Prahan joukkoliikenne

Prahassa on helppo käyttää raitiovaunuja ja metroa. Prahan julkisen liikenteen verkko on kattava ja tehokas; vilkkaimmilla reiteillä raitiovaunuja ja metroja kulkee muutaman minuutin välein.

Prahan joukkoliikenteen matkaliput

Lipuista kätevimpiä ovat kertaliput, joita myydään kioskeissa ja metroasemien lipunmyyntiautomaateista. Lippuja myydään sekä 30 minuutin että 90 minuutin vaihto-oikeudella. Osta kerralla useampi lippu. Muista leimata lippu kulkuvälineessä!

Tarjolla on myös koko päivän ja kolmen päivän lippuja, mutta yksittäiset liput tapaavat tulla edullisemmiksi, sillä päivässä ei yleensä montaa kertaa kulkuvälinettä tarvitse käyttää. Etäisyydet kun ovat Prahan keskustassa lyhyitä ja helposti käveltäviä. Jos viivyt pitkään ja majapaikkasi on kauempana, saa kuukausilipun noin 20 eurolla. Käy metroaseman lipputoimistossa (esim. Můstekin asema).

Siviiliasuiset tarkastajat väijyvät liputtomia matkustajia etenkin metrossa ja Újezdin rinnejunassa.

Lapset ja alennusryhmät

Prahassa alle 15-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi, mutta 10–15-vuotiailla on oltava mukana henkilöllisyystodistus. Vanhempi alle 3-vuotiaan kanssa matkustaa ilmaiseksi, mutta lapsen iästä on oltava todiste. Koirat matkustavat ilmaiseksi lipullisen omistajan kanssa. Yli 65-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi, ja 60-65-vuotiaat saavat liput puoleen hintaan (henkilöllisyystodistus mukana). Huom! Prahassa muutetaan alennusperusteita varsin usein, joten nämä tiedot voimassa vuonna 2022. Katso tilanne: hinnat.

Prahan yöliikenne

Yön viimeiset metrot lähtevät päätepysäkeiltä puoliltaöin. Yöraitiovaunut kulkevat läpi yön.

Prahan metro

Aivan keskustassa liikkuessa metro ei ole erityisen järkevä – samalla vaivalla voisi melkein kävellä paikasta toiseen kuin mennä maan alle asemalle ja nousta sieltä taas pysäkin parin päässä ylös. Pitemmillä matkoilla Prahan metro on kätevä väline.

Prahan kätevät raitiovaunut

Raitiovaunut ovat käteviä niin lyhyillä kuin pitemmilläkin matkoilla – ja raitiovaunuja kulkee myös öisin.

Linjat on merkitty selkeästi kaupungin karttoihin ja pysäkkien ilmoitustauluihin. Kiskot vievät ympäri Prahaa. Erityisen kiva matkailijalle on raitiovaunu numero 22, joka ajaa Vinohradysta Námestí Mírulta koko keskustan läpi Prahan linnalle saakka. Matkan varrella näkee Kaarlenaukion, Vltavan rantaa, Kansallisteatterin ja Mala Stranaa. Ei hullumpaa yhdelle ratikkakyydille!

Kannattaako käyttää Prahan busseja?

Busseja tulee matkailijana todennäköisesti käytettyä harvemmin: ne kuljettavat kauemmaksi keskustasta. Lenttokenttäbussin ohella esimerkiksi bussit Aquapalace-vesipuistoon voivat tulla tarpeeseen. Nämä bussit lähtevät Opatov-metroasemalta.

Tarkkana taksien kanssa Prahassa

Prahan takseilla on huono maine turistien petkuttajina. Taksiin mennessä kannattaakin tarkkailla mittaria, ettei se juokse ylikierroksilla, tai sopia kohtuuhinta etukäteen.

AAA-taksi

Uber toimii Prahassa hyvin. 

Kuva: Yannick Loriot, Flickr CC 

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (1):

Risto Korhonen 09.08.2017 17:40

Onko vielä voimassa? Olimme Prahassa 1-2 vuotta sitten.Meitä on neljä eläkeläiskaveria.Suomen Prahan lähetystöstä saimme tietää,että 65-69 vuotiaat saivat matkustaa ratikalla,metrolla ja paikallisbussilla ilmaiseksi.kunhan hankkivat passikuvalla varustetun todistuksen.(sen sai lentoaseman infosta)70-vuotiaat ja yli eivät tarvitse kuin passin.Tätä ei mainita missään esitteessä,vaan täytyi olla itse aktiivinen.No,eipähän nuo matkalippujen hinnat ketään konkurssiin aja.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *