Dublinin pohjoispuoli

Dublinin pohjoispuoli on etelää rosoisempi. Dublinin keskustan pohjoispuolen elämä keskittyy O’Connell Streetin varrelle. Hyvä maanmerkki ja kohtaamispaikka Dublinin pohjoispuolella on O’Connell Streetin varrella sijaitseva, moderni, 120 metrin korkeuteen kohoava Spire-monumentti. O’Connell kadun lisäksi parhaat ostosmahdollisuudet sijoittuvat Spiren kohdalta kääntyvälle Henry Streetille.

Dublinin pohjoispuolen nähtävyyksiä:

CROKE PARK STADIUM

Tutustu irlantilaiseen urheiluun menemällä katsomaan irlantilaista jalkapalloa tai hurlingia, irlantilaista lajia, jossa on sekaisin vähän maahockeytä ja vähän rugbyä. Croke Park Stadium on yksi Euroopan isoimmista stadioneista, jonne mahtuu 82,300 ihmistä. Urheilun lisäksi täällä järjestetään muita tapahtumia, kuten konsertteja. Stadioniin ja sen museoon pääsee tutustumaan myös suositulla opastetulla kierroksella.

Osoite: Jones’ Rd, Dublin 3
crokepark.ie

GENERAL POST OFFICE (GPO)

Dublinin pääposti on esimerkki Yrjöjen aikaisesta rakennuksesta. Sen seinissä ja pylväissä nähtävillä olevat luodinreiät muistuttavat vuoden 1916 verisestä pääsiäiskapinasta. Museossa pääsee tutustumaan Irlannin historiaan.

GLASNEVININ HAUTAUSMAA

Vuonna 1832 avatulle hautausmaalle on haudattu monia irlantilaisia historiallisesti merkittäviä henkilöitä tavallisten dublinilaisten lisäksi. Museossa oppii lisää paikan mielenkiintoisesta historiasta. Hautausmaalle järjestetään myös opastettuja kävelykierroksia. Samalla kannattaa poiketa viereisessä kasvitieteellisessä puutarhassa (National Botanic Gardens), josta löytyy yli 15,000 kasvilajia.

Osoite: Finglas Road
www.glasnevinmuseum.ie

KILMAINHAM GAOL

Jos Irlannin historia kiinnostaa, voi reilu kolmen kilometrin päästä keskustasta sijaitseva Kilmainham Gaol –vankila olla mielenkiintoinen vierailukohde. Siellä pidettiin vankina erityisesti poliittisesti arveluttavia kansallismielisiä Irlannin itsenäistymiseen, vuoteen 1922 saakka. Vankilaan järjestetään opastettuja kierroksia ja liput kannattaa varata etukäteen.

Osoite: Inchicore Road, Kilmainham

kilmainhamgaolmuseum.ie

OLD JAMESON DISTILLERY

Smithfieldin kaupunginosassa sijaitsee Jamesonin viskitehdas (Old Jameson Distillery). Opastettu kierros johdattaa viskin historiaan ja kierroksen päätteeksi teoria laitetaan käytäntöön maistiaisten merkeissä. Tehtaan ravintolassa voi nauttia lounasta ja maistella Jameson cocktaileja. Kierros kestää 50 minuuttia ja maksaa 16 € (aikuinen).

Osoite: Bow St, Smithfield Village
www.jamesonwhiskey.com

PHOENIX PARK

Dublinin isoimmasta puistosta löytyy niin Dublinin eläintarha (Dublin Zoo) kuin presidentin koti. Lähellä puiston pääsisäänkäyntiä on Wellington – muistomerkki. Puistossa voi myös bongata bambeja eli kauriita. Parhaiten niitä näkee yöllä – silloin ne uskaltavat puiston läpi kulkevan autotien varteen.

www.phoenixpark.ie

© Moona Laakso

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *