Tutustu Tripsteriin: Satu Vänskä-Westgarth ja jylhä Norja

Tutustu Tripsteriin -sarjassa tekijämme paljastavat kasvonsa ja kohteensa. Tripsteri on täynnä loistavia tyyppejä, jotka asuvat ympäri maailman. Tutustutaan!
Satu Vänskä-Westgarth on mikroseikkailuista innostunut ulkoileva matkailualan ammattilainen, jonka koti löytyy Norjan vuorten keskeltä. Mukana matkoilla on kaksi pientä reissaajaa, britti-irlantilainen aviomies ja iso kasa urheiluvarusteita koskikajakeista suksiin.

Vaihto-oppilasvuosi sytytti kipinän

Rantaelämää Irlannissa yhdessä norjalaisten ystävien kanssa. Kuva: Anne-Marit Storødegård
Rantaelämää Irlannissa yhdessä norjalaisten ystävien kanssa. Kuva: Anne-Marit Storødegård

Jos matkakärpänen ei purrut minua äidinmaidossa, sain pureman hyvin pian tämän jälkeen. Kotini on sijannut Irlannissa, Englannissa, Ranskassa, Sveitsissä, Yhdysvalloista ja juuri nyt täällä Norjan vuorien keskellä. Norjassa olemme perheeni kanssa eläneet jo yli kymmenen vuotta. Norjasta on tullut koti.

Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Kangasalalla ja Tampereella. Matkustimme perheeni kanssa paljon. Unelmieni “to do” -listalla olivat jo lapsesta lähtien kielikurssi Englannissa, vaihto-oppilasvuosi ja au-pairina ja lentoemäntänä työskenteleminen. Pääsin listallani vaihto-oppilasvuoteen asti. Pieni, vaativa yksityiskoulu Atlantassa, jossa opiskelin host-siskoni siivellä, oli opettava kokemus. Kirjallisuuden ja historian opettajani odottivat paljon myös vaihto-oppilaalta, ja innostuin kirjallisesta ilmaisusta englanniksi. Englanti tuntui luonnollisemmalta kieleltä asioiden ja tapahtumien kuvailuun kuin suomi, ja välillä se tuntuu siltä vielä tänäänkin!

Vaihto-oppilasvuosi sytytti kipinän ulkomailla opiskelusta. Palatessani Suomeen viemään lukio-opinnot loppuun tuo kipinä kuitenkin melkein sammui. Onneksi kouluni opintojenohjaaja tyrkkäsi minut lempeästi kohti ulkomaiden opintoja. Pian selailin Euroopan eri yliopistojen opinto-oppaita. Tiesin vain, että haluaisin tehdä töitä matkailun tai urheilun parissa. International Business ja kieli-opinnot tuntuivat luonnolliselta vaihtoehdolta. Ovet olisivat auki eri aloille.

Hain kiinnostavilta kuulostaviin koulutusohjelmiin ja yliopistoihin Englannissa ja Skotlannissa. Jäin kuitenkin miettimään, mitä muita vaihtoehtoja vielä olisi. Silloin kartalla silmään osui Irlanti. En ollut koskaan käynytkään Irlannissa, mutta pian istuin lentokoneessa kohti Dublinia, uutta kotiani.

Kivikkoisesta Irlannista kohti Norjan koskia

Välivuosi kului kiertämässä maailmaa kajakin kanssa. Italian kosket ihastuttivat. Kuva: Simon Westgarth
Välivuosi kului kiertämässä maailmaa kajakin kanssa. Italian kosket ihastuttivat. Kuva: Simon Westgarth

Alku uudessa maassa oli kivikkoista. Istuin taksissa matkalla kohti hostellia ja kuuntelin taksinkuljettajan jatkuvaa jutustelua. En ymmärtänyt sanaakaan. Nyökkäilin ja hymyilin. Mietin että mitä tässä olikaan tullut tehtyä. Alkukankeuden jälkeen ja korvan totuttua erilaisiin alueelliseen murteisiin Irlantiin sopeutui nopeasti. Paikalliset olivat juuri niin ystävällisiä kuin stereotypiat olivat antaneet ymmärtää, ja opiskelijaelämä vei mennessään.

Osana kandiopintojani opiskelin ja tein töitä myös Ranskassa. Ja viimein maisterinopinnot kuljettivat minut Norjaan.

Norjassa houkuttivat oikeastaan opiskeluja enemmän koskimelonta ja ulkoilumahdollisuudet. Luentoja oli kerran kahdessa viikossa, mutta projekti- ja ryhmätöitä sitäkin enemmän. Elämä pyöri kiipeilyn, vaeltamisen ja melonnan ympärillä. Kesällä lähdin koskiopaskurssille Sjoalle, ja olen tavallaan sillä tiellä edelleenkin.

Vaikka aloitin urani Suomessa urheilumarkkinoinnin parissa, en täysin enää kotiutunut kotimaahan. Haaveilimme Norjasta mukaan lähteneen brittimieheni, meloja hänkin, kanssa elämästä paikassa, jossa voisimme harrastaa ja ulkoilla suoraan kotiovelta käsin.

Destination Unknown – matkablogini, joka on nyt jo jäänyt tauolle – sai syntynsä vuonna 2009. Silloin Etelä-Suomen synkkä talvi usutti jättämään työt, pakkaamaan kamat Sloveniaan suuntaavan muuttokuorman kyytiin ja lähtemään kajakki kainalossa katsastamaan komeampana kuohuvia koskia Afrikassa, Pohjois-Amerikassa ja ympäri Eurooppaa.

Mummonmökissa Norjan vuorilla

Yhdistetty työ- ja lomamatka Färsaarien vaelluspoluille. Kuva: Kate Cornfield
Yhdistetty työ- ja lomamatka Färsaarien vaelluspoluille. Kuva: Kate Cornfield

Alkusyksystä 2010 löysin itseni pienestä mummonmökistä Norjan vuorilta tuijottelemassa takkatuleen kuuma teekuppi kourassa ja aloittelemassa uutta unelmatyötä, unelma-alalla. Matkailusta oli tullut ammattini!

Lähdin luomaan matkailun saralla uutta, kun 50 Degrees North etsi Norjasta henkilöä pyörittämään Skandinavian toimintojaan. Olen nyt osa-omistajana firmassa, joka tuo matkailijoita Pohjoismaihin. Painotamme vastuullista matkailua, teemme paljon yhteistyötä paikallisten perheyritysten kanssa ja tavoitteena on tuoda matkailijat kokemaan “aito” Norja, turistirysien ulkopuolelle.

Työmatka voi myös näyttää tältä! Tutustumassa Grönlannin jäätiköihin.
Työmatka voi myös näyttää tältä! Tutustumassa Grönlannin jäätiköihin.

Hengitän päivätyössäni Pohjoismaiden ja varsinkin Norjan matkailua ja kierrän työni puolesta Norjaa säännöllisesti. Tunnen paikalliset toimijat hyvin.

Ehdotin kustantajalle Norjan opasta ensimmäisen kerran jo melkein kymmenen vuotta sitten, mutta silloin aika ei ollut oikea. Nyt unelma toteutuu, kun Tripsterin Norja-opas ilmestyy vuoden 2022 alussa! Bloggaaminen ja freelance-kirjoituskeikat jättivät ikävän kirjoittamiseen. Tämäkin yhdistyy nyt sulavasti päivätöihini.

Potkukelkalla töihin

Satu lasten kanssa Rondanen kansallispuistossa Norjassa.
Satu lasten kanssa Rondanen kansallispuistossa Norjassa.

Jokapäiväistä luksusta minulle täällä Norjassa on viilettää talvisin potkukelkalla lasteni kanssa alamäkeä kylällämme sijaitsevaan toimistoon. Lasten koulu sijaitsee vain puolen kilometrin päässä toimistolta. Kollegoita minulla on Melbournessa, Vancouverissa, Minnesotassa ja Lontoossa.

Vaikka asunkin pienessä hiihtokeskuskylässä lähellä kaikkea minulle rakasta, työilmapiiri on kansainvälinen. Toimisto kulkee läppärin muodossa myös mukanani. Välillä toimisto on sijainnut Suomessa, joten lapseni ovat saaneet kunnon kielikylvyn. Välillä olen katsellut teltan ovelta vuonojen maisemia töiden lomassa.

Matkoilla käyn aina läpi ajatusleikin “millaistahan täällä olisi asua”. En usko, että olemme lähdössä Norjasta silti minnekään, täällä on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Juuri nyt haaveilen Huippuvuorten vastakohdista: pilkkopimeästä talvesta ja valoisasta polaarikesästä. Minkähänlaista siellä olisi asua..?

Vaikka koti on nyt Norjassa, sydän sykkii myös Irlannin länsirannikolle. Kuva: Kate Cornfield
Vaikka koti on nyt Norjassa, sydän sykkii myös Irlannin länsirannikolle. Kuva: Kate Cornfield

Tutustu Sadun Norja-oppaisiin

DayTripster App Oslo

DayTripster-sovelluksen Oslo-osiosta löydät Oslon parhaat vinkit ja hauskimmat kierrokset muun muassa teemoilla Viikonloppu Oslossa, Nautiskelijan Oslo, Budjettimatkailijan Oslo ja Kesäloma kaupungissa. Norja on aivan nurkan takana!

Lataa ilmaiseksi!

DayTripster App Lofootit

Nyt upeisiin maisemiin Lofooteille! Saat Lofoottien DayTripster-osiosta parhaat ohjeet viikonlopun viettoon, herkutteluun, retkille kivoimpiin kyliin ja viihtymiseen koko perheen kanssa, luonnon ihmeitä unohtamatta!

Lataa ilmaiseksi!

Tripsteri Norja -matkaopaskirja ilmestyy tammikuussa 2022 / Readme.fi!

Jos Norja kiinnostaa lisää, lue myös Anniina Korpelan Oslo-matkaopasta Tripsterin sivuilla!

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *