Tokion sushiravintolat

Sushi ei välttämättä ole ensimmäinen ruoka, jota Tokioon matkustajan kannattaa alkaa metsästää – ellei sitten ole huippukiinnostunut juuri sushista (erilaisia täytteitä riisin kanssa) ja sashimista (raakaa kalaa). Tällöin on ehdottomasti tehtävä aamuvarhainen retki Tsukijin kalatorille, jolla bongaa lautaselleen niin tuoreen raa’an kalan, että se vielä sätkii.

Sushi saa nopeasti arkiruuan maineen, kun aikaa viettää Japanissa pidempään. Kauppojen valmistiskien sushisetit ovat naurettavan halpoja verrattuna Stockan vastaaviin. Parilla eurolla saa vegesatsin, ja isompi kala-annoskin on hyvin edullinen.

Astetta tuoreempaa tavaraa voi testailla liukuhihnakuppilassa eli kaitensushi-ravintolassa, jossa itse valikoidaan miellyttävä sushiannos. Kokkia voi myös pyytää tekemään juuri tiettyä lajia menulta. Sushit pyörivät hihnalla eri värisillä lautasilla, ja kunkin lajin hinta määräytyy värien mukaan. Lopuksi lautaset lasketaan kassalla. Vihreä tee on ilmaista.

Tietenkin Tokiossa on myös iso liuta sushin huippupaikkoja. Muutamaan joutuu tekemään varauksen kuukausia aiemmin. Näillä susheilla ei ole mitään tekemistä kauppa-annosten tai liukuhihnojenkaan kanssa.

Hyviä sushipaikkoja

Tsukijin kalatori

Metro Tsukiji (Hibya-linja), Higashi Ginza (Hibiya- ja Asakusa-linjat) ja Tsukiji-Ichiba (Toei Oedo-linja). Aikataulu mahdollisimman aikainen, esimerkiksi aamuviideltä.

www.tsukiji-market.or.jp

Tsukiji Sushi Iwa

Hyvä hinta-laatusuhde, tuoreustakuu.
2-15-12 Tsukiji

Tsukiji Ichiban-sushi

Tsukijin kalatorilta löydät lafkan pääravintolat, yksi ravintola myös Asakusassa:
MC Asakusa Building 1. krs. 2-13-9 Nishi-Asakusa

Daiwa-Sushi

Tsukijin sisätorilla, tuoreinta kalaa ikinä. Aina jono, joten aterioi sutjakkaasti.
Bldg 6, 5-2-1 Tsukiji

Uogashi Nippon-ichi

Parikymmentä pystybaaria ympäri Tokiota, peruslaatua edullisesti.

Uogashi Shibuya
25-6 Udagawacho

Uogashi Shinjuku
1-12 Nishi-Shinjuku

Sushizanmai honten

Osa ravintoloista auki ympäri vuorokauden, edullista sushia.

Sushizanmai Yurakucho
2-1-3 Yurakucho

Sushizanmai Akiba (Akihabara)
1. krs. Yodobashi AKIBA bldg

Midori-sushi Shibuya

Ketju, jossa loistava hinta-laatusuhde, lista englanniksi.
Mark City 4. krs. 1-12-3 Dogenzaka

Tsukiji honten

Kuulu halpissushiliukuhihna. Syö 7 lautasellista puolessa tunnissa, vähintään.
24-8 Udogawa

Uobei

Tämä liukuhihnasyöttölä ottaa askeleen tulevaisuuteen. Ravintolassa ei juuri näe henkilökuntaa, sillä tilaus klikataan oman monitoriruudun kautta (menu myös englanniksi). Hetken kuluttua annos kiitää raidetta pitkin nenän eteen. Lautasellinen eli pari nigiriä maksaa vain euron verran.
2-29-11 Dogenzaka

Kuwano

Michelin-tähti, laatusushia, pöytävaraus tehtävä.
Hiratsuka bldg, 3.krs., 8-7-6 Ginza

Sushi Hasegawa

Tyylikäs, korkeatasoinen, pieni → varaa pöytä.
1-7-11 Nishi-Azabu

Yamadaya

Pallokalaa sushina, myös muita pallokala-annoksia. Pöytävaraus suositeltava.
4-8-20 Yotsuya, Shinjuku

Kyubei

Monen mielestä paras paikka. Perustettu 1939. Leppoisa, lämmin tunnelma, iltavaraus suositeltava, päivällä riittää jonotus.
7-6 Ginza 8-chome

www.kyubey.jp

Sushi Yasu

Yksi legendaarisista, pian satavuotias sushiherkkula.
2-14-9 Ryusen

©Siru Valleala

Tempuraa, yakitoria ja okonomiyakia
Shabu shabua, kaisekia ja kiinalaista
Sobaa, udonia, donburia ja raamenia
Pikaruokaa Tokiosta
Kasvissyöjän kohteet
Perheravintoloita
Lähde ruokakauppaan!

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *