Tokion juomakulttuuri

Olut

Olut eli biiru on Japanissa hyvin suosittu juoma. Biirun voi tilata huikkaamalla ”Biiru o kudasai!” tai kaksi tuopillista: ”Namabiiru futatsu o kudasai”. Suntory-merkin Premium Malts on herkullista, ja janojuomana kelpaavat suomalaistenkin tuntema Sapporo, Kirin Ichiban eli ”kirahvikalja” tai Asahi.

Kevyemmän makuisia, vähempimaltaisia oluita on myös kaikilla valmistajilla. Varo niin kutsuttuja ”kolmansia oluita”, joissa mallas korvataan kokonaan esimerkiksi herneellä, soijalla tai vehnällä. Yksi tällainen merkki on Draft One.

Pienpanimo-oluilla on nykyään paljon kysyntää, ja Tokiossa sijaitsee useita hyviä paikkoja artesaanimakuun. (TULOSSA lisää aiheesta.)

Oluen juomista ei tarvitse häpeillä mihinkään kellonaikaan – mutta kadulla ei kukaan juo. Eikä syö. Eikä puhu puhelimeen. Eikä polta tupakkaa. Puistoissa juopottelu sen sijaan on yleisesti ottaen sallittua, kirsikankukkien aikaan jopa pakollista. Tällöin keskeinen juoma on myös klassinen sake.

Sake

Riisiviini sakea voi nauttia kylmänä tai lämpimänä. Alkoholia sakessa on noin 10 prosenttia. Konbinista voi ostaa tölkkisakea pillimehun tyyliin, mutta laatuelämyksiäkin kannattaa etsiä. Testaa esimerkiksi Namikibashi Nakamura -sakebaaria Shibuyassa (3-13-5 Shibuya) tai pyydä lähibaarimestaria tarjoamaan omaa suosikkiaan.

Shoochu

Shoochu taas on sakea vahvempaa, 20-40-prosenttista tislattua viinaa, jolla on mieto maku. Se tehdään yleensä ohrasta, riisistä tai bataatista.

Umeshu

Kolmas suosittu alkoholi on luumumainen likööri umeshu, jota valmistetaan japaninaprikooseista, sokerista ja shoochusta. Umeshu on hyvin makeaa, ja sitä uutetaan käsityönä monessa kodissa.

Chuuhai

Konbinista löytyvä chuuhai on suosittua länsimaissa ja etenkin maissa, joissa juodaan paljon siideriä, lonkeroa ja juomasekoituksia. Shoochusta ja soodasta miksatun tölkkijuoman makuina ovat muun muassa greippi, sitruuna, persikka, luumu, lime ja ananas.

Viime vuosina Japanissa on kiinnostuttu myös viskeistä ja viineistä. Jälkimmäisiä nauttivat etenkin naiset.

Juoko japanilainen usein kännit?

Kyllä ja ei. Alkoholi on vahva osa sosiaalista kulttuuria, mutta juodut määrät eivät yleensä ole kovin suuria. Lisäksi juomien oheen aina myös syödään, paitsi kenties pikkutunneilla pikkubaareissa.

Japanissa kärsitään erikoisesta, alkoholiin liittyvästä, punastuttavasta oireyhtymästä, jonka vuoksi moni ei uskalla kumota montaa tuoppia. Kiherryskänni kohtaa japanilaisen helposti.

Tokiossa kodittomatkaan eivät örvellä, joten ethän sinäkään. Hyvän mielen humala on sallittua ja temppelijuhlissakin myynnissä on sakea ja olutta, mutta hyvät tavat on aina muistettava.

Japanissa on todella kummallisia juomia

TULOSSA

  • Pienpanimo-olut on ajankohtainen hitti Tokiossa
  • Kahvi ja tee

© Siru Valleala

 

Tokion hotellitarjouksia:

Katso parhaat tarjoukset ja tee varaus tästä.

 

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *