Prahan parhaat aamiaiset

Mistä löytyy Prahan paras aamiainen? Prahaan ei ole syntynyt samanlaista vireää aamiaiskulttuuria kuin vaikkapa Berliiniin, jossa viikonloput aloitetaan pitkällä ja nautinnollisella brunssilla. Harva prahalaisravintola panostaa kummemmin aamiaiseen – ja yleensä aamiaisen tarjoilu loppuu jo kello 11 mennessä.

Mutta kyllä Prahassa pääsee silti hyvillä aamiaisillakin herkuttelemaan.

Klassikkokahvila Louvren – Prahan elegantein aamiainen

Aamiainen Prahassa
Louvre-ravintolan suurista toisen kerroksen ikkunoista on kiva katsella Prahan aamuvilinää. Kuva: Louvre.

Leppoisan palatsikahvila Louvren aamiainen on täydellinen aloitus päivälle Prahassa. Vanhaa aikaa henkivässä kahvilassa voi valita ranskalaisen, englantilaisen, amerikkalaisen tai tšekkiläisen (olutta ja gulassia) version aamiaisesta.

Kahvia siemaillessa voi lukea englanninkielisiä lehtiä tai seurata suurista toisen kerroksen ikkunoista aamuun heräävän kaupungin katuvilinää.

Jos paikalle saapuu aamiaisajan jälkeen, myös lounaslista on houkutteleva: siltä löytyy edullisesti vaikkapa jänistä ja viiriäistä.

Národní 20, metro Národní
Aamiaista tarjoillaan kello 8–11

Jáma – Prahan raskain aamiainen

Prahassa aamu alkaa usein kotoisalla kolotuksella, kiitos edullisen tshekkiläisen oluen. Jos kaipaa aamun raskauden seuraksi myös raskasta aamupalaa, sellaisen löytää Venceslauksen aukion läheltä. Kovin aikaisin Jama ei tosin apua tarjoa: ravintola avaa vasta kello 11.

Kellarissa sijaitsevan Jáman eli ”Kolon” seinät ovat täynnä amerikkalaisia rokkimuistoesinettä, ja purilaiset kuuluvat kaupungin parhaisiin: niiden pihvit jätetään keskeltä sopivan punaisiksi ja meheviksi.

Jáma on mainio paikka käydä aamiaisella viikonloppuisin, jolloin aamiaista tarjoillaan viiteen asti illalla. Tuhtiin aamunälkään sopii vaikkapa Chicago Steak -aamiainen, joka sisältää pihvin, ranskalaiset, kaksi paistettua kananmunaa ja raikkaan salaatin.

V jámê 7, metro Můstek
Jama on avoinna kello 11–1

Kirjakahvila Globen aamiainen

Globe-kirjakaupan takaa löytyy viihtyisä kahvila.
Globe-kirjakaupan takaa löytyy viihtyisä kahvila.

Joskus muinaisella 1990-luvulla Praha oli nuorten amerikkalaisten kirjailijanalkujen suosikkikohde, jonne saavuttiin kirjoittamaan esikoisromaania. ”Kirjailijat” tosin taisivat jättää Prahaan näkyvämmän jäljen kuin kirjallisuuden historiaan.

Amerikkalaiskirjailijoiden näkyvin perintö on viehättävä ja viihdyttävä, vuonna 1993 perustettu kirjakahvila Globe.

Laiskanlinnoilla kalustetun, englanninkieliseen kirjallisuuteen erikoistuneen kirjakaupan takaa löytyy palatsimainen kahvilabaari, joka panostaa luomuruokaan.

Kansainvälisiä tunnelmia voi henkiä Globen viikonloppubrunssilla, joka on Prahassa asuvien ekspattien suosiossa. Amerikkalaishenkistä aamiaista on toki saatavilla myös ympäri viikon; oma suosikkimme on jo nimensä (ja jalopenojen) ansiosta The Disaster.

Pštrossova 6, metro Národní
Arkisin aamiaista tarjoillaan kello 10–12, viikonloppuisin myöhempään.
www.globebookstore.cz

Cafe Savoy, aamiainen jugendmiljöössä

Cafe Savoyn sisustus on jugendia, vai meneeköhän tämä jo art decon puolelle? Kuva: Savoy
Cafe Savoyn sisustus on jugendia, vai meneeköhän tämä jo art decon puolelle? Kuva: Savoy

Prahan jugendtunnelmista pääsee nauttimaan ihastuttavassa Cafe Savoyssa, joka sijaitsee Mala Stranan puolella 1800-luvun lopun rakennuksessa, Most Legii -sillan kupeessa.

Ympäristön lisäksi aamiaiset kuuluvat Prahan fiineimpiin. Kansainväliset aamiaiset ovat erinomaiset ja pieteetillä valmistetut. Croissantit, leikkeleet, juustot ja french toastit ovat viimeisen päälle. Unohtamatta loistavaa aprikoosihilloa!

Varsinkin viikonloppuaamuisin kannattaa pöytä varata etukäteen.

Vítězná 5
Savoy avaa arkena kello 8 ja viinkoloppuisin kello 9

Näyttäytymispaikka: Cafe-Cafe

Prahan trendikkäitä tuulia voi haistella aamiaisella paikallisten julkkisten rakastamassa Cafe-Cafessa. Cafe-Cafe tunnetaan parhaiten suussa sulavista kakuistaan, mutta myös aamiaiset ovat houkuttelevat.

Rytirska 10

Kerro kommenttiosuudessa omat vinkkisi, mikä on Prahan paras aamiainen.

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *