Tallinna: Rotermanni

Rotermannin korttelissa, joka sijaitsee Vanhankaupungin ja sataman välimaastossa, on aivan poikkeuksellista arkkitehtuuria ja useita mielenkiintoisia ja tunnelmallisia vierailukohteita. Rotermanni tarjoaa myös kaupungin parhaan vegaaniravintolan!

Rotermanni on seutua, jonka kohdalla ristesivät 1800-luvulla Tarton, Narvan ja Pärnun valtatiet, ja kyseessä oli Tallinnan virallinen keskusta. Alueella oli tärkeitä elintarviketehtaita, tavaratalo, leipomo, myllyjä, höyrysaha ja suolavarasto, jossa nyt toimii Viron arkkitehtuurimuseo.

Nykyisen Rotermanni Cityn coolin miljöön takana on Rotermann City OÜ, joka yhdisti voimansa usean arkkitehtuuriyrityksen kanssa (Kosmos, KOKO Architects, Alver Architects, Teigar Sova Arhitektid, HG Arhitektuur ja Emil Urbel Architectural Bureau). Kortteleiden vanhoja tehtaita entisöitiin palkitulla huolellisuudella supertyylikkääksi kokonaisuudeksi, ja lisäksi rakennettiin kokonaan uudet Oranssi, Ruskea, Valkoinen, Musta, Kultainen ja Punainen talo.

Paitsi että Rotermanni ja sen sokkelot saavat katseen kohoamaan korkeuksiin ja ihastelemaan avantgardistisia muoto- ja materiaaliratkaisuja, on kompaktin pieni alue tulvillaan trendikkäitä ravintoloita, kauppoja ja kuppiloita. Lapsille on minileikkialue keinuineen. Rotermanni on aluetta, jolle tullaan oleilemaan ja viihtymään!

Rotermanni: parhaat tärpit

Rotermanni on tulvillaan ihania ravintoloita. Kuvassa Oasis. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

Jos Tallinnassa hengailee tyylitietoisella treffimielellä, on Rotermanni ykkösvalintoja etenkin Vanhaankaupunkiin kyllästyneille. Valaistus illan hämärtyessä on romanttinen, ja leppoisia istuskelupaikkoja viinilasillisen kautta hyvän ruuan äärelle on vaikka kuinka monta. 

Vaikkei treffejä näköpiirissä olisikaan, kannattaa tänne, elokuvaohjaaja Tarkovskin Stalker-filmin maisemiin, hakeutua urbaanille tutkimusretkelle. Rotermanni on ytimeltään tiivis, eikä sen syvyyksiin välttämättä vahingossa eksy, ellei sitten ole kiskomassa kassiaan D-terminaalista, mutta sijainti lähellä keskustaa, Virua ja satamaa on helposti löydettävä.

Vegaaneille vakiokohde on kaupungin paras ravintola, ihana Oasis vegepuoteineen (salamipötköjä!), olutta kippaavat suuntaavat BrewDogiin ja TapTapiin, ja suklaafanien makeannälän tyydyttävät Kalevin puoti sekä Jeff de Bruges Tallinn. Rotermannin alueella on kivoja kahviloita, kuten Epic Coffee, Café Carmen, Levier ja RØST Bakery & Café. Myös shoppailtavaa löytyy: testaa esimerkiksi A.G.A.N.-designkirppis. Lue lisää luvusta Tallinnan parhaat tuliaiset.

Tallinnan kaupunginosat – minne suunnata?

Vanhakaupunki ja keskusta

Telliskivi ja Kalamaja

Noblessner ja Kopli

Kadriorg ja Lasnamäe

Oppaan pääsivu: Tallinna

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *