Japanissa on todella kummallisia juomia

Japanissa ei jano yllätä. Siitä pitää huolen arsenaali juoma-automaatteja, jotka 100-170 jenin hinnalla anniskelevat janoisen kurkulle viilennystä tai vaihtoehtoisesti lämmitystä – usein maatista saa myös punaisella merkittyjä lämpöisiä tee- ja vitamiinijuomatölkkejä.

Tokion juoma-automaatit saattavat tarjota myös omituisia yllätyksiä.

Japani-fanit tietänevät maan hauskasti nimetyt suosikkiuomat: Pocari Sweat ja Calpis. Ensimmäinen on nimestään huolimatta raikas urheilujuoma ja toinen, tuttavallisemmin ”cow-piss” tai ”kalupisu” taas makeaa, maitomaista, mutta samalla mehulta maistuvaa juomaa.

Maan elintarviketeollisuudessa sovelletaan hyväksi havaittua markkinakoneistoa: uusia makuja saapuu tiuhaan, niitä hypetetään pitkin pitäjää, tarpeeksi moni miljoonapäisestä kansasta ja reissaajista niitä uteliaisuudestaan kokeilee, sitten tuote useimmiten vedetään pois ja sykli alkaa alusta.

Tilastot kertovat, että noin 40% kansalaisista nauttii päivässä ainakin yhden virvokkeen. Kymmenille miljoonille kannattaa siis makuja kehitelläkin.

Myös Coca Cola ja Pepsi syytävät uusia hittijuomia maahan, jossa menee läpi kaikki tavaton ja kumma. Viime vuosien Pepsi-makuja ovat olleet esimerkiksi jääkurkku (Ice Cucumber), vihreä kähäräveripeippi (Pepsi Shiso) ja sininen ananas (Blue Hawaii).

Huomiota ovat niittäneet myös Okkikunare-juomat. Niitä markkinoidaan teinitytöille, jotka haluavat kehittää naisellisuuttaan: juomassa käytetään aineksia, jotka ”stimuloivat naisen hormonijärjestelmää”. Okkikunare tarkoittaa jotakuinkin: ”suurentaa niitä”. Makuina ovat omena, persikka ja mango.

Japani on tulvillaan muitakin ”terveysjuomia”, vitamiinijuomia, kollageenijuomia, kuitujuomia; genki-juomia joka vaivaan.

Kesäkaudella juomien päätehtävä on kuitenkin viilentää. Suosittu jäähdytysjuoma on kakigoori. Perinteinen juoma koostuu mukillisesta jäähileitä, joiden sekaan lorautetaan erilaisia makusiirappeja. Juoma on makeaa, hyvää ja erittäin virkistävää kosteilla helteillä.

Aikuisille niin kesän kuin talvenkin virvokejuoma numero ykkönen on olut, ja eipä lastenkaan tarvitse juoda vain kakigooria. Kun kaljakärpänen puraisee pikkuista, Kidsbeer tulee apuun! Kidsbeer, kodomo biiru, on toki alkoholiton juoma, jota lapsoset ylpeinä kilistävät vasten äidin ja isin samanlaista tuoppia. (Katso hassu mainos tästä!)

Lapsille löytyy myös Kid’s Winea, mikäli olut kyllästyttää.

Oma teemansa ovat vedet. Ihan tavallista vettä saattaa olla hankalahko löytää lukuisten hivenainevesien joukosta. “Hawaiian Deep-Sea Water” on ollut Japanissa iso hitti pitkään. Suodatettua merivettä janoitaan maassa satoja tuhansia litroja päivässä.

Tarjosipa Coca Cola Company taannoin myös juomaa nimeltä Water Salad. Nimensä mukaan vesi maistui raikkaalta: vastapestyltä salaatilta!

Diet Water on kiintoisa vesi. Jo hanavesi itsessään vaikuttaa aika varmalta dieettivalinnalta, mutta dieettibisneksissä ei voi olla liian varovainen. Diet Water tehostaa aineenvaihduntaa ja laihduttaa, kuin – vesi.

Entä toinen tuttu juoma: maito? Vaikkei Japanissa maitoa paljon juoda, lisätään sitä mielellään juomaan kuin juomaan. Calpista saa miksattuna maitoteehen, jopa kuumana, ja äklöjä makumaitoja riittää. Maitopohjainen vihreä tee ei myöskään kuulosta suurelta herkulta. Pepsin jogurtinmakuinen Pepsi White sai tänä jouluna uuden, sitruksisemman version.

Entä maito-olut? Saksassa olutlantrinkijuomat tunnetaan, mutta japanilainen ”beer” + ”milk” eli Bilk kyllä kuulostaa eksoottiselta: 70% olutta, 30% maitoa. Naisille suunnattu, hokkaidolainen Bilk on kuulemma makeaa ja täyteläistä.

Juoma-automaattien paras puoli on se, että niitä on kaikkialla. On se huonokin puoli. Pari miljoonaa automaattia syö sähköä valtavia määriä, ja Fukushima-tragedian jälkimainingeissa Japani on joutunut pohtimaan sähkönkulutustaan. Automaateista – jopa keskellä metsää tai vuorta –  tahdotaan kuitenkin pitää kiinni, sillä ne myös tuottavat vuosittain biljoonia jenejä. Uusia energiansäästömalleja kehitellään.

Turistille juoma-automaatit ovat kätevä keino pitää yllä nestetasapainoa, vaikkei niistä olutta enää saakaan. Toinen hyvä asia on se, että automaateissa on osoitetarra, joten voit paikallistaa itsesi. Luonnonkatastrofin sattuessa osa automaateista vapauttaa juomansa ilmaiseksi.

Tokiossa automaateista ei aina saa juomia. Voi saada myös nuudeleita, ennustuksia, kukkia, leluja, sateenvarjoja, keitettyjä munia, hanskoja, solmioita, paristoja, ranskalaisia – ja tietenkin alushousuja.

Lue lisää vahvemmista juomista:

Tokion juomakulttuuri

© Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *