Tripsterin Tallinna-opas tutkii koko kaupungin

Tripsteri Tallinna on kattava kirjakaveri naapurimaamme pääkaupungin tutkimiseen. Mukana on paljon vinkkejä kahvitteluun, herkutteluun, vastuulliseen shoppailuun, urbaaneihin seikkailuihin uudistetuilla kaupunkialueilla sekä luontoretkiin Virossa. Kirjan on kirjoittanut Tripsterin päätoimittaja Siru Valleala, joka on viettänyt pitkiä aikoja Tallinnassa, ja apunsa antavat myös monet vironsuomalaiset.

Siru kertoo nyt Tripsteri Tallinna -matkaoppaan syntyprosessista. Osta Suomalaisen kirjakaupan tarjouksesta tämä monipuolinen opaskirja!

Pitkän matkan arvoinen

Vanha kaupunki, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen
Vanha kaupunki, Tallinna. Kuva © Tuulia Kolehmainen

Tallinna on niiden kolmen kaupungin joukossa, jotka koen tuntevani lähes paikallisen tavoin. Olen asunut Tokiossa ja Prahassa ja kirjoittanut kummastakin myös Tripsterin oppaan, mutta Tallinna on lopulta se kaupunki, joka on pisimpään kulkenut mukanani.

Kuten moni suomalainen kokee, on Tallinna monella tapaa läheinen ja tuttu, kuin toinen olohuone lyhyen merimatkan päässä. Joskus kuitenkin tuntuu, etteivät suomalaiset anna Tallinnalle sen ansaitsemaa matkailuarvoa. Moni viipyy vain päiväristeilyn tai yhden yön verran. Itselleni Tallinna on avautunut aivan uudella tapaa, kun olen viipynyt kerralla viikon, viikkoja, kuukauden, kuukausia. Samoin kuin reissaisin missä vain ulkomailla – ja pitkä viipyminen on muutenkin parasta, mitä matkaillessaan voi tehdä.

Merimatka ei ole päästötön, vaikka Viron-laivoilla onkin panostettu vihreämpään matkantekoon. Usean lyhyen reissun sijaan suosittelen testaamaan etenkin etätyöskentelyn helpotuttua pidempiä matkoja Tallinnaan. Tässä kirjassa on lukunsa myös diginomadien ja muiden pitkään viipyvien vinkeille.

Tripsteri Tallinna -matkaopas
Tripsteri Tallinna -matkaopasta myyvät muun muassa Suomalainen kirjakauppa ja Adlibris, ja löydät kirjan toki myös kirjastosta lainaan.

Vanhaa ja uutta, raunioista loistoon

Tripsteri Tallinna -opasta oli ihana tehdä! Kuvaajamme Tuulia Kolehmaisen kanssa kurkimme niin kiehtovia kolkkia, että aivan kaikkea emme kenties tässä kirjassa paljastakaan… Tallinna elää vuodenaikojen ja jatkuvan urbaanin kehityksen mukana, mutta historialliset kerrokset ja kertomukset pysyvät. Vanhakaupunki on tarinoiden tyyssija, ja oppaassa kuvailen muun muassa kummituskierroksemme kokemuksia. Historia herää eloon keskiaikaisella muurilla ja torneissa, kellarikuppiloissa ja mukulakivikujilla.

Telliskivi, Fotografiska. Kuva ©Tuulia Kolehmainen
Telliskivi, Fotografiska. Kuva ©Tuulia Kolehmainen

Telliskivi, Kalamaja, Noblessner, Patarei ja Kopli taas tarjoavat toisenlaisia maisemia. Vanhoja tehdasalueita ja rannikon telakoita valjastetaan uuden ja uudistavan kulttuurin käyttöön, rantapromenadeja kunnostetaan loistoon, satama-alueille syntyy jatkuvasti uutta tutkittavaa.

Põhjala tehas, Kopli. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
Põhjala tehas, Kopli. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

Erityisen mielenkiintoisia kohteita juuri nyt ovat Koplin Põhjala tehas, jota kutsutaan uudeksi Telliskiveksi, sekä vankilalinnoitus Patarein alue, josta kunnostetaan kulttuurikeskusta ja museoaluetta liiketiloineen. Uudistusta odotellessa sisäpihalla kesäisin soittavat DJ:t ja bändit ja viiniä voi siemailla riippumatoissa karmeiden kaltereiden katveessa.

Ensimmäiset sanat opaskirjaan kirjoitin juuri Patarein pihalla, vaikuttuneena siitä rennosta ilmapiiristä, joka niin tuskallisten muistojen paikkaan oli saatu synnytettyä (tämän artikkelin pääkuvassa).

Kadriorg on juhlallinen kaupunginosa, jossa sijaitsee muun muassa Pietari Suuren perustama Kadriorgin palatsi. Kuva: Tuulia Kolehmainen.
Kadriorg on juhlallinen kaupunginosa, jossa sijaitsee muun muassa Pietari Suuren perustama Kadriorgin palatsi. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

Kadriorgin puistossa ja japanilaisessa puutarhassa, taidemuseo Kumussa tai terassikahviloissa matkasielu lepää ja virkistyy. Alue on kirjallisuustunnelmineen ehdoton must-kohteeni.

Vironsuomalaisten suosikkeja ja vegaanivinkkejä

Oppaan tekemisessä ovat avustaneet monet Virossa pysyvästi asuvat suomalaiset. Paikallisnäkökulman varmistamiseksi pyysin vinkkejä Tallinnaan, Viljandiin ja Tarttoon sellaisilta matkailualan ammattilaisilta ja kirjailijoilta kuin Eveliina Talvitie, Heidi Iivari, Anniina Ljokkoi, Mika Keränen ja Silja Hurskainen. Myös Viron vihreiden puheenjohtaja Züleixa “Zuzu” Izmailova kertoi pyynnöstäni virolaisista suurnaisista.

Vegaanisen suklaan paratiisi Karu Talu, Tallinna. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
Vegaanisen suklaan paratiisi Karu Talu, Tallinna. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

Ison sijan Tripsteri Tallinna -oppaassa saavat Tripsterin vakiotapaan vastuulliset vinkit, kuten eettiset tuliaissuosittelut ja vegaaniravintolavinkkaukset. Tallinnassa on huima kattaus vegeherkkuja, ja kaupungissa on helppo päästä maistelemaan myös virolaisia perinneherkkuja kasvisversioina. Kaiken kaikkiaan hinta-laatusuhde ravintoloissa on loistava.

Opaskirjassa kerrotaan suosituksia upeasta fine diningista maukkaaseen street foodiin ja kotiruokaan. Voitte uskoa, että opaskirjaa varten testattujen ravintoloiden myötä mahat olivat koko ajan kukkuroillaan!

Majoitus on tärkeä osa matkaa – kerron omat lempparini

Kirjaoppaassa on esitelty tämän hetken suosikkejani majoitukseen Tallinnassa. Tallinna on täynnä hotelleja, joista jokainen löytää budjettiinsa sopivan. Oma ykköseni on Telliskivessä sijaitseva Hektor Container, konttihotelli. Hauska ja kaunis hotelli koostuu kymmenistä meriä seilanneista konteista, joista jokaisesta on sisustettu soma ja mukava pikkuhuone omalla kylpyhuoneella. Tässä majoituspaikassa on myös pidemmän viipymisen diilejä. Lähellä ovat kaikki taidehenkisen Telliskiven ilot.

Tallinnan keskihintaiset hotellit / Ihana aamiainen Hektor Containerissa. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

Ihania hotelleja löytyy myös keskustasta, ja opasta tehdessäni sain tutustua monenlaiseen majoituspaikkaan luksustornihotellista keskiaikaiseen taiteilijapihamiljööseen. Kaikki kirjasta löytyvät hotellit ovat henkilökohtaisesti testattuja. Ja paljon on vielä testaamatta – kerro ihmeessä omat vinkkisi kommenttikenttään!

Huom! VARAA EDULLISIN MAJOITUS Tallinnasta TÄMÄN LINKIN kautta! Tuet samalla pientä matkailuyritystämme, kun saamme pikkuisen komission varauksista. Sinä et menetä mitään – me kaikki voitamme!

Sovellus ja sivusto tukevat Tripsteri Tallinna -kirjaa

Tallinna-kirja on syntynyt useiden matkojen aikana ja pitkän ajan kuluessa. Tallinna muuttuu kohisten, ja on väistämätöntä, että osa paikoista sulkee oviaan, osa avaa uudistuneena. Kannattaakin ladata kirjan rinnalle DayTripster-sovelluksemme ilmainen Tallinna-opas, jota päivitetään säännöllisesti. Myös nettisivuilla Tallinnan sisältö elää ajassa.

DayTripster Tallinna
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Sovelluksessa apua on kartasta, jonka avulla on helppo suunnistaa kaupungissa. Sovelluksessa voi lisäksi luoda omia suosikkilistoja kohteista ja tallentaa ne itselleen tai jakaa kavereille! Sovelluksesta voit myös varata itsellesi majoituksen Tallinnasta parhaimpaan hintaan.

Tallinna on ikuinen seikkailu

Suunnataan siis meren yli ja pidetään samalla hyvää huolta rakkaasta naapurikaupungistamme. Kirjan luvussa Vastuullisen matkailijan Tallinna jaan tärkeimmät ohjeet siihen, kuinka voit tehdä matkallasi tekoja, joiden ansiosta matkakohde jää jopa parempaan kuntoon kuin ennen matkaasi.

Tärkeintä on reissata mieli avarana, pitää omalta osaltaan huolta siisteydestä, kohdella hotellihuonetta kuin omaa huonettaan (tai paremmin!) ja kannattaa pienyrittäjien puoteja ja kuppiloita. Ja se on Virossa helppoa!

NOP-ravintola, Kadriorg. Kuva: © Tuulia Kolehmainen
NOP-ravintola, Kadriorg. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

Kaikki ei toki ole aina pelkkää auvoa. Virolla on osansa karussa historian kuvassa, jonka vaikutukset ovat läsnä nykyhetkessäkin. Historiaa ei kannata unohtaa, ja kyläilykohteiden taustan tunteminen laajentaa matkakokemusta. Oppaassa tehdään myös katsaus Tallinnan menneisyyteen.

Tallinnassa on sykkivää cityelämää, muinaista tunnelmaa, uimarantoja ja lähiluontoa sekä kulinaristisia ulottuvuuksia. Oppaassa on mukana on paljon nippelitietoa ja pikkutarinoita Mondon matkaopasperinteemme mukaisesti.

Paras tarjous Tripsteri-oppaalle on Suomalaisessa kirjakaupassa, ja myös esimerkiksi Adlibris myy Tripsteri Tallinnaa. Luku- ja matkailoa, aitäh!

Osta Suomalaisen kirjakaupan tarjouksesta Tallinna-opaskirja!

Haastattelupyynnöt: [email protected]

Siru Noblessnerissa. Kuva: Tuulia Kolehmainen.

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *