San Franciscon kauppakeskusta: Financial District ja Union Square

Työssäkäynti-, pörssi- ja pankkiluonteestaan huolimatta Financial District sopii erityisesti shoppailun ja arkkitehtuurin ystäville. Union Squaren ja Market Streetin läheisyydessä sijaitsevat kaikki suuret kauppaketjut, luksusmuotikaupat ja Westfieldin ostoskeskus.

Financial District on ensisilmäyksellä ennemminkin näyttävä kuin kaunis. Katuja kävellessä tuntee itsensä entistä pienemmäksi puikkelehtiessa kymmenkerroksisten pilvenpiirtäjien varjossa. Mutta katse kannattaa nostaa kadusta ylös ja tarkastella 1900-luvun alkupuolen rakennusten koristeellisia yksityiskohtia. Marketin ja 3rd Streetin kulmassa Hearst Building, New Montgomeryn kulman Palace Hotel ja California Streetin Bank of California ovat yhdet upeimmista rakennuksista. Stock Exchange Towerin hulppea art deco -aula kimaltelee entisajan glamouria. Moni vanhimmista rakennuksista rekonstruoitiin vuoden 1906 maanjäristyksen ja sitä seuranneen tulipalon jälkeen. Uudemmista arkkitehtuurin saavutuksista San Franciscon maamerkki on tietysti Transamerica Pyramid, joka sijaitsee Financial Districtin ja Chinatownin kohtauspisteessä.

Sisällissotaa edeltävien ay-liikemielenilmausten keskuksen, Union Squaren, läheisyydessä sijaitsee ravintoloita, hotellivaihtoehtoja ja shoppailijalle sopivia tavarataloja.

Market Streetiltä rantaanpäin katsoessa sinertävä Ferry Buildingin torni katsoo kutsuvasti. Ferry Buildingin kulinaristiset elämykset kannattaakin käydä kokeilemassa.

San Franciscon erikoisuus on, että sen pääkatu ei ole yksinomaan kaupungin loistokkuuden vaan myös nurjan puolen näyttämö. Kun Financial Districtin suunnasta kulkee Market Streetiä kohtia Mid-Marketia ja Union Squarelta Tenderloinia katujen yleisilme muuttuu rähjäisemmäksi ja surullisten ihmiskohtaloiden määrä lisääntyy.

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *