Tutustu Tripsteriin: Moona Laakso ja letkeä Irlanti

Tutustu Tripsteriin -sarjassa tekijämme paljastavat kasvonsa ja kohteensa. Tripsteri on täynnä loistavia tyyppejä, jotka asuvat ympäri maailman. Tutustutaan!
Moona Laakso on Lohjalla asuva vapaa toimittaja ja kirjailija, joka lähtee aina tilaisuuden tullen Irlantiin. Dublinissa asutut vuodet opettivat, ettei elämää pidä ottaa niin vakavasti.

Mahdollisimman kauas Järvenpäästä

Lapsena halusin kirjailijaksi. Teininä taas halusin mahdollisimman kauas synnyinkaupungistani Järvenpäästä. Lukion jälkeen matkailua opiskellessani siihen tarjoutui tilaisuus: työharjoittelu. Halusin tietysti ulkomaille. Hankin itselleni harjoittelupaikan hotellista Espanjasta. En miltään turistien valloittamalta Aurinkorannikolta vaan Vigosta Galiciasta. Olin ainut turisti (vieläpä blondi) eikä kukaan puhunut englantia. Olin opiskellut espanjaa lukiossa, mutta vasta Espanja oli varsinainen oppikoulu.

Olin nuori, epävarma ja ujo, ja suurimman osan ajasta tunsin itseni ulkopuoliseksi. Palasin Suomeen kesäksi, mutta syksyllä en mennytkään takaisin kouluun suorittamaan matkailualan tutkintoa loppuun, vaan hyppäsin takaisin lentokoneeseen ja palasin Vigoon. Sain töitä hotellista, jossa olin ollut työharjoittelussa, mutta ulkopuolisuuden tunne vaivasi edelleen. Ajattelin, etten ikinä pystyisi täysin kotiutumaan siihen kulttuuriin.

Uusi alku Irlannissa

Belfastin muuri. Kuva: Lilja Laakso
Belfastin muuri. Kuva: Lilja Laakso

Sen sijaan, että olisin palannut Suomeen, muutin Irlantiin. Espanjan jälkeen Irlanti tuntui siltä, kuin olisi tullut kotiin. Tihkusade oli kuin iloinen tervetulotoivotus. Alku ei kuitenkaan ollut helppo. Sain töitä PayPalista, mutta iltaisin itkin, kun töissä oli niin kamalaa. Otin vastaan reklamaatioita puhelimitse, useimmiten vihaisilta briteiltä (britit olivat pahimpia!). Luulen, että sain työstä elinikäisen puhelinkammon.

Irlantilaiset olivat kuitenkin mukavia ja rentoja. Vähitellen myös työtehtävät muuttuivat mielekkäämmiksi. Voi kuitenkin olla, että opin rakastamaan Irlantia vasta, kun muutin sieltä pois. Asuin Irlannissa vuodesta 2005 vuoteen 2009. Tuntuu hassulta, että siitä on jo yli kymmenen vuotta, kun muutin takaisin Suomeen, mutta Irlanti on aina pysynyt sydämessä.

Välillä Irlannin kaipuu iskee kovaa. Tiedän kuitenkin, etten enää asuisi siellä. Talot olivat homeessa, ja loppujen lopuksi sielläkin eläminen kävi yksinäiseksi. Olen todennut, että Irlanti on parhaimmillaan, kun siellä vierailee turistina.

Tripsteristä ja unelmista

Irlanti-kirjaan materiaalia keräämässä Irlannin roadtripillä. Kuva: Moona Laakso
Irlanti-kirjaan materiaalia keräämässä Irlannin roadtripillä. Kuva: Moona Laakso

Oli tammikuu 2016, kun löysin Tripsterin ja ajattelin, että tuohon jengiin on päästävä mukaan. Olin innoissani, kun huomasin, että verkkosivuilta puuttui Irlanti. Kirjoitin saman tien esittelyn itsestäni ja pääsin kirjoittamaan Dublin-opasta verkkoon.

Erityisesti minua innosti se, että Tripsteri teki omannäköistä mediaa, joka otti vastuullisuuden huomioon, ja myönnettäköön, että vaikutuksen teki myös se, että perustajat olivat Mondo-oppaiden tekijöitä. Ehkä minulla jo silloin kyti haaveena päästä kirjoittamaan matkaopas, fyysinen kirja. Ja vuonna 2018 niin tapahtui, kiitos Tripsterin!

Keväällä 2018, kun kirjoitin Tripsteri Irlanti -matkaopasta, kiersin lähes kuukauden ajan läpi Irlannin. Se reissu oli unohtumaton, jo siitäkin syystä, että join paikallisessa pubissa viimeisen Magners-siiderin hetkeen. Toivottu lapsi nimittäin ilmoitti tulostaan kesken reissun.

Osan reissusta tein yksin (jos matkaseuraksi ei lasketa parin viikon ikäistä alkiota, joka pitkillä automatkoilla muistutteli itsestään pissahädän muodossa). Oli ihana mennä vain, ajaa pitkiä matkoja maisemien ja ajatusten vaihtuessa, radio täysillä. Mutta illat olivat vaikeita. Silloin todella kaipasin seuraa. Olen se, joka ei mene ravintolaan yksin syömään. Silloin oli pakko.

Toteutunut haave käynnisti ketjureaktion

Kerry Cliffsin -näköalapaikalle jätetty muistomerkki. Tripsteri-Irlanti -kirjan-kirjoitusmatkalta. Kuva: Moona Laakso
Kerry Cliffsin -näköalapaikalle jätetty muistomerkki. Tripsteri-Irlanti -kirjan-kirjoitusmatkalta. Kuva: Moona Laakso

Uteliaisuus ja seikkailuhalu ovat aina voittaneet ujouteni. Ehkä ujous on vain jokin lapsuuden leima, joka aina toisinaan yrittää väittää, etten muka voi tai uskalla. Useimmiten kuitenkin uskallan, ja silloin huomaa myös pystyvänsä. Viihdyn yksin, mutta toisaalta kaipaan hirveästi seuraa. Mikä onkaan ihanampaa, kuin täpötäysi irlantilainen pubi, jossa tuopit kilisevät ja livebändi soittaa niin lujaa, ettei baarimikko kuule tilausta. Mutta täysinäinen pubi yksin voi olla eräs yksinäisimmistä paikoista. Tiedän, koska kokeilin sitä Galwayssa. Parasta on, kun tuopin saa jakaa ystävän tai läheisen kanssa – ja se pätee ylipäänsä useimpiin kokemuksiin.

Fyysisen kirjan julkaiseminen oli unelmien täyttymys, olinhan haaveillut siitä pitkään. Tavallaan se aloitti ketjureaktion, jonka seurauksena unelmia on alkanut toteutua rytinällä. Esikoiseni syntyi lähestulkoon samaan aikaan, kun Irlanti-kirja tuli painosta. Vauvavuotena aloin tosissani kirjoittaa ja lopulta irtisanouduin hoitovapaalla ollessani vakituisesta työpaikasta. Nyt elätän itseni kirjoittamalla lehtijuttuja ja työstän myös toista tietokirjaa, joka julkaistaan elokuussa 2021. Matkailuaihe on vaihtunut naisteemaan. Kirjaani ”Vaurastu kuin nainen” varten olen päässyt haastattelemaan upeita inspiroivia naisia Paola Suhosesta Minna Parikkaan.

Nyt suunnittelen kovaa vauhtia jo seuraavaa kirjaa, koska mielessäni pyörivät naiset eivät jätä minua rauhaan. Ja hyvä niin, koska en oikeastaan tekisi mitään muuta yhtä mielelläni, kuin kirjoittaisi kirjoja. Paitsi ehkä matkustelisi. Enää niiden yhdistämistä ei estä mikään – paitsi korona. Mutta sekin, kuten kaikki tässä elämässä, on vain väliaikaista.

Elämä ei ole niin vakavaa

© Moona Laakso
Soutelemassa Lohjanjärvellä © Moona Laakso

Olen jo vuosia asunut Lohjalla. Kun kirjoitin DayTripster-sovellukseen Lohjan oppaan, tajusin, että kotikaupungissani on paljon paikkoja, joissa en ollut käynyt. Opin samalla myös arvostamaan kaupunkia hitusen enemmän ainaisen muualle kaipuun sijaan. Haaveilen kuitenkin pienestä kaupunkiasunnosta Helsingissä – mieluiten vanhassa jugend-talossa, ikkunalautoineen kaikkineen. Sinne voisin aina välillä paeta taaperoarkea, kirjoittaa rauhassa ja koluta Helsingin katuja.

Irlannin kaipuu taas liittyy maan upeaan luontoon ja tietynlaiseen mystisyyteen, mutta isolta osin myös irlantilaisten elämänasenteeseen, letkeyteen ja huolettomuuteen. Irlantilainen pubi ei ole missään muualla sama asia kuin Irlannissa. Irlantilaisessa pubissa soi livemusiikki, tuopit kilisevät ja läppä lentää. Ehkä sinne kaipaankin eniten.

Irlanti opetti minulle, ettei elämää pidä ottaa niin vakavasti. Toisinaan huomaan ilokseni, että minussa asuu edelleen pieni irkku. Vuosien saatossa se on vain kasvattanut asennettaan. Aina välillä kun elämä alkaa tuntua liian vakavalta, irkku sisälläni kuiskaa korvaani: take it easy, take a pint. Cheers!

Tutustu Moona Laakson oppaisiin

Tripsteri Irlanti -matkaopaskirja

Tripsteri Irlanti -matkaopas

Kauniisti kuvitetun oppaan avulla koetaan kaksi maata ja pääkaupunkia: Dublinissa kuljetaan James Joycen ja Pentti Saarikosken jalanjäljissä, Belfastissa koetaan niin Titanicin kohtalon kuin poliittisten kahakoidenkin tunnelmia. Tietenkin Moona Laakso vie lukijat mukanaan myös vehreille nummille, rantakallioille ja musiikkipubeihin pinteille.

DayTripster App Dublin

Lataa äppi ja lähde kaupungin parhaille kierroksille vaikkapa livemusapubeihin, vintage-kauppoihin, perhekohteisiin ja rannikkomaisemiin. Mukana myös kuunneltava audiotarina Pentti Saarikosken pubikierros Dublinissa!

DayTripster App Lohja

Pieni Lohja-opas on mukava vinkkipaketti tähän suloiseen ja historialliseen kaupunkiin, jossa on uskomattoman paljon nähtävää! Oppaan kirjoittaja Moona Laakso asuu itse Lohjalla.

Lataa ilmaiseksi

Dublinin ja Irlannin verkko-opas

Tripsteri Dublin tarjoaa monipuolisen verkko-oppaan kiehtovaan, rempseään Irlannin pubipääkaupunkiin. Tripsteri Irlanti antaa lisää matkustusvinkkejä koko maahan.

Kuuntele Moonan Irlanti-podcast

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *