspaikka viinitilavierailujen lomassa. Kuva: Pia Laakkonen

THE RED GRAPE. Koko perheelle sopiva patioravintola on tunnettu pitsoistaan, mutta pastatkin ovat herkullinen vaihtoehto.

529 1 Street W, Sonoma

BOON FLY CAFE. Sonoman ja Napan välimaastossa sijaitseva maatilahenkinen ravintola täyttää mahan viininmaisteluiden lomassa kalifornialaisin aineksin.

4048 Sonoma Hwy, Napa

OXBOW PUBLIC MARKET. Napan downtownissa sijaitsevassa kauppahallissa on tarjolla paikallisia herkkuja, lounasta ja kahvia sekä viiniä – totta kai!

610 1st Street, Napa

LA CALENDA. Napan piirikunnassa sijaitseva Yountville tunnetaan huippukokki-ravintoloitsija Thomas Kellerin imperiumista. Jos monta sataa dollaria maksava illallinen maailman parhaimpiin lukeutuvassa French Laundry -ravintolassa ei onnistu tällä kertaa, Kellerin konsepteja voi kokeilla pitkistä jonoista tunnistettavassa Bouchon Bakeryssä ja tässä eloisassa meksikolaisravintolassa, La Calendassa, jossa on myös hyvä lasten menu.

6518 Washington Street, Yountville

GOTT’S ROADSIDE. Legendaarinen hampurilaisbaari terasseineen ja neonvaloineen on kuin menneistä amerikkalaisista elokuvista.

644 1st Street, Napa
933 Main Street, St. Helena

FARMSTEAD AT LONG MEADOW RANCH. Puuhiiliuunissa grillattuja kauden kasviksia todella maittavasti annoksiinsa yhdistävä maalaistunnelmainen ravintola sijaitsee St.Helenassa.

738 Main Street, St. Helena

HARVEST TABLE. Michelin-tähdellä palkittu lähiruokaravintola sijaitsee Harvest Inn -hotellin yhteydessä St.Helenassa.

1 Main Street, St. Helena

Sam's Social Clubin baaritiskiä koristaa värikäs muraali.
Sam’s Social Clubin baaritiskiä koristaa värikäs muraali.

SAM’S SOCIAL CLUB. Tasokas, perinteisiä Kalifornian annoksia Calistogassa tarjoileva ravintola sopii fiinistä tunnelmastaan huolimatta lapsiperheillekin. Ihaile baaristiskin muraalia tai lämmittele ulkotulen äärellä.

1712 Lincoln Avenue, Calistoga

Majoitus Sonoman ja Napan viinialueilla

Wine Valley Lodge on edullinen yöpymisvaihtoehto Napassa.

Erityisesti lomakausien viikonloput ovat todella ruuhkaista ja kallista aikaa Napassa ja Sonomassa yöpymiseen. Alueille matkustamiseen kannattaakin suosia arkipäiviä, jos mahdollista.

EL PUEBLO INN. Edullinen ja mukava perusmajoitusvaihtoehto, lyhyehkön matkan päässä Sonoman kaupungin keskustasta. Uima- ja porealtaat löytyvät puutarhan perukoilta, ja aamiainen sisältyy hintaan.

896 West Napa Street, Sonoma
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

FAIRMONT SONOMA MISSION INN AND SPA. Mission-tyylisen luksushotellin spassa voi lillua mineraalivesialtaissa. Allasosaston käyttö on edullisempaa hotellin asiakkaille, mutta muutkin spa-asiakkaat voivat käyttää altaita tyyriseen hintaan.

100 Boyes Blvd, Sonoma
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

BEST WESTERN DRY CREEK INN. Kohtuuhintainen, lapsiperheille sopiva viinialuemajoitus. Uima-altailta voi käydä kuivattelemassa kuivassa saunassa. Samalla pihalla sijaitsevassa Adel’s Restaurantissa voi nauttia diner-tyyppisestä ruoasta ja massiivisista jäätelöannoksista.

198 Dry Creek Road, Healdsburg
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

GEYSERVILLE INN. Lähes maaseudulla sijaitsevalla hotellilla on kelpo hinta-laatusuhde. Parhaista huoneista näkee viiniköynnöksille.

21714 Geyserville Ave, Geyserville
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

WINE VALLEY LODGE. Jos etsit edullista majoitusta Napasta, tämä vaatimaton mutta kelpo motelli on sinulle. Aikoinaan motelli kukoisti ja veti Elviksenkin kaltaisia vieraita. Aamiainen sisältyy hintaan.

200 S Coombs Street, Napa
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

ARCHER HOTEL NAPA. Tämä hotelli sopii sinulle, jos tahdot yöpyä urbaanissa ympäristössä. Tyylikäs ja uudenaikainen hotelli sijaitsee aivan Napan ydinkeskustassa kävelymatkan päässä ravintoloista ja viininmaisteluhuoneista.

1230 1st Street, Napa
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Meritage Resortissa yövyt viiniviljelmien äärellä.

MERITAGE RESORT AND SPA. Parhaat huoneet on varustettu viiniköynnöksille ja uima-altaalle suunnatuilla parvekkeilla. Hienostuneessa hotellissa on viiniluolaan rakennettu spa. Bilehenkinen shuttle-bussi kuljettaa vieraat ilmaiseksi Napan keskustaan.

875 Bordeaux Way, Napa
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

NAPA VALLEY RAILWAY INN. Yövy entisissä junanvaunuissa tai asemarakennuksessa. Puurakenteiselta käytävältä on sisäänkäynnit huoneisiin ja pieneen kahvioon. Yountvillen gurmeeravintolat odottavat kivenheiton päässä.

6523 Washington Street, Yountville
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

BARDESSONO HOTEL&SPA. Tämä on Yountvillen tyylikkäin ja tyyrein luksusvaihtoehto, josta on niinikään kävelymatka ravintoloihin. Ihanan puutarhamaisessa miljöössä kukoistavat niin sitruuna- kuin kirsikkapuut.  Yksi harvoista LEED Platinium -ekosertifioiduista Yhdysvaltain hotelleista. Aurinkopaneelit koristavat lämpimiä puumateriaaleja hyödyntävän rakennuksen kattoa.

6526 Yount St, Yountville
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

HARVEST INN. Päätien varrella sijaitseva hotelli hehkuu sijainnistaan huolimatta luonnonrauhaa ja harmoniaa, ja joistakin ikkunoista pilkottavat viiniköynnöksetkin. Hotellin alueella on kaksi uima-allasta, toinen lapsiperheille, toinen aikuisille. Huoneissa odottavat tulisijat ja tuliaisviinit.

1 Main Street, St. Helena
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

TRAILSIDE INN BED&BREAKFAST. Tämä mökkimäinen majoitusvaihtoehto sopii perheille ja pariskunnille. Kolmeen huoneistoon on oma sisäänkäynti pihan puolelta. Omistaja leipoo eväiksi tuoreita leivonnaisia ja tarjoaa aamiaisaineksia huoneisiin. Pihalla on poreallas, takapihalla uima-allas ja lasten leikkipaikka. Tiiraile viiniköynnöksille, katsele tähtiä ja rentoudu Calistogan maaseudulla.

4201 Silverado Trail N, Calistoga
Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

©Reetta Kemppi

Lue lisää viininmaistelun etiketistä ja viinialueilla liikkumisesta Tripsteri Kalifornia -matkaopaskirjasta

Lue lisää Russian Riverin alueesta ja viinitiloista

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *