Koe klassikko – Aja Golden Gate pyörällä

Sumuisuus, tuuli, lämpötila, kellonaika ja päivä tsekattu. Olosuhteet ovat otolliset Golden Gaten ylittämiseen pyörällä. Golden Gate -siltaa pitkin pyöräily on San Francisco -turismin kestoklassikko. Sekä kaukaa katsoen että kosketusetäisyydeltä kahdeksankymmentävuotias silta on huikaisevan kaunis. Samoin länsipuolelle avautuvan valtameren maisema tai itäpuolelle sulkeutuva lahti Alcatrazineen ja kaupungin siluetteineen. Pyöräily voi olla myös tuskien taival, jos sitä ei hiukan suunnittele etukäteen.

Pyörävuokraamoja on etenkin Fisherman’s Wharfin tuntumassa useita. Moni vuokraamo antaa alennuksen, kun fillarin varaa etukäteen netissä. Kypärä, lukko, pyörälaukku ja kartta sisältyvät yleensä hintaan. Pyöriä on tarjolla hybrideistä vuoristo- ja tandempyöriin. Lisävarusteita, kuten lastenistuimia ja -kuljetuskärryjä, voi vuokrata lisähintaan. Useimmiten pelkän pyörän päivävuokra maksaa noin kolmekymmentä dollaria. Vuokraamossa voidaan tarjota pieneen lisähintaan vakuutusta.

Itse valitsin vuokraamon läheltä Fort Masonia, koska tarkoitukseni oli ajaa sillalle ja takaisin taapero kyydissä, ja halusin välttää Fisherman’s Wharfin ruuhkat sekä autoväylien lomassa pyöräilyt. Moni jatkaa matkaa sillan jälkeen mäkeä alas Sausaliton pikkukaupunkiin ja palaa lautalla takaisin San Franciscoon. Paluureitti sillalta onkin hiukan heikosti viitoitettu, koska Sausalito-reitti on niin tavallinen.

Yli 10 miljoonaa turistia vierailee Golden Gatella vuosittain ja tuhansia ihmisiä ylittää sen päivittäin pyörällä, joten ihan auvoinen kokemus pyöräily ei ole. Viikolla pyöräilijät jakavat osan päivästä ajokaistan kävelijöiden kanssa. Viikonloppuna merenpuoleinen pyöräkaista on täynnä molempiin suuntiin ajavia pyöräilijöitä. Tiimipeli, kuten pysähtymisten viittominen, on siis tärkeää. Pyöräilyn parhaat hetket saattavatkin olla pysähdykset, jolloin itse siltaa ja maisemia pystyy ihailemaan syvään hengittäen, eikä keskittyminen mene kolaroinnin välttämiseen. Jos ruuhkapyöräily ei sovi itselle, kannattaakin harkita sillan kävelemistä. Käveleminen on kuitenkin sallittua vain kaupungin suuntaan avautuvalla itäpuolella. Golden Gate -sillalle järjestetään myös opastettuja pyöräkierroksia.

Mitä huomioida suunnitellessasi Golden Gaten pyöräilyä?

  • Viikonloput ovat kiireisintä aikaa Golden Gate -sillalla, kuten muissakin San Franciscon nähtävyyksissä. Suositeltavaa on siis mennä aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä. Jos sää on sumuinen, aamun sijaan päivä on parempi. Pyörävuokraamot sulkevat usein ovensa kuuden tai seitsemän maissa, joten liian iltaan ei retkeä kannata jättää.
  • Huomio sää. Sumu on joskus niin sakea, ettei sillasta näe mitään. Tuuli saattaa olla niin kova, että pyöräily muuttuu tuskalliseksi. Aurinkoisella säällä varjoa ei reitillä juuri ole, joten suojakertoimet ja aurinkolasit kannattaa muistaa.
  • Varaa aikaa. Etenkin Sausalitoon suunnatessa retkelle on hyvä omistaa vähintään puoli päivää, sillä pysähdyspaikoilla ja lautoilla saattaa olla ruuhkaa.
  • Hiukan ennen sillalle saapumista, Golden Gate Bridge Welcome Centerin yhteydessä, on kahvila ja wc:t. Sillan alla puolestaan sijaitsee Warming Hut -kahvila Hitchcockin Vertigo-elokuvan kuvauspaikan, Fort Pointin, läheisyydessä.

Muita suositeltavia pyöräilyreittejä San Franciscossa:

  • Golden Gate Park. Näe lammet ja tuulimyllyt. Sunnuntaisin puiston JFK Drive on suljettu autoliikenteeltä. Puistosta kannattaa laskeutua alas Ocean Beachille ja pyöräillä hiukan rantaa pitkin. Esimerkiksi Golden Gate Parkin lähellä sijaitseva San Francisco Bicycle Rentals sallii lisämaksusta pyörän jättämisen mihin tahansa kolmesta vuokraamostaan, joten Golden Gate Parkin pyöräilyn voi vaivattomammin ympätä Golden Gate -sillan ylitykseen tai Embarcaderoa pitkin fillarointiin.
  • Embarcadero-Fort Mason. Pyörätie kulkee Embarcaderossa lahden rantaa mukaillen, ja reitin ainoa mäki sijaitsee Fort Masonin itäpuolella. Matkalla voi pysähtyä Ferry Buildingissä ja laitureilla (piers). Fisherman’s Wharf on täynnä liikennettä ja ihmisiä, joten se ei ole helpoin paikka pyöräillä, mutta matkaa voi jatkaa Aquatic Parkin kautta Fort Masonille ja ihailla  muun muassa Alcatraz-näkymää.

Varaa Golden Gate -pyöräilykierros:

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *