Tokion ravintolat

Japanilainen makumaailma koukuttaa helposti. Ruoka ei ole tulista, mutta vivahteet ovat moninaiset. Puhutaan umamista, viidennestä mausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan rinnalla.

Umami sanana tarkoittaa ”herkullista, miellyttävää, ruokahalua herättävää makua”, ja sitä kuvataan ruokaisaksi ja täyteläiseksi, pitkään kypsytetyksi. Monet maustekastikkeet ja -tahnat ovat umamipitoisia, kuten soija-, kala-, rapu- ja osterikastikkeet, curry- ja misotahnat sekä liemitiivisteet.

Japanissa kannattaa rohkeasti testata erilaisia ravintoloita. Tokio on kulinaristinen kaupunki, jossa on reilusti yli 100 000 ravintolaa. Kattava listaaminen on mahdotonta, paikkoja tulee ja menee ja kilpailu on kovaa, joten pidä silmäsi ja etenkin nenäsi auki. Seuraa herkullista tuoksua, astu kiemurtelevaan jonoon.

Syöminen ulkona voi olla halpaa tai kallista. Mahansa saa täyteen jo muutamalla eurolla, mutta halutessaan on aivan mahdollista pulittaa huikeita summia huippukokeille.

Ensikertalaiselle ravintolan oven avaaminen voi olla pelottavaa, kun kaikkialla on vain kanji-merkkejä, eikä kieltä osaa. Pelko pois – sinusta pidetään kyllä huolta!

Kanjikammoisille hyviä paikkoja ovat kuvamenulliset ravintolat, kuten monet izakaya-pubiravintolat. Usein turistin lempipaikka onkin juuri izakaya, jossa tilataan pieniä helppoja annoksia tapas-tapaan juomien oheen. Ilta izakayassa on täynnä iloa, melua, koristeellisia annoksia ja yleensä myös tupakansavua.

Suomalaiset tietävät parhaiten japanilaisista ruuista sushin ja sashimin, ja reissun päällä sushikokemukset voi jakaa kolmeen kokemukseen: ruokakauppojen halpasushi, liukuhihnasushi ja luksussushi. Tempura eli leivitetyt kasvikset tai merenelävät ovat rapean herkullisia. Kanaisat yakitori-vartaat ja paistettu nuudeli eli yakisoba ovat parasta katukojuruokaa. Moni matkaaja on totaalisesti hurahtanut raamen-keittoon.

Intialaiset ravintolat, kuten suosittu ketju Samrat tarjoavat mahtavan kokoisia naaneja parin currykastikkeen kera. Korealaista sapuskaa saa Shin-Okubon kaupunginosasta. Lasten kanssa voi testata ns. perheravintoloita, famiresuja, joissa on laidasta laitaan ruokaa joka makuun.

Budjettireissussa päivittäistavarakauppa konbinit ovat hyviä kohteita shoppailla keveitä puistolounaita, kuten sandwicheja, salaatteja, onigirejä eli riisikolmioita eri täytteillä ja halpasushia. Klassikkopizzeria Shakey’sissa on edullinen pizzabuffet makeine jälkiruokapizzoineen. Lounasaikaan annokset ovat edullisia kaikkialla, yleensä halvempia kuin Suomessa.

Japanilaisille kippo riisiä ajaa leivän asian, mutta viime vuosina skandinaavityyppiset leipomot ovat nousseet suosituiksi. Turisti saa niistä kätevät eväät. Kerää itse tarjottimelle himoitsemasi sämpylät ja pullat ja marssi kassalle. Muista, että herkkusten uumenissa saattaa lymytä annos paputahnaa tai lihayllätys. Andersen, Taste of Scandinavia ja Denmark Cafe ovat suosituimmasta päästä.

Jos tahdot helppoa pikaruokaa, valitse herran tähden ainakin japanilainen ketju. Freshness Burger ja Mos Burger ovat japanilaisia hampurilaisketjuja, joissa myös vegeilijä viihtyy. Toinen ääripää pikapaikalle voisi olla hulppea pilvenpiirtäjäravintola.

Kasvisruokailijalle Tokio on kummallisuuksien keidas. Tilanne on hieman parantunut viime aikoina, mutta haasteita riittää. Lue kasvissyöjän Tokiosta lisää.

Entä kutittaako makeahammasta? Japanilainen jälkiruokamaailma on omalaatuisen hurmaava. Testaa esimerkiksi adzukipaputahnajälkiruuat, sitkeän makea mochipallero, vihreätee-jäätelö ja bataattijäätelö!

©Siru Valleala

Lue lisää herkullisia ruokavinkkejä Tripsteri Tokio -matkaopaskirjasta! Tilaa täältä!

Tokion hotellitarjouksia: Katso parhaat tarjoukset ja tee varaus tästä.

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Lue lisää

Kommentit (2):

Siru Valleala 24.03.2016 10:19

Heippa! Viimeksi testasin uudehkon, izakayaksi mainostetun ravintolapuolen Töölön Tokyo55-sushiravintolan yhteydessä (Tokyo55 Izakaya). Ruoka oli aivan ihanaa, joskin olisin toivonut lisää vegevaihtoehtoja. Paikka oli täynnä ja hälyisä, mutta niinhän izakayat ovat. Suomessa ei kyllä toiminut izakayalle tyypillinen tapa tilata lisää annos kerrallaan, tilauksissa kesti ja usein ne silti tuotiin yhtä aikaa kaikille tilaajille. Ehkä parin hengen poppoolla sujuisi oikeaoppisemmin. Drinkit olivat aivan mahtavia, ja kuohusakeakin löytyi!

Keskustan lempparini on Citycenterin Aya, sieltä saa udonkeittoa kasvisversiona. Buffetpuolella Fuku on kiva, joskin kallis, itse käyn Sellon Fukussa säännöllisesti, siellä on hyvää tempuraa, jota muuten on vaikea löytää.

Nyt on avattu Fredalle pikaruokapaikka SOMA, jonka juuri testasin, Tokyo Bitch -niminen vegaaninen sushitortilla oli tosi hyvä ja täyttävä (jaksoi syödä vain puolikkaan), ja itse tehdyt jääteet olivat nameja.

Raamenia on saapunut tarjoilemaan söpö Momotoko Yliopistonkadulla, kuuluu kylmän päivän vakiokohteisiin ja löytyy kasvisversio, slurpsis!

Kabuki, Koto, Domo ja Umeshu ovat aika takuuvarmoja, aina löytyy jotain hyvää. Luksusjapanilaisen nälkään Hoshitoa Vallilassa on kehuttu, mutta itse en ole käynyt, Gaijin Bulevardilla oli tyylikäs kokemus (lounasaikaan budjetille sopiva - lähes ;)).

Muiden kaupunkien japanilaisia ravintoloita en ole oikein kolunnut, joskin Tampereen Maruseki on toki tuttu ja hyvä, ja viimeksi Tampereella söimme aasialaisessa Masussa, jossa oli myös paljon japanilaisia makuja, kiva oli. Izakaya Nomu on suosittu ja suorituslistalla. Turussa izakaya Karua ovat sukulaiset kehuneet.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari 24.03.2016 07:38

Hei! Mitä japanilaista ravintolaa suosittelisit Helsingistä? Onko muualla Suomessa hyviä japanilaisia ravintoloita?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *