
Tokion sushiravintolat
Sushi ei välttämättä ole ensimmäinen ruoka, jota Tokioon matkustajan kannattaa alkaa metsästää – ellei sitten ole huippukiinnostunut juuri sushista (erilaisia täytteitä riisin kanssa) ja sashimista (raakaa kalaa). Tällöin on ehdottomasti tehtävä aamuvarhainen retki Tsukijin kalatorille, jolla bongaa lautaselleen niin tuoreen raa’an kalan, että se vielä sätkii.
Sushi saa nopeasti arkiruuan maineen, kun aikaa viettää Japanissa pidempään. Kauppojen valmistiskien sushisetit ovat naurettavan halpoja verrattuna Stockan vastaaviin. Parilla eurolla saa vegesatsin, ja isompi kala-annoskin on hyvin edullinen.
Astetta tuoreempaa tavaraa voi testailla liukuhihnakuppilassa eli kaitensushi-ravintolassa, jossa itse valikoidaan miellyttävä sushiannos. Kokkia voi myös pyytää tekemään juuri tiettyä lajia menulta. Sushit pyörivät hihnalla eri värisillä lautasilla, ja kunkin lajin hinta määräytyy värien mukaan. Lopuksi lautaset lasketaan kassalla. Vihreä tee on ilmaista.
Tietenkin Tokiossa on myös iso liuta sushin huippupaikkoja. Muutamaan joutuu tekemään varauksen kuukausia aiemmin. Näillä susheilla ei ole mitään tekemistä kauppa-annosten tai liukuhihnojenkaan kanssa.
Hyviä sushipaikkoja
Tsukijin kalatori
Metro Tsukiji (Hibya-linja), Higashi Ginza (Hibiya- ja Asakusa-linjat) ja Tsukiji-Ichiba (Toei Oedo-linja). Aikataulu mahdollisimman aikainen, esimerkiksi aamuviideltä.
Tsukiji Sushi Iwa
Hyvä hinta-laatusuhde, tuoreustakuu.
2-15-12 Tsukiji
Tsukiji Ichiban-sushi
Tsukijin kalatorilta löydät lafkan pääravintolat, yksi ravintola myös Asakusassa:
MC Asakusa Building 1. krs. 2-13-9 Nishi-Asakusa
Daiwa-Sushi
Tsukijin sisätorilla, tuoreinta kalaa ikinä. Aina jono, joten aterioi sutjakkaasti.
Bldg 6, 5-2-1 Tsukiji
Uogashi Nippon-ichi
Parikymmentä pystybaaria ympäri Tokiota, peruslaatua edullisesti.
Uogashi Shibuya
25-6 Udagawacho
Uogashi Shinjuku
1-12 Nishi-Shinjuku
Sushizanmai honten
Osa ravintoloista auki ympäri vuorokauden, edullista sushia.
Sushizanmai Yurakucho
2-1-3 Yurakucho
Sushizanmai Akiba (Akihabara)
1. krs. Yodobashi AKIBA bldg
Midori-sushi Shibuya
Ketju, jossa loistava hinta-laatusuhde, lista englanniksi.
Mark City 4. krs. 1-12-3 Dogenzaka
Tsukiji honten
Kuulu halpissushiliukuhihna. Syö 7 lautasellista puolessa tunnissa, vähintään.
24-8 Udogawa
Uobei
Tämä liukuhihnasyöttölä ottaa askeleen tulevaisuuteen. Ravintolassa ei juuri näe henkilökuntaa, sillä tilaus klikataan oman monitoriruudun kautta (menu myös englanniksi). Hetken kuluttua annos kiitää raidetta pitkin nenän eteen. Lautasellinen eli pari nigiriä maksaa vain euron verran.
2-29-11 Dogenzaka
Kuwano
Michelin-tähti, laatusushia, pöytävaraus tehtävä.
Hiratsuka bldg, 3.krs., 8-7-6 Ginza
Sushi Hasegawa
Tyylikäs, korkeatasoinen, pieni → varaa pöytä.
1-7-11 Nishi-Azabu
Yamadaya
Pallokalaa sushina, myös muita pallokala-annoksia. Pöytävaraus suositeltava.
4-8-20 Yotsuya, Shinjuku
Kyubei
Monen mielestä paras paikka. Perustettu 1939. Leppoisa, lämmin tunnelma, iltavaraus suositeltava, päivällä riittää jonotus.
7-6 Ginza 8-chome
Sushi Yasu
Yksi legendaarisista, pian satavuotias sushiherkkula.
2-14-9 Ryusen
©Siru Valleala