Karlstejnin linna

Metsäisen kukkulan laella tasapainoileva Karlstejnin linna suunniteltiin alun perin valtavaksi kassakaapiksi, Böömin kruununjalokivien säilytyspaikaksi.

Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1348 juuri valtaistuimelle nousseen Kaarle IV:nnen määräyksestä ja saatiin päätökseen 19 vuotta myöhemmin.

Karlstejnin linnaa ei ole onnistuttu koskaan kokonaan valloittamaan. 1422 hussilaiset piirittivät Karlstejnia turhaan seitsemän kuukautta, ja 30-vuotisessa sodassa ruotsalaisten valloitus kilpistyi päätornin luona. 1800-luvulla linna entisöitiin Kaarlen aikaiseen asuun.

Linna on eräänlainen tshekkien Machu Picchu tai Angor Wat, täynnä symbolisia merkityksiä. Kaarle IV rakennutti linnan kuvastamaan keskiaikaista maailmanjärjestystä: kuninkaallinen palatsi edusti maallista maailmaa, pieni torni kuninkaan valtaa ja suuren tornin sisältä löytyvä Pyhän ristin kappeli taivasten valtakuntaa. Linna koristeltiin tukemaan Kaarlen oman valtansa tueksi keksimää mytologiaa: Luxemburgin salin seinillä oli maalaukset keisarin esi-isistä aina Nooasta alkaen.

Pyhän ristin kappelissa säilytettiin Kaarlen keräämiä pyhäinjäännöksiä ja kruununjalokiviä vuoteen 1619 asti, jolloin ne siirrettiin Prahaan. Kappeli koristeltiin puolijalokivillä ja katossa kimaltelevilla sadoilla lasitähdillä sekä mestari Theodoricin maalauksilla tshekkien suojeluspyhimyksistä.

Lasitähtien ja puolijalokivien keskellä Kaarle rukoili 1 300 kynttilän valossa. Aikalaiskronikoitsijat kirjoittivat, ettei mistään muualta maailmasta löydy sellaista kauneutta kuin Pyhän ristin kappelista.

Karlstejnin linnan kierroksella pääsee tutustumaan suurimpaan osaan linnan ihmeistä, mutta suureen torniin ja Pyhän ristin kappeliin pääsee vain etukäteen varattavalla erikoiskierroksella, koska niitä halutaan suojella kulumiselta.

Tavallisella kierroksella kappelista näkee vain siitä tehdyn pienoismallin Marian tornin aarrekammiossa. Marian tornissa on nähtävillä myös Venceslaus Pyhälle kuulunut haarniska ja Niilin krokotiilin kallo, jonka uskottiin keskiajalla olevan Pyhän Yrjön tappaman lohikäärmeen pää. Esillä on myös hienosti tehty kopio Böömin kuninkaan kruunusta.

Linnan lähellä on vahamuseo, joka johdattaa elämään keskiajalla.

Matka Karlstejnin linnaan

Smíchovin asemalta lähtee kerran tunnissa junia Karlstejniin. Matka kestää 35 minuuttia. Paluujunia kulkee iltamyöhään asti. Asemalta on reipas kävelymatka ylös linnalle.

Jos varaa kierroksen prahalaisilta matkatoimistoilta, säästyy kävelyltä: matkatoimistojen busseilla pääsee tietä pitkin ylös linnalle asti.

Linnalle nousevan tien varrella on paljon kohtuuhintaisia ravintoloita.

Karlstejnin linnan aukioloajat

Karlstejnin linna on avoinna heinä- ja elokuussa 9–18, touko– ja kesäkuussa 9–17 ja talvisin 9–15.

Maksullisia englannin- ja saksankielisiä kierroksia on kerran tunnissa.

Lisämaksullinen kierros Pyhän ristin kappeliin pitää varata etukäteen (www.hradkarlstejn.cz/en).

Lue lisää retkistä Prahan ulkopuolelle.

© Antti Helin

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *