Nové Mesto eli Uusi kaupunki

Älä anna nimen hämätä: Nové Mesto eli Uusikaupunki on yli 600 vuotta vanha. Prahan historian tärkein kuningas, Kaarle IV, rakennutti kaupunginosan 1300-luvun puolivälissä, kun Pyhän Roomalais-saksalaisen keisarikunnan uuteen pääkaupunkiin saapui suurin joukoin munkkeja, kauppiaita ja työläisiä.

Pitkästä iästään huolimatta kaupunginosa kuitenkin näyttää paljon uudemmalta kuin keskiaikaiset kujansa säilyttänyt Vanhakaupunki. Syynä on se, että Kaarle halusi tehdä uudesta kaupungistaan Euroopan edistyksellisimmän ja sille rakennettiin ruutukaavaan leveitä katuja.

Edistyksellisen ruutukaavan ja leveiden katujen ansiosta – tai syystä – Nove Mestoa on uudisrakennettu paljon muuta vanhaa keskustaa enemmän. Ihasteltavana onkin paljon jugendrakennuksia 1900-luvun vaihteesta, joista komein on Obecní dům eli kunnallistalo.

Mondo matkaopas Praha
Nove Mestossa on paljon muutakin nähtävää. Lue lisää teoksesta Mondo Matkaopas Praha.

Masarykin rantakatu ja Tanssiva talo

Lisää jugendloistoa pääsee ihailemaan Masarykin rantakadulla (Masarykovo nabrezi). Katua hallitsee komea jugendtalojen rivi, joka jatkuu lähes katkeamattomana Vyšehradin linnoitukselle asti.

Jugendtalojen joukossa on Jiraskuv-sillan kohdalla näyttävä moderni rakennus, vuonna 1996 valmistunut, Frank Gehryn suunnittelema Tanssiva talo. Nimensä se on saanut suunnittelijaltaan, jonka mukaan talo muistuttaa Fred Astairea ja Ginger Rogersia tanssin pyörteissä.

Václavské námestí, Prahan pääkatu

Uudenkaupungin keskus on tavaratalojen reunustama Václavské námestí, joka on näytellyt monesti keskeistä osaa Tshekin historiassa.

Aukio on saanut nimensä aukiolla seisovasta Venceslaus Pyhän, tshekkien suurimman pyhimyksen, ratsastajapatsaasta.

Václavské námestí on toiminut päänäyttämönä kaikille 1900-luvun joukkotapahtumille Tšekeissä. Vuonna 1918 siellä juhlittiin itsenäisyyttä, ja marraskuussa 1939 natsit kukistivat verisesti saksalaismiehitystä vastustaneen opiskelijamielenosoituksen. Elokuussa 1968 neuvostojoukot murskasivat Prahan kevään.

Alkuvuonna 1969 opiskelijat Jan Palach ja Jan Zajic polttivat itsensä aukiolla vastalauseena neuvostomiehitykselle. Palachille ja Zajicille omistettu pieni, kukitettu muistomerkki on Venceslauksen patsaan alapuolella.

Marraskuussa 1989 kommunismihallinto kaatui Venceslauksen aukiolla päivästä toiseen jatkuneisiin mielenosoituksiin.

Prahan kaupunginosat

[su_list icon=”icon: hand-o-right”]

[/su_list]

Uusimmat matkavinkit


[pt_view id=”0b1e9298c5″]

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *