Praha – ravintolat

Prahassa ruokaa tarjoillaan melkein paikassa kuin paikassa: ravintoloiden, kahviloiden ja kapakoiden ero on häilyvä. Niistä kaikista saa ruokaa ja olutta. Tosin olutkapakoissa pääosa on yleensä oluella ja ruoka on perustsekkiläistä mättöruokaa.

Tsekkiruoka on hyvin lihavoittoista, mutta Prahasta löytyy muutama ihastuttava kasvisravintola. Prahan parhaat kasvisravintolat ovat itse asiassa niin hyviä, että niihin voi hyvin viedä vannoutuneen lihansyöjänkin.

Juomista kannattaa muistaa, että olut on usein ravintoloiden, kahviloiden ja baarien edullisin juoma – vettäkin halvempaa. Todellisista kansankapakoista oluen voi saada Prahassa eurolla, yleensä tuoppi maksaa puolisentoista euroa.

Turistikaupungin ongelma: miten löytää Prahasta hyvä ravintola?

Ravintoloita on Prahan keskustassa valtava määrä. Moni niistä keskittyy palvelemaan turisteja ylihinnalla. Paikat myös vaihtuvat nopeasti.

Miten siis valita huonojen ja keskinkertaisten joukosta hyvä ravintola?

Kierrä kaukaa kaikki ravintolat, jotka ovat aivan turistinähtävyyksien vieressä kuten Vanhankaupungin aukiolla. Etsi ravintolaa mieluummin muutaman kulman takaa ja rauhallisten kujien varrelta. Lähde seikkailulle muihin kuin aivan keskeisimpiin kaupunhinosiin. Kaikkialle on Prahassa hyvät julkiset yhteydet, ja kävellenkin pääsee pitkälle!

Paras hinta–laatusuhde on tietenkin prahalaisten omissa suorikkiravintoloissa, jotka ovat olleet pystyssä iät ja ajat.

Ja jos luottokortilla on katetta eikä hinnalla ole väliä, takuuvarmaa herkuttelua pääsee kokemaan Prahan parhaissa ravintoloissa.

Matkatarjous Prahaan: lento+hotelli alkaen 156 e/hlö!

Aamiainen Prahassa

praha-aamiainen
Louvre-ravintolan suurista toisen kerroksen ikkunoista on kiva katsella Prahan aamuvilinää. Kuva: Louvre.

Illat menevät Prahassa helposti viihteen puolelle oluttuvissa ja aamulla kaipaisi kunnon aamiaista. Valitettavasti Prahaan ei ole syntynyt samanlaista aamiaiskulttia kuin vaikkapa Berliiniin, jossa viikonloput aloitetaan pitkällä ja nautinnollisella brunssilla.

Harva prahalaisravintola panostaa kummemmin aamiaiseen – ja yleensä aamiaisen tarjoilu loppuu jo kello 11 mennessä. Toki erinomaisiakin aamiaisia löytyy. Lue vinkit Prahan parhaisiin aamiaisiin.

Prahan ravintolat ja lounastarjoukset

Päiväsaikaan ravintoloissa kannattaa pitää silmällä lounastarjouksia. Etenkin monissa pubeissa tarjotaan alle 100 korunan (noin neljä euroa) lounaita. Olutkin on joissain pubeissa päivällä halvempaa kuin illalla.

Joskus lounaslistaa pitää erikseen kysyä – sitä ei välttämättä tuoda automaattisesti nenän eteen.

Prahan kahvilat

Viktor Olivan teosta Absintinjuoja voi ihailla klassikkokahvila Cafe Slaviassa. Kuva: paukrus, Flicr CC

1900-luvun alussa Prahassa kukoisti Wienin veroinen kahvilakulttuuri. Kahvilakulttuuri koki kovia sosialismin aikana, kun kahviloiden määrää rajoitettiin ja niitä kiellettiin pitämästä lehtiä hyllyissään. Uuden iskun kahvilakulttuuri sai kapitalismin alkutaipaleella, kun moni sosialismin ajan legendaarinen kulttuurikahvila joutui sulkemaan ovensa omistusriitojen takia.

Nykyisin kahvilakulttuuri on virinnyt uuteen kukoistukseen ja moni klassikkokahvilakin on saanut uuden elämän. Prahassa on myös vireitä pienpaahtimokahviloita, joista suuri osa sijaitsee Vinohradyn viihtyisässä kaupunginosassa.

Lue lisää Prahan parhaista kahviloista.

Vegaaniruoka ja gluteeniton ruoka Prahassa

Vielä joitakin vuosia sitten Prahasta oli vaikeaa saada kasvisruokaa, mutta nykyään vegaanikulttuuri on nostanut profiiliaan niin, että Praha on Euroopan herkullisimpia paikkoja myös kasvisruokavalioisille. Jokaisessa kaupunginosassa sijaitsee useampi vegaaniravintola, ja useasta kahvilastakin saa reilusti vaihtoehtoja. Gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy niitäkin jo runsaasti, etenkin vegaaniravintoloista.

Prahan oluttuvat, pubit ja kapakat

Kannattaa muistaa myös, etteivät Prahan oluttuvat ole ainoastaan oluen juomista varten. Monet niistä toimivat samalla myös täysimääräisinä ravintoloina. Ja viime vuosien suosikki-ilmiö ovat olleet kohtuuhintaiset (Suomen mittapuulla edulliset) gastropubit, jotka panostavat oluen lisäksi tavallista enemmän myös ruokaan.

Lue lisää Prahan parhaista oluttuvista, gastropubeista ja pienpanimoista.

Siirry Praha-oppaan pääsivulle.

© Antti Helin

Lataa Tripsterin Praha-sovellus

Haluatko löytää Prahan-matkallasi parhaat ravintolat, oluttuvat, iltamenot ja nähtävyydet kartalla ja navigoida reittiohjeiden avulla helposti kohteesta toiseen? Lataa Tripsteri App AppStoresta tai GooglePlaystä ja tutustu Tripsteri App Praha -sovellukseen!

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (1):

Reija Koskinen 27.09.2018 13:38

Nyt oli aika ylimalkainen juttu Prahan ravintoloista. Ei ollut yhtään suositusta lounas- päivällis- tai illallispaikoista.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *