Rooman kauhujen kirkot

Halloweenia vietetään nyt monissa Euroopankin maissa, myös Italiassa. Roomassa kauhutunnelma jatkuu kuitenkin ympäri vuoden, siitä pitävät huolen Rooman kauhujen kirkot. Ikuisessa kaupungissa on kaikkiaan yli 900 kirkkoa, ja moneen niistä liittyy traaginen marttyyritarina, josta ei puutu väkivaltaa, haamuja ja kauhua:

Convento dei frati minori Cappuccini

Barberinien mahtisuvun 1600-lukulaista kirkon kryptaa koristavat kuolleiden kristittyjen (usein munkkien) luurangot. Kaiken kaikkiaan noin 4000 kapusiinimunkin pääkalloista, kylki- ja sääriluista on koottu seinille ja kattoon mm. orjantappurakruunun ja sydämen muodostelmia ja hienoja kalmankatkuisia ornamentteja.

Eri huoneet symboloivat eri syntejä: Himon huone on koristeltu lantioluilla. Täältä löytyy myös kokonainen pikkutytön luuranko, hän oli varhain kuollut prinsessa Barberini. Makaaberit lampunvarjostimet on niinikään ihmisen luista tehty.

“Makaaberit lampunvarjostimet on tehty ihmisen luista.”

Kirkon taideaarteita: Caravaggion upea maalaus Pyhä Franciskus meditoi (1610).

Osoite: Via Vittorio Veneto 27

Santa Cecilia in Trastevere

Ceciliasta tuli pyhimys tällä tavalla: Häntä vainottiin 200-luvun Roomassa, sillä hän oli yksi varhaiskristityistä. Hänet yritettiin tukehduttaa ja polttaa kuumalla vesihöyryllä kuoliaaksi, mutta Jumala pelasti hänen henkensä muuttamalla tulikuuman veden kylmäksi. Seuraavaksi Cecilia päätettiin mestata, mutta mestaaja oli kömpelö ja joutui iskemään yhä uudestaan – sillä seurauksella, että pää ei koskaan täysin irronnut. Cecilia kitui mestauksen jälkeen kolme päivää kaula puoliksi irti hakattuna, ennen kuin lopulta menehtyi.

Cecilia kitui mestauksen jälkeen kolme päivää kaula puoliksi irti hakattuna, ennen kuin lopulta menehtyi.”

Kirkko rakennettiin 400-luvulla Cecilian kotitalon perustuksille. Kaivauksissa talosta löydettiin vesiputkia, jotka muistuttivat löytäjien mielestä urkuja. Niinpä Ceciliasta tehtiin musiikin suojeluspyhimys.

Pääalttarilla on Stefano Madernon veistos 1600-luvulta, joka esittää kuollutta Ceciliaa. Patsas makaa kyljellään, kaula on puoliksi poikki ja sormet muodostavat pyhän kolminaisuuden merkin. Maderno teki veistoksensa oikeasta mallista, sillä Cecilian ruumis oli 800-luvulla siirretty San Calliston katakombeista, ja sitä säilytettiin kirkossa sarkofagissa. Sarkofagi avattiin Madernon aikana ja huomattiin, että ruumis oli säilynyt merkillisen hyvin.

Kirkon taideaarteita: Pietro Cavallinin fresko Viimeinen tuomio (1293).

Osoite: Piazza di Santa Cecilia

Basilica di San Pietro in Vincoli (Pyhä Pietari kahleissa)

Traditio kertoo, että Rooman keisari Theodosius II:n tytär Eudoxia Licinia sai äidiltään lahjaksi kahleet, jotka olivat pidelleet itseään Pietaria hänen ollessaan vankina Jerusalemissa. Eudoxia lahjoitti kahleet paavi Leo Suurelle, jolla jo oli hallussaan Pietarin Rooman-vankeuden aikaiset kahleet. Kun paavi laittoi kahleet vierekkäin, ne yhtyivät ihmeellisesti niin, että niitä ei enää saatu irrotettua toisistaan. Näitä Pyhän Pietarin kahleita säilytetään kirkossa pronssiuurnassa.

Kirkon taideaarteita: Michelagelon veistämä Mooses (1515), Jacopo Coppin alttarifreskot.

Osoite: Piazza di San Pietro in Vincoli 4A

Chiesa di Santa Maria del Popolo

Keisari Neron haamu kummitteli keskiaikana nykyisen Piazza del Popolon alueella, johon hänen tuhkansa oli haudattu. Paavi Paschalis II kyllästyi kuulemaan juttuja Neron levottomasta haamusta, joten hän kaivautti tuhkat ylös ja antoi heittää ne Tiber-jokeen. Varmistaakseen Neron sielulle rauhan (ja ehkäistäkseen kummittelun jatkumisen) paavi rakennutti haudalle pienen kappelin. Kappelin tilalle toinen paavi, Sixtus IV della Rovere, rakennutti tämän varhaisrenessanssia edustavan kirkon 1470, ikään kuin viimeistelläkseen haamunkarkotustyön. Koko piazza sai myöhemmin nimensä kirkon mukaan, ja se tunnetaan nykyään nimellä Piazza del Popolo.

Kirkon taideaarteita: Pinturicchion fresko Jeesuksen syntymä, Raffaellon suunnittelema Chigi-kappeli, Berninin veistokset Habakkuk (1661) ja Daniel ja leijona (1655), Caravaggion maalaukset Paavalin kääntymys (1601) ja Pietarin ristiinnaulitseminen (1601).

Osoite: Piazza del Popolo 12

Santa Maria dell’Orazione e Morte (Rukouksen ja kuoleman pyhä maria)

Tässä kuolemanrukousten kirkossa kalma kuiskii korviin ja näkyy myös silmiin: julkisivua koristavat siivekkäät pääkallot. Kirkon kryptassa on esillä vainajien luurankoja ja pääkalloja, joihin on kirjoitettu heistä tiedonmurusia. Tietoa ei ole paljon, sillä kirkko rakennettiin 1500-luvulla varta vasten tunnistamattomien ruumiiden siunauspaikaksi. Tuntuu siltä, kuin nimettömät ikuisesti levottomat vainajat liikuskelisivat kirkon seinustojen varjoissa.

Osoite: Via Giulia 262

Sant’Agnese in Agone (Pyhä Agnese tuskissaan)

Piazza Navonalla sijaitseva kirkko on omistettu vain 12-vuotiaana kuolleelle varhaiskristitylle Agneselle. Agnese tapettiin, koska hän ei suostunut luopumaan uskostaan. Ennen kuin Agnesen henki riistettiin, hänet heitettiin bordelliin, joka sijaitsi nykyisen Piazza Navonan paikalla. Kun mies yritti bordellissa lähestyä tyttöä, tämän hiukset kasvoivat hetkessä peittämään hänen alastomuutensa. Lue koko tarina täältä: Riipaiseva marttyyritarina ja barokkimusiikin helmia

Agnesen kalloa säilytetään kirkon Pyhän Pään kappelissa.

Osoite: Piazza Navona

 

Lue myös: Lisää Rooman kirkkoja

 

© Anu Rinkinen

 

Madernon veistos Pyha Cecilia © Xuan Che Flickr CC
Madernon veistos Pyha Cecilia © Xuan Che Flickr CC

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *