Prahan parhaat kahvilat

Prahan kahvilat kilpailivat aikoinaan maineessa Wienin kahviloiden kanssa. Nykyisin kahvilakulttuuri elää Prahassa uutta kukoistusta. Saammeko esitellä, Prahan parhaat kahvilat!
Kuva: Viktor Olivan teosta Absintinjuoja voi ihailla Cafe Slavian seinällä. Kuva: paukrus, Flicr CC

Oli vuosi 1703. Prahaan saapui armenialais-syyrialainen kauppias Georgius Deodatus Damascenus. Mies oli epäonnistunut bisneksissään Damaskuksessa, Kairossa, Tripolissa, Roomassa ja Wienissä. Mutta Prahaan tullessaan sinnikkäällä Georgiuksella oli mielestään vedenpitävä liikeidea: hän toi kaupunkiin kahvin.

Prahalaiset mieltyivät kahviin, jota Georgius kaupusteli ensin kadulla ja sitten seinäluukusta Kolmen strutsin talossa Kaarlensillan kupeessa (nykyisin talossa toimii mainio hotelli U tri pstrosu). Menestyksen innoittamana hän perusti vuonna 1708 Prahan ensimmäisen kahvilan Kultaisen käärmeen taloon osoitteeseen Karlova 18.

Vaan niinhän siinä kävi, että Georgius teki taas konkurssin. Mutta mitäpä siitä, kun nimi jäi historiaan.

Prahan kahvilat kilpailivat Wienin kanssa

Ajan myötä Prahaan kehittyi Wienin veroinen kahvilakulttuuri. Prahan kahviloista tuli kulttuurin, politiikan, bisneksen ja rikollisuuden hermokeskuksia. Savuiset ja meluisat huoneet olivat ei kenenkään maata, jossa neuvoteltiin, juonittiin ja luennoitiin.

Kahviloihin paettiin yksinäisyyttä, tultiin tapaamaan ystäviä ja saavuttiin viettämään sunnuntai-iltapäivää koko perheen voimin lehtien, leivosten ja vispikermalla kruunattujen kahvikuppien äärelle.

Prahan kahvilat sosialismista kapitalismiin

Sosialismin aikana Prahan kahvilakulttuuri koki kovia, kun kahviloiden määrää rajoitettiin ja niitä kiellettiin pitämästä lehtiä hyllyissään.

Uuden iskun kahvilakulttuuri sai kapitalismin alkutaipaleella, kun moni klassinen kahvila joutui sulkemaan ovensa omistusriitojen takia.

Nykyisin Prahan kahvilakulttuuri on virinnyt uuteen kukoistukseen ja moni klassikkokahvilakin on saanut uuden elämän. Hienoja, vanhoja kahviloita ovat Prahassa esimerkiksi Slávia, Savoy ja Louvre, jotka kaikki toimivat myös ravintoloina.

Uudempia trendikkäitä ja värikkäitä pienpaahtimokahviloita taas löytyy erityisen paljon Vinohradyn ja Karlínin kaupunginosista.

Saako Prahan kahviloista olutta?

Perinteiseen prahalaiseen kahvilaelämään kuului viini muttei olut. Nykyisin olut kuohuu myös kahviloissa. Monet Prahan trendikkäät kahvilat ovat auki myöhään ja alkavat illan edetessä muistuttaa erehdyttävästi baareja.

Slávia – Prahan kuuluisin kahvila

Prahan kuuluisimmassa kahvila avattiin vuonna 1863, ja Slaviassa ovat istuskelleet lähes kaikki Prahan merkkihenkilöt säveltäjä Smetanasta alkaen (Václav Havel tapasi Sláviassa vaimonsa Olgan). Samettivallankumouksen jälkeen kahvila joutui sulkemaan ovensa pitkäksi aikaa omistusriitojen takia, mutta on sittemmin avattu uudestaan hienossa 1930-luvun art deco -asussa. Slavian suurista ikkunoista kimaltavat kilpaa Vltava sekä Kansallisteatterin kultakoristeet.

Smetanovo nábřěží 2, avoinna 8–00

Montmartre – Jaroslav Hašekin kahvila

Montmartre on klassikkokahvila, jossa vietettiin maailmansotien välissä vauhdikkaita, improvisoituja kabareeiltoja. Suurin tähti oli sotamies Svejkin luonut kirjailija Jaroslav Hašek. Montmartren seinällä on valokuva Hašekista ystävänsä kanssa pelleilemässä naisten uima-asussa.

Montmartre on edelleen viihtyisä ja tunnelmallinen kahvila, kiitos sijaintinsa Vanhankaupungin sivukujalla, jonne ei aivan sattumalta löydä. Asiakkaina viihtyy lähellä sijaitsevan teatterikorkeakoulun opiskelijoita.

Retêzová 7

Kirjallisuuskahvila Literární Kávarna Retezová

Tunnelmallinen, pieni ja boheemi kirjallisuuskahvila kivenheiton päässä Vanhankaupungin aukiolta, Cafe Montmartrea vastapäätä. Seinillä kuvia tšekkikirjailijoista. Joskus iltaisin muusikkoja jammailemassa. Lounastarjouksia ja hanassa Bernardia.

Řetězová 10

Grand Cafe Orient – Prahan kubistinen kahvila

Katutasosta portaat vievät toiseen kerrokseen ja toiseen aikaan, 1920-luvulle, jolloin Tšekkoslovakia oli maailman edistyksellisimpiä valtioita ja kubismi oli hurmannut kansakunnan. Prahassa kubismi ei rajoittunut ainoastaan kuvataiteeseen, vaan kubismin kulmikkaat muodot löysivät tiensä myös arkkitehtuuriin ja sisustuksiin.

Kubistisessa Mustan Madonnan talossa sijaitseva kahvila on entisöity kubistiseen tyyliin. Näin yhtäläistä kubistista interiööriä ei taida mistään muualta löytää. Hienoja ovat etenkin kubistiset kattolamput.

Lue lisää kubismista Prahassa.

Ovocný trh 19, avoinna ma–pe 9–20, la ja su 10–20, www.grandcafeorient.cz

U Zavesenyho Kafe – Ripustetun kahvin kahvila

“Ripustettu kahvi” on taiteellinen kahvila, joka muuntautuu iltaisin boheemiksi kulmakuppilaksi. Ikkunalaudassa lukee suomeksi Jan Burianin kirjoittama ripustetun kahvin tarina: “Tiedättekö, mikä on ‘ripustettu kahvi’? Ette? No, mies tulee kahvilaan juo kahvinsa ja sanoo: ‘Maksan kaksi kahvia – sen minkä join ja toisen ripustettavaksi.’ Tulee toinen mies, hän rahatta, ja kysyy: ‘Onko yhtään kuppia kahvia ripustettuna?’ Jos on, hän juo sen ja lähtee kotiinsa…”

Eli tässä kahvilassa jokainen voi ainakin yrittää kysyä, jos löytyisi ilmainen kuppi ripustettua kahvia. Täällä kannattaa piipahtaa Prahan linnassa vierailun jälkeen täyttämässä mahansa hyvällä tšekkiläisellä mättösapuskalla.

Ùvoz 6, avoinna 11–00

Taidekahvila Velryba

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta: Velryba on viihtyisä, boheemi kahvila, jossa on aina mukava meininki ja ruokakin vielä hyvää ja halpaa ja kasvisvaihtoehtoja on paljon. Totta se on, pakko uskoa. Velryban eli “Valaan” alakerrassa on taidenäyttely.

Opatovická 24, metro Národní, avoinna 11–23, www.kavarnavelryba.cz

Prahan paras kaakaokahvila: Cukr Káva Limonáda

Uusi trendi Prahassa on huippuluokan kaakaoita tarjoavat kahvilat. Yksi parhaista kaakaokahviloista on Prahan Pienelläpuolella sijaitseva Cukr Káva Limonáda, joka henkii modernia rustiikki-idylliä kristallikruunulla ja matalalla parrukatolla. Tämä kahvila jää mieleen.

Cukr Káva Limonáda tarjoaa tuhtia kaakaota, tuoreita pastoja ja herkullisia kakkuja. Savuton kahvila sopii lapsillekin.

Lázeňská 7, avoinna 9–19, www.cukrkavalimonada.com

© Antti Helin

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *