Prahan erikoiset elämykset

Praha on täynnä kummallisia ja erikoisia nähtävyyksiä. Alla on esitelty omat suosikkimme ihmeitä tekevästä Jeesus-nukesta maailman kosteimpaan junarataan. Niistä ja muista kummallisista nähtävyyksistä voit lukea lisää teoksesta Tripsteri Matkaopas Praha.

Pääkuva: Vytopna-baarissa veturit tuovat juomat pöytään – asiakkaiden riemuksi. Jirka Matousek, Flickr CC

Loreto – kummallisuuksien pyhättö

Loreton pyhättö on kaupungin kiehtovimpia nähtävyyksiä ja niin outo, että se säästettiin kommunismin aikana esimerkkinä uskontojen päättömyydestä.

Pyhätöstä löytyy neitsyt Marian synnyinkoti (!), jonka enkelit ovat lennättäneet taivaallisena rahtina Palestiinasta, ja krusifiksi, joka näyttää kovasti Jeesukselta, mutta esittääkin ristiinnaulittua parrakasta naispyhimystä.

Pyhättö ei ole kuitenkaan pelkkää dadaa. Sen kohokohta on lumoavan kaunis Aurinkotimanttimonstranssi, joka sädehtii 6222 timantin loisteessa.

Siitä on vaikea kääntää katsettaan; se kutsuu puoleensa jokaisella Prahan-vierailulla.

Missä: Loreto sijaitsee Hradcanyn kaupunginosassa, lähellä Prahan linnaa.

www.loreta.cz/domains/loreta.cz/index.php/en/

Jaakobinkirkko – murtovarkaan varma kirkko

Ei ollut helppoa entisajan varkailla; virkavallan lisäksi heitä uhkasivat taivaalliset ihmeet. Muuan varas yritti vuonna 1400 kähveltää Jaakobinkirkon Madonna-patsaan korut, mutta patsas nappasikin kiinni pitkäkyntisen ranteesta.

Poliisit ja papit yrittivät irrottaa onnetonta varasta Madonnan otteesta vuoroin voimalla ja rukouksilla, mutta ei auttanut. Käsi piti lopulta lyödä kirveellä katki.

Siitä lähtien käsi on roikkunut seinään pultatusta metalliketjusta Jaakobinkirkon oven vieressä.

Missä: Kostel sv. Jakuba sijaitsee Malá Stupartskálla lähellä Vanhankaupungin aukiota.

Avoinna: Ma–la 9.30–12.15 ja 14–16, su 9.30–12 ja 14–18. Kirkko on ilmainen paitsi konserttien aikaan.

svatyjakubbrno.wz.cz/

Ihmeitä tekevä Jeesus-nukke

Se näyttää 1500-luvun Barbie-nukelta, tai pikemminkin Keniltä. Voittoisan Neitsyt Marian kirkon, 1600-luvun alun barokkikirkon, marmorialttarilla seisoskelee Jeesus-lasta esittävä vahanukke, joka on puettu komeisiin vaatteisiin. Pukua vaihdetaan usein: lapsosella on yli 300 kolttua, ja lisää tulee joka vuosi uskovaisilta ympäri maailmaa.

Vaikuttavan vaategarderobin lisäksi nukella on parantavia ihmevoimia, joita varsinkin matkailijat Latinalaisesta Amerikasta käyvät kyynelsilmin kunnioittamassa. Latinalaisessa maailmassa Prahan Jeesus-lapsi tunnetaan nimellä Bambino di Praga.

Kirkon yläkerran museossa esitellään nuken koreita asuja, joita se on saanut Kolumbiasta ja Kiinasta asti. Vaan onkohan Jeesauslasta puettu kertaakaan vietnamilaisten lahjoittamaan lohikäärmeviittaan?

Missä: Kostel Panny Marie Vítězné sijaitsee Pienelläpuolella osoitteessa Karmelitská 9.

Avoinna: Ma–la 9.45–18, su 13–18. Sisäänpääsy kirkkoon on ilmainen. Nuken pukuja esittelevään museoon on pieni pääsymaksu.

www.pragjesu.cz/en/

Pöhkön hauska KGB-museo

Unohda muiden entisten Itä-Euroopan maiden museot, jotka kertovat kauheuksia milloin mistäkin salaisesta palvelusta. Tällä pienellä ja täysin kaupallisella KGB-museolla ei ole mitään tekemistä Tshekin kanssa, vaan se on päinvastoin ilahduttavan kummallinen vierailukohde.

Museota pyörittävä venäläismies esittelee antaumuksella kaikenlaista KGB:hen liittyvää, kuten vakoilukameroita ja tupakkakoteloon tehtyjä aseita. Yhtä suurella antaumuksella opas pukee museovieraansa KGB-univormuun ja lykkää käteen monenlaisia aseita valokuvien ottamista varten.

Kaikenlaista pientä ”hyödyllistä” tietoakin tarttuu museosta mukaan, kuten se, että syanidin vasta-aineeksi käy suuri annos sokeria.

Missä: Pienellä puolella osoitteessa Vlašská 13.

Avoinna: 9–18. Sisäänpääsy 200 CZK

www.kgbmuseum.com/en/

Maailman kostein junarata

Tätä ei usko, jos ei omin silmin näe. Výtopna-kapakassa risteilee 400 metriä pienoisjunaradan kiskoja, joita pitkin tavarajunat puksuttavat pöytiin oluttuoppeja.

Yllättävää ravintolassa on sekin, että se sijaitsee Vaclavske namestilla, jonka ravintolat tapaavat olla ylihintaisia ja turisteille suunnattuja. Vytopnassa hinnat ovat edulliset ja asiakkaiden enemmistönä tavalliset prahalaiset.

Missä: Václavské námesti 56

www.vytopna.cz

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *