Tallinnan julkinen liikenne

Tallinnan ydinkeskusta on pieni, mutta ratikasta ja busseista on iloa etenkin kulkiessa Telliskiven/Kalamajan ja keskustan väliä tai matkatessa Noblessneriin, Kopliin, Kadriorgiin tai Piritan ja Viimsin suuntaan. Tallinnan julkinen liikenne toimii hyvin ja lippusysteemi on helppo hallita.

Hyppää rohkeasti ratikkaan! Tallinnan julkinen liikenne on tehokas ja toimiva, ja esimerkiksi lapsiperheen kanssa ratikalla tai bussilla huristelu tuo hauskan seikkailun matkaan. Ratikoi vaikkapa ykkösellä tai kakkosella Telliskiveen tai Kopliin ja kolmosella Kadriorgin puistoon! Bussilla pääsee helposti ja nopeasti vaikkapa Piritan rannalle.

Tallinnan julkinen liikenne: matkaliput

oranssi lippuautomaatti

Kaikkein yksinkertaisimmin ostat lipun lähimaksulla kulkuvälineen etuosan oranssista automaatista, siis vain maksukorttiasi vilauttamalla. Mikäli lippujen hinta nousee yli päivälipun hinnan, on hallussasi automaattisesti päivälippu. Muista kuitenkin vilauttaa korttia jokaisella matkalla, ja muista, että vain etuosan masiina toimii.

Matkalippua ei tarvitse näyttää kuljettajalle. Voimassa oleva lippu pitää kuitenkin pystyä esittämään tarvittaessa tarkastajalle. Muuten saa 40 € sakon.

Toinen vaihtoehto on ostaa kertalippu nettisivun (tallinn.pilet.ee) ja verkkopankin tai Pilet.ee-sovelluksen kautta. Tällöin saat QR-koodin, joka niin ikään aktivoidaan kulkuneuvon etuovea lähinnä olevalla automaatilla. Kertalipun saa myös lippuautomaatista muun muassa A- ja D-terminaalissa, linja-autoasemalla, lentoasemalla tai Viru-keskuksen bussiterminaalissa. Kertalipulla voi matkustaa tunnin ajan ja se maksaa tällä hetkellä 1,50 €, kun taas yhden päivän (24h) lippu maksaa 4,50 €.

Julkinen liikenne Tallinnassa toimii myös matkakortilla. Korttivaihtoehto on vihreä Ühiskaart, jolle voi netissä tai vaikkapa R-kioskilla ladata rahaa tai päivälippuja/kautta. Kortti maksaa 2 euroa. Nykyään myös HSL-kortille voi ostaa Tallinnan tai Tarton päivälippuja verkosta osoitteesta https://tallinn.pilet.ee/buy antamalla palvelussa HSL-kortin numeron.

Ilmaisen matkan saa 3-vuotiaan ja sitä nuoremman lapsen kanssa matkustava aikuinen (rattaita ei tarvitse olla mukana) sekä Tallinnassa kirjoilla olevat henkilöt. Alle 7-vuotiaille julkisilla matkustaminen on maksutonta, mutta tuosta ylöspäin koululaisten ja opiskelijoiden QR-alennuskertalipun hinta on 0,55 euroa. Mukana on kuljetettava henkilöllisyystodistusta ja opiskelijakorttia (IYTC-, ISIC- tai ISIC Scholar -kortti)

Ühiskaartille turistilapsi ei voi ostaa alennuslippua, sillä kortti pitää aina alennusten saamiseksi sitoa virolaiseen henkilötunnukseen. Huom! Tässä kohtaa tiedotus Tallinna-kirjaoppaassani on väärin!

Tallinnan julkinen liikenne eli bussit, johdinautot ja raitiovaunut liikennöivät päivittäin kello 6.00–23.00, jotkut linjat kello 24:ään saakka.

Tallinnan julkinen liikenne / Reittiopas: transport.tallinn.ee/#plan//fi

Taksit ja Bolt

Tripsteri suosittelee virolaista Boltia, joka on luotettava ja helppokäyttöinen. Lataa Bolt-sovellus, merkitse sijaintisi tai kirjoita lähtöosoitteesi sekä osoite, jonne olet matkalla, ja saat vaihtoehtoja lähimpänä olevista kuskeista ja kyytien hinnoista. Valitessasi tietyn auton veloittuu ennalta määrätty matkasumma automaattisesti. Sovelluksen kartalta näet lähestyvän kyytisi, ja samoin kuski näkee sinun sijaintisi. Erikoistoiveisiin kuuluu esimerkiksi lemmikkiystävällinen ja lastenkorokkeellinen kyyti sekä kyyti, jonka kuski avustaa autoon pääsyssä ja pois. Boltilla on myös sähköautoja. 

Tavanomaisemman taksin saa taksitolpilta, joita sijaitsee esimerkiksi hotellien edustalla ja liikenteen solmukohdissa. Taksin voi myös tilata puhelimitse tai taksisovelluksen kautta. Virossa toimii useita sovelluksia, Boltin lisäksi muun muassa Tulika ja Uber. 

Jokaisella taksiyhtiöllä on oma hinnastonsa, joten hinnat vaihtelevat eikä niille ole säädetty ylärajaa. Keltapohjainen hinnasto löytyy auton oikeanpuoleisesta takaikkunasta. Matkan hinta koostuu yleensä aloitus- ja kilometritaksasta. Aloitustaksan tulee olla maksimissaan. 5.50 euroa, kilometritaksan max. 1.10 euroa. Epäselvyyksien välttämiseksi kuljettajalta kannattaa ennen matkan aloittamista kysyä hinta-arvio haluttuun kohteeseen. Taksimittarin on oltava päällä ajon ajan, eikä kuljettaja saa pyytää enempää kuin summan, jonka mittari näyttää.

Taksissa tupakointi on kiellettyä. Kaikissa autoissa ei ole korttimaksumahdollisuutta, joten varaa mukaan käteistä tai varmista ennen matkan alkua, että kortilla maksaminen onnistuu. Pyydä kuljettajalta mittarin tulostimesta tulostettu kuitti. Jos mittari on epäkunnossa, kuljettaja ei saisi ajaa taksia ja voit kieltäytyä maksamasta.

Pyöränvuokraus ja potkulaudat

Sähköpotkulautoja Tallinnassa © Tuulia Kolehmainen
Sähköpotkulautoja Tallinnassa © Tuulia Kolehmainen

Etenkin lämpimällä säällä on ihanaa viilettää Piritan rannikolla aina Viimsiin asti tai vieläkin kauemmas tai vaihtoehtoisesti Noblessnerin ja Koplin suuntaan.  Koplista käy kulku helposti kauniiseen Paljassaareen. Myös Stroomin rannalle kannattaa pyöräillä.

Pyörän voi vaivattomasti ottaa Suomen-lautalle, joskin lippu on yleensä ostettava erikseen. Vuokrapyörän saa usealta hotellilta tai varsinaisesta pyörävuokraamosta. 

Jalkakäytävällä voivat pyöräillä alle 13-vuotiaat sekä aikuiset, jotka saattavat pyöräilevää lasta tai kuljettavat lasta lastenistuimessa. Muutoin on käytettävä pyöräteitä tai pyöräiltävä ajotien reunassa. Kypärä on pakollinen alle 16-vuotiaille.

Pyörän voi Virossa ottaa kaukojunaan mukaan, mutta huhtikuun ja lokakuun välisenä aikana pyörälle on ostettava lippu. Kaukoliikenteen linja-autossa mahtuu kuljettamaan 2–5 polkupyörää yhtiöstä riippuen. Paikan voi varata etukäteen.

Jos mielii fillaroida muualla Virossa, kulkee maan halki kaksi pitkän matkan Eurovelo-pyöräilyverkostoreittiä, ja paikallisia pyöräreittejä on runsaasti. Viro on maastoltaan tasainen ja liikenteeltään hiljainen, joten pyöräretkeily on miellyttävää. Maan kaakkoisosissa on kumpuisampaa, mikäli haluaa haastetta. Pyöräilykarttoja saa huoltoasemilta, matkailuinfoista ja kaupoista.

Tallinnassa käytetään jonkun verran sähköpotkulautoja kesäkaudella. Sähköpotkulaudan voi yli 18-vuotias vuokrata esimerkiksi Bolt- ja Tuul-sovellusten kautta. Sillä saa ajaa sekä jalkakäytävällä että pyörätiellä, jalankulkijoita ohitettaessa kävelyvauhtia. Muista varovaisuus!

Kaukoliikenne

Tallinnasta on tehokkaat yhteydet muualle Viroon ja Baltian maihin. Moni maata pitkin reissaava käyttää Tallinnaa starttipaikkana matkallaan syvemmälle Eurooppaan. Omiinkin Tallinnan-muistoihini kuuluu bussiaseman etsiminen 1990-luvulla “keskeltä-ei-mistään” ja yöbussilla epämukavasti köröttely Riikaan, josta tunnelmalliset, pitsiverhoiset ja puoli-ilmaiset Baltian-junat jatkoivat Vilnan kautta Puolaan, Budapestiin ja edelleen Prahaan. Nykyään pitkän matkan bussit ovat lähes luksuselämyksiä omine tv-ruutuineen ja huopineen.

Junaliikenne

Balti jaam eli Baltian rautatieasema on Tallinnan päärautatieasema, jolta lähtee junia eri puolille Viroa. Rautateitse pääsee esimerkiksi Tarttoon, Rakvereen, Narvaan, Valgaan ja Viljandiin. Pärnuun junalla ei pääse. Paikallisjunat kulkevat Tallinnan lähialueille, kuten Paldiskiin.

Viron junat ovat Flirt-junia, joissa on hyvä matkustusmukavuus. Junareitit, aikataulut ja lipunosto löytyvät osoitteesta elron.ee. Lipun voi näyttää puhelimesta. Lippuja voi ostaa myös asemalta ja lähimaksulla konduktööriltä. Elronin oma matkakortti on hyvä, jos matkustat paljon junalla. Kortille voi ladata rahaa ja reittikohtaista kautta. Ühiskaart ei kelpaa junissa.

Virossa on paikkaliput vain 1. luokassa, muuten paikan saa valita itse. Keskiosan C-osa on esteetön. Kesäkaudella pyörälle tarvitsee oman lipun Elronin verkkosivuilta. Junassa on netti ja pistokkeita, mutta ei ravintolavaunua.

Balti jaamalle pääsee raitiovaunuilla 1 ja 2 tai kävelemällä Vanhastakaupungista Nunne-kadun kautta.

Linja-autoliikenne

Autobussijaam eli linja-autoasema löytyy keskustorin (Keskturg) ja Sikupillin ostoskeskuksen välimaastosta noin pari kilometriä keskustasta. Keskustasta pysäkille “Autobussijaam” kuljettavat esimerkiksi raitiovaunut 2 ja 4.

Linja-autoa kannattaa käyttää vaikkapa matkalla Pärnuun, Tarttoon tai Viljandiin. Linja-autoasemalta lähtee useiden yhtiöiden autoja. Suosittuja ovat Lux Express (luxexpress.eu) ja Ecolines (ecolines.net), jotka kuljettavat myös Baltian maihin.

Kaukomatkalipun voi varata etukäteen T-pilet-sivulta tai ostaa aseman automaatista. Liput ovat edullisia. Netistä ostetun lipun voi näyttää puhelimelta.

Esimerkiksi Lux Express tarjoaa mukavat kyydit reilulla istuintilalla, ilmastoinnilla ja jokaisen paikan omilla multimedialaitteilla. LuxExpressiin saa ottaa mukaan pienen koiran, jos se kuljetetaan kuljetusboksissa (boksin maksimikoko 40×40 cm). Koira tarvitsee oman lipun.

Tallinnan lähialueille voi matkustaa maakuntabusseilla ja minibusseilla (viroksi marsruuttakso). Maakuntabussit lähtevät Tallinnan rautatieasemalta (Balti jaam), minibussit Solaris-keskuksen kupeesta. Maksuvälineiksi käyvät käteinen sekä Ühiskaart-matkakortti. Minibussien liput ostetaan kuljettajalta käteisellä (varaa tasaraha).

Koko Viron kattava reittiopas aikatauluineen löytyy osoitteesta peatus.ee. 

Vuokra-autot

Vuokra-autoja tarjoavat useat kansainvälisestikin tunnetut vuokra-autofirmat. Googlaa sopivin esimerkiksi hakusanoilla car rental, autorent tai rendiauto.

Lue myös:

Matkustaminen Tallinnaan – tärkeimmät ohjeet

Tallinnaan koiran kanssa

Kolme erilaista laivamatkaa: Lapsiperheen reissu, Bisnesmatkaajan laivamatka ja Perinteinen laivaelämys

Tallinnan hotellit – valitse sijainti näillä kriteereillä

Oppaan pääsivu: Tallinna

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *