Dublinin ravintolat

Ensimmäisenä Dublinista ei välttämättä tule mieleen sen ruokakulttuuri ja ravintolat. Dublinin ravintolat ovat kuitenkin jo hetken olleet suuressa muutoksen tilassa. Nuoret, jotka pakenivat muutaman vuoden takaista lamaa ulkomaille palaavat nyt kotiseuduilleen ja perustavat pääkaupunkiin ulkomaisista trendeistä mallia ottavia ruokapaikkoja. Dubliniin onkin viime aikoina avattu paljon uusia kahviloita ja ravintoloita, ja toinen toistaan trendikkäämpiä paikkoja putkahtelee jatkuvasti lisää. Myös terveelliseen ruokaan sekä kasvisruokaan keskittyviä ravintoloita on ilmestynyt rutkasti katukuvaan. Dublin ei enää ole pelkkiä rasvaisia pubilounaita, Guinnessiä ja Irish stewtä.

Päivä Dublinissa alkaa kuitenkin perinteisellä tuhdilla irlantilaisella aamiaisella. Perinteiseen aamupalaan kuuluu paistettuja munia, sieniä, pekonia (eli rasher, joka on paksumpaa ja makoisampaa mitä on Suomesta tottunut saamaan), tomaatinpuolikkaita, irlantilaista makkaraa, puddingia (joka vastaa verimakkaraa), keitettyjä papuja, paahtoleipää sekä mustaa teetä. Tällä setillä pärjää pitkälle iltapäivään.

Yksi kuuluisimpia perinteisiä irlantilaisia ruokia lienee Irish stew. Se on lihapata, jonka perusaineksiin kuuluvat peruna ja lampaanliha.

Ja jälkiruuaksi kuuluu tietenkin ottaa Irish Coffee, tuo viskillä, tummalla sokerilla ja kermavaahdolla höystetty herkullinen kahvi.

Vinkki: useimmat Dublinin ravintolat tarjoavat edullisempaa ”early bird” tai ”pre-theatre” menua, yleensä n.klo 17-19. Tämä kannattaa hyödyntää erityisesti hieman kalliimpien ravintoloiden kohdalla.

DUBLININ RAVINTOLASUOSITUKSET

CLEVER EAST

[/su_slider]

Bongaa Bono! Vaikka U2 bändin keulakuvan omistaman The Clarence -hotellin yhteydessä toimivassa ravintolassa ei itse Bonoa näkisikään, kannattaa siellä ehdottomasti käydä ruuan takia. Irlantilaista ja eurooppalaista keittiötä edustava menu tarjoaa yllättäviä makuja hienosti esille pantuna. Fine diningia rennosti ja suhteellisen edullisesti. Kokeile: #pornburger tai #notafternoontea (hieman erilainen iltapäivätee).
Osoite: 6-8 East Essex Street, Temple Bar, Dublin 2
Avoinna: ma-la 17.30-22.30, su 17.30-21.30, pe-su 12-15 (brunssi ja “Not Afternoon Tea”)

CLIFF TOWNHOUSE

Fine diningia Yrjojenaikaisessa rakennuksessa St Stephen’s Green –puiston vieressä. Ravintola on keskittynyt merenelävään ja suosii paikallista ja tuoretta. Ravintolan ohessa on Oyster & Champagne Bar, josta saa tuoreita ostereita. Tarjolla myös edullisempi pre-theatre –menu. Lue myös blogipostaus lounaskokemuksesta.

Osoite: 22 St Stephen’s Green, Dublin 2
Avoinna: ma-pe aamupala, brunssi ja lounas 7-14.20, illallinen 17 eteenpäin
@CliffTownhouse

ELEPHANT & CASTLE

Ravintola on tunnettu chicken wingseistään. Paikka on suosittu, joten varaus kannattaa tehdä ennakkoon. Toisaalta sijainti Temple Barin sydämessä mahdollistaa sen, että odotellessa vapaata pöytää voi käväistä ensin oluella.

Osoite: 18-19 Temple Bar, Dublin 2
Avoinna: ma-pe aamupala 8-11.30, lounas&illallinen 11.30-23.30, la-su brunssi 10.30-16.30, illallinen 16.30-23.30
@ElephantCastleDublin

GALLAGHER’S BOXTY HOUSE

Paikan nimen mukaisesti se on erikoistunut “Boxty” wrappeihin, jotka Pádraic Óg Gallagher suunnitteli vuonna 1988. Ne ovat suolaisia lettuja, jotka tarjoillaan erilaisilla täytteillä. Suosittu paikka ja sijainti vilkkaalla Temple Barin alueella takaavat sen, että pöytää voi joutua odottelemaan.

Osoite: 20-21 Temple Bar, Dublin 2
Avoinna: ma-su 11-22.30 (noin)
@TheBoxtyHouse

GOURMET BURGER KITCHEN

Nimi sen jo kertoo: tästä paikasta saa gourmet hampurilaista. Temple barin sydämessä sijaitsevassa ravintolassa voi nauttia aterian terassilla ja katsella kadun vilinää. Tuoretta ja hyvää.

Osoite: Unit 1, Temple Bar Square, Dublin 2
@GBKIreland

PEPPERPOT CAFÉ

Suuntaa lounaalle Pepperpot Caféen. Powerscourt-ostoskeskuksessa sijaitseva kahvila tarjoilee niin hyviä bageleita, että ne ovat herättäneet huomiota bageleiden mekkassa New Yorkissa saakka.

Osoite: 59 South William Street, Dublin 2
Avoinna: ma-pe 10-18, la 9-18, su 12-18
@thepepperpot

PICHET

Cocktail baari ja ravintola, jonka menu edustaa ranskalaista eleganttia irlantilaisella twistillä. Fine diningia rennossa ympäristössä.

Osoite: 15 Trinity Street, Dublin 2
@PichetDublin

ROLY’S BISTRO

Ballsbridgen kaupunginosassa sijaitsevassa ravintolassa on hinta-laatusuhde kohdillaan. Roly’s tarjoaa paikallisista aineksista valmistettuja klassikkoannoksia. Ravintolan yhteydessä toimii myös kahvila-leipomo.

Osoite: 7 Ballsbridge Terrace, Dublin 4
Avoinna: ma-su 12-15 & 17.45-22

THE GREEN HEN

Ranskalainen bistro tarjoilee klassikkoruokia rennossa ilmapiirissä. Tarjolla myös myöhäinen menu klo 23 eteenpäin perjantaisin ja lauantaisin.

Osoite: 33 Exchequer St, Dublin 2
Avoinna: ma-pe 12 eteenpäin (pe-la “after hours” 23-01)
@TheGreenHen

THE GREEN HOUSE

Hiljattain yhden Michelin tähden ansainneen ravintolan päätähtenä keittiössä hyörii suomalaiskokki Mickael Viljanen. Gourmet ruokaa vähän pulleammalle lompakolle. Illallismenu alkaen 69€.

Osoite: Joshua House, Dawson Street, Dublin 2
Avoinna: ti-la lounas 12-14.15, illallinen 18-21.30

SOPHIE’S

Tässä Dean -hotellin yhteydessä toimivassa ravintolassa näköala on osa trendikästä, industrial-tyylistä sisustusta. New York-italialais-irlantilaistyylinen menu. Ravintolan keskiosaa hallitsee suuri baaritiski. Ravintolan yhteydessä on myös kattoterassi.

Osoite: 33 Harcourt Street, Dublin 2
Avoinna: ma-pe aamiainen 7-11, lounas 12.30-14, illallinen 17 eteenpäin, la-su aamiainen 8-11, brunssi 11-15, illallinen 17.30 eteenpäin
@SophiesDublin

©Moona Laakso

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *