
Tallinnan parhaat museot
Museofanin aika ei käy pitkäksi Tallinnassa. Alla vain murto-osa kaupungin kiinnostavimpia museoita, joita koluamalla saa hyvän kuvan Tallinnan ja Viron menneisyydestä ja nykypäivästä. Aina ei ole museo-olo, mutta syventynyt kokemus matkakohteesta palkitsee!
PAKSU MARGAREETTA

Parhaat Tallinnan museot -listauksiin yleensä liitetään tämä pyöreä komistus. Tukeva ja nimensä mukaisesti paksu 1500-luvun puolustustorni on Tallinnan maamerkkejä. 20-metrinen torni toimi purjelaivakaudella kaupungin pääporttina. Nykyään tornissa sijaitsee mielenkiintoinen, interaktiivinen merenkulkumuseo, jossa voi katsastaa vaikkapa 700 vuotta vanhan hansa-aikojen rahtilaivan hylyn ja vanhan sukelluspuvun. Komeat kattonäkymät!
Suuri rantaportti on jäljellä niistä kuudesta portista, jotka keskiajalla säätelivät kaupunkiin pääsyä. Pikk-kadun päädyn portti on peräisin 1300-luvulta, mutta se rakennettiin uudestaan 1500-luvun alussa, jolloin lisättiin myös Paksun Margareetan tykkitorni. Korkeutta tornilla on noin 20 metriä, ja seinät ovat jopa viiden metrin paksuiset.
Paksun Margareetan nimen alkuperää ei täysin tiedetä. Uskotaan, että nimi tuli joko tornin muhkeista tykeistä tai vaihtoehtoisesti tornin pulskan keittäjättären mukaan.
Pikk 70
TALLINNAN KAUPUNGINMUSEO
Tallinnan museot opettavat kaupungista lisää, kuten tämä kiva museo. Hansakaupunkiaikaan pääsee antoisimmin tutustumaan Vanhankaupungin vanhimmassa rakennuksessa, entisessä kauppiaantalossa, jossa sijaitsee Tallinnan kaupunginmuseo. Vene-kadun 1300-luvun talo suorastaan kallistelee mutta pysyy vielä pystyssä.
Keskiaikaisen kauppiaantalon kellarissa on keramiikan, posliinin ja metallin avovarasto, yläkerrassa erikoisnäyttelyitä kaupungin historiasta 1900-luvulla, 1900-luvun sotien aikaan, Neuvostoliiton miehityksestä ja Viron itsenäisyyden palauttamisesta.
Vene 17
BASTIONIN TUNNELIT JA KIEK IN DE KÖK



Kiek in de Kökin linnoitusmuseossa Toompeanmäellä on kolme osaa: komea, Tallinnan vankkarakenteisin puolustustorni Kiek in de Kök, maanalaiset Bastionin tunnelit ja Neitsyttornin museo, johon kuuluu kahvila, Tallitorni sekä Veräjätorni. Kohde sopii historiasta kiinnostuneille seikkailijoille. Salaperäisiä tunneleita ei suositella huonokuntoisille tai helposti säikkyville, sillä tunnelit ovat ahtaita ja synkkiä ja näyttelyesineistö saattaa pelottaa perheen pienempiä. Tunnelien pitkä historia esitellään havainnollisesti opastetulla kierroksella. Hämähäkkikammoisten on syytä kerätä ylimääräistä rohkeutta!
Kiek in de Kökin keittiöön viittaava nimi todella viittaa keittiöön: alun perin tornissa ei ollut kattoa, vaan vartiomiehet saattoivat vihollisen tähyilyn ohella tähyillä huvikseen myös savupiippujen alla sijaitseviin talojen keittiöihin.
Komandandi tee 2
Parhaat ULKOMUSEOT
Kun mielenkiinnon kohteena ovat Tallinnan museot, kannattaa muistaa myös ulkomuseot. Rocca al Maren seudun Viron ulkoilmamuseossa voi tutustua 1700–1900-lukujen maalaiselämään ja perinneruokiin (Vabaõhumuuseumi tee 12) kun taas Viimsin ulkoilmamuseo sijaitsee historiallisen Kingun 1800-lukulaisen maatilan pihalla (Rohuneeme tee 53a). Kummissakin järjestetään tunnelmallisia vuosijuhlia kesällä ja jouluna.
VIRON ARKKITEHTUURIMUSEO
Satavuotiaassa suolavarastossa sijaitseva museo esittelee kiehtovia pienoismalleja virolaisen arkkitehtuurin kehittymisen varrelta. Itse suolavarasto on esimerkki alueen historiallisesta, teollisesta arkkitehtuurista. Näyttelyssä esillä on laajalti 1900-luvun piirroksia ja projekteja sekä myös neuvostoajan valokuva-arkistoa. Museo sopii hyvin lapsillekin, ja etenkin pysyvä, palkittu näyttely Explore Space! museon kellarissa on varmasti kiintoisa. Museossa on mahdollista järjestää syntymäpäiväjuhlia.
Ahtri tänav 2
FOTOGRAFISKA TALLINN



Fotografiska on hyvin varusteltu ja tasokas valokuvataidemuseo Telliskiven keskellä. Vaihtuvia näyttelyitä on esillä kahdessa kerroksessa, ja alakerroksessa on myymälä ja iso kahvila-alue. Kuudennen kerroksen ravintolaterassilta on upeat näkymät yli kaupungin. Ravintolaan voi mennä myös ilman museovierailua. Plussaa ajattelua aiheuttavista näyttelyistä, myöhäisistä aukioloajoista ja museopuodin valikoimista. Täältä löydät hauskat tuliaiset!
Telliskivi 60a-8
KALAMAJA MUUSEUM

Soma kaupunginosamuseo lähellä Balti jaamaa esittelee Kalamajan puutalojen asukkaiden vanhoja tavaroita, muistoja ja yleistä tunnelmaa. Esillä on niin naisten, miesten kuin lastenkin esineistöä ja tarinoita. Kaikkeen voi koskea: museo houkuttelee availemaan laatikoita ja rasioita ja suorastaan tunkeutumaan Kalamajan asukkaiden elämään. Vieraat voivat olohuoneen ohella käydä kellarissa ja yläkerrassa, jossa on muun muassa valtava nukkekoti.
Kalamajan yhteisö ryhtyi museon luomiseen keväällä 2018, kun huomattiin, että ihmiset ovat kiinnostuneita alueen tarinoista. Samalla tahdottiin paikka, jossa yhteisö voisi kohdata. Kymmenet entiset ja nykyiset Kalamajan asukkaat ovat osallistuneet museon kokoelman kartuttamiseen lahjoittaen esineitä ja kertoen omia muistojaan ja sukujensa muistoja alueelta. Tallinnan museot ovat parhaimmillaan silloin, kun mukana on henkilökohtaisia tarinoita ajan saatosta.
Kotzebue 16
PIETARI SUUREN TALOMUSEO

Pietari Suuren kesämökki on saanut uuden elämän talomuseona. Pieni, sympaattinen museo on Tallinnan vanhin museo, avattu yleisölle jo vuonna 1806. Aikoinaan Pietari asui tässä Peetrimajassa Tallinnan-vierailuillaan ja ihaili kartanon takaa Lasnamäeltä avautuvaa merinäköalaa. Sieltä näki myös vihollisten alukset. Ihastuttuaan seutuun hän hankki haltuunsa myös lähiympäristön ja käynnisti palatsin ja puiston rakennustyöt. Talomuseossa on nähtävillä Pietarin ja Katariinan arkiesineitä ja tärkeä maalauskokoelma.
Mäekalda 2
TAIDEMUSEO KUMU

Teräväkulmainen, dramaattinen KUMU esittelee laajasti virolaisten taiteilijoiden töitä aina klassisen taiteen teoksista nykytaiteeseen. KUMUn lähes 25 000-neliöisessä rakennuksessa on läpi talon nouseva atrium, seitsemän kerrosta ja paljon lasia. Arkkitehtuuri tuo hieman mieleen Kiasman. Rakennuksen, joka itsekin on taideteos ja niitä harvinaisia Tallinnan rakennuksia, jotka varta vasten on rakennettu museoksi, on suunnitellut suomalainen arkkitehti Pekka Vapaavuori (mm. Turun Logomo).
KUMUsta löydät sekä virolaisen taiteen kokoelmia aina 1700-luvun alusta että nykytaiteen vaihtuvia, usein hyvin kiinnostavia näyttelyitä. Rakennuksessa on myös ravintola, museokauppa ja idealaboratorio, jossa voi tehdä luovia kokeiluja. Sisäpihalla on penkkejä, veistoksia ja pingispöytiä. KUMU on Baltian suurin taidemuseo.
A. Weizenbergi 34
Tallinnan museot sopivat myös koko perheelle. Lue lisää lapsille sopivista museoista, kuten nukketeatterimuseosta, Lentosatamasta, MiiaMilla-lastenmuseosta ja Keksintötehdas Protosta täältä.
LUE LISÄÄ:
Tallinnan historia, taide ja kulttuuri
Keskiaikainen Tallinna – keskiaikafanin suorituslista
Tulossa: Kiinnostavin katutaide Tallinnassa
Tulossa: Tallinnan legendat ja kummitukset