Prahan joukkoliikenne

Prahassa on helppo käyttää raitiovaunuja ja metroa. Prahan julkisen liikenteen verkko on kattava ja tehokas; vilkkaimmilla reiteillä raitiovaunuja ja metroja kulkee muutaman minuutin välein.

Prahan joukkoliikenteen matkaliput

Lipuista kätevimpiä ovat kertaliput, joita myydään kioskeissa ja metroasemien lipunmyyntiautomaateista. Lippuja myydään sekä 30 minuutin että 90 minuutin vaihto-oikeudella. Osta kerralla useampi lippu. Muista leimata lippu kulkuvälineessä!

Tarjolla on myös koko päivän ja kolmen päivän lippuja, mutta yksittäiset liput tapaavat tulla edullisemmiksi, sillä päivässä ei yleensä montaa kertaa kulkuvälinettä tarvitse käyttää. Etäisyydet kun ovat Prahan keskustassa lyhyitä ja helposti käveltäviä. Jos viivyt pitkään ja majapaikkasi on kauempana, saa kuukausilipun noin 20 eurolla. Käy passikuva-automaatissa, ota mukaan henkilöllisyystodistus ja vieraile Můstekin aseman lipputoimistossa hakemassa lippusi.

Siviiliasuiset tarkastajat väijyvät liputtomia matkustajia etenkin metrossa ja Újezdin rinnejunassa.

Lapset ja alennusryhmät

Prahassa alle 10-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi, mutta 6-10-vuotiailla on oltava mukana henkilöllisyystodistus. Äidit rattaineen matkustavat ilmaiseksi. Koirat matkustavat nykyään ilmaiseksi lipullisen omistajan kanssa. Yli 70-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi (henkilöllisyystodistus mukana), ja 65-70-vuotiaat saavat myös ilmaiset kyydit, mikäli hakevat kuvallisen dokumentin lipputoimistosta (esimerkiksi Můstekin metroasema tai lentoasema). 60-65-vuotiaat saavat liput puoleen hintaan samaisen dokumentin avulla. 10-15-vuotiaat saavat alennuksen, jos heillä on mukanaan henkilöllisyystodistus. Käytännössä yli 15-vuotiaiden turistien on ostettava aikuisten liput, sillä juonior-alennuksen saa vain pitkäaikaisiin lippuihin ja opiskelija-alennuksen saavat vain paikallisten koulujen opiskelijat. Huom! Prahassa muutetaan alennusperusteita varsin usein, joten nämä tiedot voimassa vuonna 2018.

Prahan yöliikenne

Yön viimeiset metrot lähtevät päätepysäkeiltä puoliltaöin. Yöraitiovaunut kulkevat läpi yön.

Prahan metro

Aivan keskustassa liikkuessa metro ei ole erityisen kätevä – samalla vaivalla voisi melkein kävellä paikasta toiseen kuin mennä maan alle asemalle ja nousta sieltä taas pysäkin parin päässä ylös. Pitemmillä matkoilla Prahan metro on kätevä väline.

Prahan kätevät raitiovaunut

Raitiovaunut ovat käteviä niin lyhyillä kuin pitemmilläkin matkoilla – ja raitiovaunuja kulkee myös öisin.

Linjat on merkitty selkeästi kaupungin karttoihin ja pysäkkien ilmoitustauluihin. Kiskot vievät ympäri Prahaa. Erityisen kätevä matkailijalle on raitiovaunu numero 22, joka ajaa Vinohradysta Námestí Mírulta koko keskustan läpi Prahan linnalle saakka. Matkan varrella näkee Kaarlenaukion, Vltavan rantaa, Kansallisteatterin ja Mala Stranaa. Ei hullumpaa yhdelle ratikkakyydille!

Kannattaako käyttää Prahan busseja?

Busseja tulee matkailijana todennäköisesti käytettyä harvemmin: ne kuljettavat kauemmaksi keskustasta.

Tarkkana taksien kanssa Prahassa

Prahan takseilla on huono maine turistien petkuttajina. Taksiin mennessä kannattaakin tarkkailla mittaria, ettei se juokse ylikierroksilla, tai sopia kohtuuhinta etukäteen.

Luotettavimpana firmana pidetään AAA Radiotaxi, jonka taksin voi tilata tekstiviestillä. Kirjoita viestiin: Taxi now, katuosoite, nimesi. Keskus lähettää vahvistuksen.

AAA Radiotaksin puhelinnumero: +420 222 333 222

Taksin tilaaminen tekstiviestillä: O2-operaattorilla 999 069 ja muilla operaattoreilla 606 999 069

Kuva: Yannick Loriot, Flickr CC 

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (1):

Risto Korhonen 09.08.2017 17:40

Onko vielä voimassa? Olimme Prahassa 1-2 vuotta sitten.Meitä on neljä eläkeläiskaveria.Suomen Prahan lähetystöstä saimme tietää,että 65-69 vuotiaat saivat matkustaa ratikalla,metrolla ja paikallisbussilla ilmaiseksi.kunhan hankkivat passikuvalla varustetun todistuksen.(sen sai lentoaseman infosta)70-vuotiaat ja yli eivät tarvitse kuin passin.Tätä ei mainita missään esitteessä,vaan täytyi olla itse aktiivinen.No,eipähän nuo matkalippujen hinnat ketään konkurssiin aja.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *