Russian River – viiniä, punapuita ja Kalifornian vapaamielisyyttä

Sain hiljattain tilaisuuden viettää pari päivää Russian Riverin alueella Russian River Chamber of Commercen järjestämällä matkalla. “Venäläinen joki” sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta Sonoman viinialueiden länsilaitamilla. Seutu onkin kiehtovaa, koska siellä voi vierailla viinitiloilla ja punapuumetsissä samalla reissulla sekä kokea hiukan Kalifornian hippihenkisyyttäkin.

Nimensä Russian River on saanut Tyynenmeren rannikkoa Fort Rossin tukikohtansa liepeillä asuttaneen venäläisväestön mukaan. Venäläisten slaavilaiseksi joeksi kutsuma virta kääntyi sittemmin Russian Riveriksi. Kuten punapuualueilla yleensä, puuteollisuus oli Russian Riverin pääelinkeino.

Russian River tunnetaan paikallisena lomanviettokohteena, jota ovat vuosikymmeniä suosineet myös LHBT-yhteisöt. Alueen keskus, Guernevillen pikkukaupunki, alkoi houkutella seksuaalivähemmistöjä 1970-luvun lopulla, kun homoseksuaalisuus ei ollut enää Kalifornian laissa rangaistavaa, ja kaupunkiin avattiin ensimmäinen gay-väestölle suunnattu lomaresortti. Kalifornialaiseen tapaan kaikki ovat nykyisinkin alueelle tervetulleita. Muutaman tuhannen asukkaan Guernevillen kylämäisillä kaduilla taivaltavat taiteelliset boheemit ja ajelehtijat.

Tämän vuoden helmikuussa joen vesi nousi paikoittain Guernevillen pikkukaupungin pääkadun ylitse. Asukkaat ovat vuosikymmenien ajan tottuneet talven sadekausina tulvivaan jokeen, mutta vahingoitta ei alue selvinnyt tälläkään kertaa.  Kesään mennessä vahingot on kuitenkin saatu korjattua ja matkailijat pääsevät lähes paikkaan kuin paikkaan.

Lasillinen kuohuvaa, Pinot Noiria ja Chardonnayta

Russian River Valleyn alueella on noin 130 viinitilaa. Niistä tunnetuimpia on Korbelin viinitila, joka on erikoistunut kuohuviineihin. Erityisesti luomukuoharia kannattaa maistaa tässä tien varressa sijaitsevassa maisteluhuoneessa. Myös tilan perustajan huima tarina on syventymisen arvoinen. Francis Korbel tuomittiin vuonna 1848 Prahassa vankeuteen, koska hän osallistui monarkkien vastaisiin protesteihin. Hän onnistui äitinsä avulla pakenemaan istuttuaan vankeudessa kaksi vuotta. New Yorkin kautta kultakuumeen valtaamaan Kaliforniaan saapunut Korbel osti veljiensä kanssa palan maata Sonoman piirikunnasta, jota värikkäiden vaiheiden jälkeen käytettiin viininviljelyyn.

Tällä Russian Riverin -matkalla painopiste oli kuitenkin pientiloissa, joten pääsin vierailemaan hiljaisemmillakin viinitiloilla. Healdsburgin viinialueille kulkeva Westside Road on usean viininvalmistajan koti, mutta turistilaumat eivät ole juuri näitä kulmia löytäneet. Viinitilat nauttivat Sonoman rannikon läheisestä kosteudesta, joten Pinot Noirit ja Chardonnayt ovat näillä nurkilla suurimmat myyntivaltit. Siitä todistavat vierailut Thomas George Estatesin ja Gary Farrellin Vineyardsin tiloille. Moshin Vineyardsin maisteluhuonetta koristavat paikallisten taiteilijoiden teokset. Moshinin huoneessa voi maistella alueella harvoin käytetyn painovoimaa hyödyntävän viininvalmistuksen avulla syntyneitä Pinot Noireja ja muita viinejä. Älä unohda myöskään Porter Creek Vineyardsin luomu- ja biodynaamisia Pinot Noireja tai Rhônen alueelle tyypillisiä viinejä kuten herukkaista Carignanea, joka ei ole tavallisin tuttavuus Kalifornian viinituvissa. Erityisesti pientilojen viinien maistamiseen tarvitaan yleeensä ennakkovaraus.

Kävelyä punapuumetsässä, melontaa merensuussa ja kulttuuria Guernevillessä

Matkan seuraavina päivinä tutustuin alueen aktiviteetteihin. Armstrong Redwoods -punapuumetsä on tuttu jo aiemmilta vierailuiltani, ja sitä voin lämpimästi suositella. Metsä toki sijaitsee kauempana San Franciscosta kuin sitä tunnetumpi punapuualue Muir Woods, mutta se on myös rauhallisempi eikä niin turistien täyttämä. Parkkipaikalta pienen kävelymatkan päässä löytyvät lehdon korkein (95 metriä) ja vanhin (yli 1 400 vuotta) punapuu autoseurueelta veloitettavaa kympin suuruista pääsymaksua vastaan.

Russian River maalaismaisemaa
Matkalla meren suuntaan maisematkin muuttuvat.

Guernevillen punapuulehtojen jälkeen edessä oli uusi maisema vihreine kukkuloineen, kun suuntasimme kohti merta. Duncan Millsin ja Jennerin pikkuruiset kylät tarjoavat viehättävät pysähdyspaikat maalaismaisemissa. Aamumme alkoi rivakalla Water Trek Ecotoursin järjestämällä kajakkiretkellä aivan meren suussa kirjohylkeiden kurkkiessa kanoottien kupeessa. Oppaamme Suki Waters johdatti meidät ensin Penny Islandin saarelle, jolla hänen Pomo-intiaaniheimoon kuulunut, kashayan kieltä puhunut isoäitinsä oli syntynyt ja jolla hän itsekin vietti kesälomiaan. Nykyisin saari on osa luonnonsuojelualuetta, ja sinne järjestetään retkiä, joilla kerrotaan paikallisesta luonnosta ja lajistosta. Oppaamme näytti muun muassa ruokoja, joista intiaaniheimo punoi koreja sekä villieläinten kuten peurojen jälkiä. Punailvesten ja puumienkin jälkiin on alueella törmätty. Seuraavalta pysäkiltä, Goat Rock State Beachin kauniilta hiekkarannalta, voi ihailla Tyynenmeren tyrskyjä ja kalliolohkareita, joskus myös valaita ja delfiinejä. Rannalle pääsee myös autolla.

Riverbed Yogan kauppa

Guernevilleen palattuamme päätin kokeilla Riverbed Yogan rentouttavaa joogaa. Joogaa ja meditaatiota harjoitetaan studiolla pari kertaa päivässä. Studiossa on myös viehättävä puoti, jossa myydään taidetta, kortteja ja kosmetiikkaa.

Guernevillen parin sadan metrin mittaisessa ydinkeskustassa taidegalleriat ja värikkäät puukoristeet hallitsevat katukuvaa. Russian River Art Galleryssä näytillä on hiljattain edesmenneen Berkeleyssä syntyneen Sam Sirdofskyn ihastuttavia kuvituksia. Sirdofsky tunnetaan muun muassa the Doorsille ja Jefferson Airplanelle tekemistä psykedeelisistä julisteista.

Blue Door Galleryssä taiteilija Douglas DeVivo leikkaa kollaaseja tapettipaperista. Sama mies on vastuussa myös Guernevillen liiketilojen seiniä elävöittävistä puukoristeista.

Vieraillessani Grateful Deadille omistetussa krääsäliikkeessä, parkkipaikalla moikkaa edellisillan Rainbow Cattle -sateenkaaribaarissa seurueellemme esittäytynyt maailman ainoaksi sertifioiduksi merenneidoksi itseään kutsunut naishenkilö. Guernevillessä vieraatkin tulevat nopeasti tutuiksi.

Sonoma Canopy Toursin retkellä liidellään punapuumetsien yllä.
Sonoma Canopy Toursin retkellä liidellään punapuumetsien yllä.

Matkan viimeisenä päivänä vaihdoimme maisemaa hippimaineisen Occidentalin suuntaan ja ohjelmassa oli hiukan hurjempaa menoa. Menimme nimittäin liukumaan punapuiden ylle Sonoma Canopy Toursin järjestämällä  vaijeriliukuseikkailulla. Pisimmät liut punapuusta toiseen ovat yli 400 metriä ja yhteensä liukuja on reilun parin tunnin retken aikana seitsemän. Matkan lopussa ylitetään myös riippusilta. Rauhoittavien punapuiden seurasta huolimatta tämä seikkailu todella huimaa päätä ja sopii ehdottomasti vain niille, joilla ei ole pienintäkään korkeanpaikankammoa. Retket maksavat hiukan yli sata dollaria. Viikonloppuisin Sonoma Canopy Tours järjestää myös kuutamoretkiä, joilla voi ihailla laskevaa aurinkoa ja tähtiä.

Russian Riverin ravintolat

Aamiaisen alkupaloja Farmhouse Innissä.

Russian Riverin alue on viime vuosina noussut kulinaristien tietoisuuteen. Alueen energinen puuhanainen Crista Luedtke on vastuussa kiintoisimmista Guernevillen ravintoloista. Palkittu Boon Eat+Drink -lähiruokaravintola tarjoaa tyypillistä Kalifornian keittiötä, ainekset tuodaan lähitiloilta, ja valikoimassa on paikallista burgeria ja kansainvälistä fuusiota vegaaneja ja kasvisruokailijoita unohtamatta. Luedtke omistaa korttelissa myös tyylikkään meksikolaishenkisen El Barrio -baarin ja juuri avatun saksalaisen Brot-ravintolan, jolla hän haluaa kunnioittaa omia sukujuuriaan perisaksalaisilla pretzeleillä, makkaroilla ja hapankaalilla sekä tietysti oluilla.

Samassa korttelissa sijaitseva amerikkalaista sandwich- ja salaattiruokaa myyvä Big Bottom Market on kuuluisa leivästään (biscuit), josta on kirjoitettu reseptikirjakin. Keskiviikkoiltaisin ravintola kattaa Community Dinnerin, jolloin listalla on yksi kasvisruoka ja lihansyöjille lihaisa versio.

Guernevillessä kannattaa myös piipahtaa maistamaan Equality Vinesin viinejä. Tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, esimerkiksi saman sukupuolen avioliitto-oikeutta, ajaneet järjestöt ja aktivistit lyöttäytyivät ensiluokkaisten viininvalmistajien kanssa yhteen ja projektin tuloksena brändättyjä viinejä tarjotaan Yhdysvaltain presidenttien virkaanastujaisissakin (viimeisiä lukuun ottamatta), ja syystäkin.

Jos kukkaro antaa myöten, kannattaa suunnata Forestvillen pikkukaupunkiin, ihastuttavassa puutarhassa ja puutalossa sijaitsevaan Michelin-tähditettyyn hotelli-ravintolaan Farmhouse Inniin. Tällä kertaa saimme nauttia aamiaisen, joka sekin oli maineensa veroinen. Aamiainen maksaa kirjoitushetkellä 35 dollaria ja runsaista paikallisista kasviksista ja kausiruoasta loihdittu illallinen yli sata dollaria.

Autocampin glamping-alueella voi majoittua vintage-asuntovaunuissa. Kuva: Pia Laakkonen

Majoitus Russian Riverillä

Autocamp

Glampingiin eli luksustelttailuun erikoistunut ketju tarjoaa majoitusta kiiltäväkylkisissä vintageasuntovaunuissa sekä telttakankaasta ja puuraameista rakennetuissa telttamökeissä. Patjat saa lämmitettyjä, joten kylmä ei tule. Suihkut, naposteltavat ja takkatuli odottavat majoittujien yhteistiloissa. Autocampin Russian Riverin sijainti on erityisen viehättävä aluetta reunustavien punapuiden takia. Myös Boon Hotel & Spa tarjoaa glamping-vaihtoehdon Russian Riverin alueella.

Autocamp Booking-sivustolla

Sandy Star -lomahuoneiston olohuone.

Loma-asunnot

Vacation Rental -majoitukseen suhtaudutaan alueella myönteisemmin kuin Airbnb-majoituksiin, jotka ovat vähemmän säädeltyjä. Vietä lomaa kuin kalifornialainen ja vuokraa mökki (tai pikemminkin talo) ja tuo kaveritkin mukaan. Perheelle tai useammalle sopii tyylikäs Sandy Star, jonka lavealla terassilla voi lekotella riippumatossa tai pulahtaa porealtaaseen. Talosta on myös pääsy joenrantaan. Joki ei ehkä ole tältä kohdin kaunein, mutta ainakin pikkuväki voi rakentaa hiekkalinnoja tyytyväisenä.

Sandy Star Booking-sivustolla

Applewood Inn

Guernevillen läheisyydessä sijaitseva hotelli tarjoaa kohtuuhintaista majoitusta uima-altaan kera vehreissä ja rauhallisissa puitteissa.

Applewood Inn Booking-sivustolla

Farmhouse Inn sopii luksusloman viettäjälle.

Farmhouse Inn

Pieni irtiotto luksusta. Harvinaista amerikkalaisittain, mutta täällä eivät autoteiden pauhut häiritse, ja voit tuntea olevasi oikeasti maalla. Spa, uima-allas ja Michelin-ravintola kruunaavat nautiskelijan kokemuksen. Ravintolan lisäksi ruokaa voi ostaa pihan ruokarekasta.

Farmhouse Inn Booking-sivustolla

Liikkuminen ilman omaa autoa

Russian Riverille voi matkata ilman omaa autoakin, ainakin jos on hiukan ylimääräistä aikaa ja seikkailumieltä. San Franciscosta pääsee noin puolessatoista tunnissa Santa Rosaan Golden Gate Transitin bussilla 101. Jos on kiireettömät ja vapaat aikataulut, Santa Rosan Transit Mallilta voi ottaa Sonoma County Transitin linjan numero 20 Russian Riverille.

Jos aikataulut eivät toimi, taksi, Lyft tai Uber auttavat pääsemään Russian Riverille. Russian Riverin alueella liikkuu myös arkipäivisin ilmainen bussi 28, tosin vain muutaman kerran päivässä. Muuten Bill’s Taxi auttaa. Ubereitä ja Lyftejäkin voi alueelta saada, mutta kännykän katvealueet saattavat katkeilla. Guernevillen keskustan alue on pieni, ja siihen tutustuu helposti ja nopeasti kävellen, mutta muuten alueella ei ole juuri erillisiä kävely- tai pyöräilyteitä, joten tien viertä taivallus jalan ei ole kovin miellyttävää, sillä autot kaasuttavat reipasta vauhtia.

Muun muassa Jersey Tom Wine Country Tours järjestää räätälöityjä pikkubussikierroksia viinitiloille.

Teksti: Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *