“Whiskey in the jar” – viskiä Dublinissa

“Whiskey in the jar” on yksi tunnetuimmista irlantilaisista kansanlauluista ja viski yksi suosituimmista juomista Irlannissa. Guinness lienee silti pitävän suosituimman juoman ykkössijaa. Dublinin ehkä vilkkain turistikohde onkin Guinness Storehouse. Muistan kierroksella odottaneeni lähinnä pääsyä yläkerroksen Gravity baariin ja siellä tarjoiltavaa lipunhintaan kuuluvaa Guinness-tuopillista. Jos Guinness Storehouse on jo nähty tai se ei kiinnosta, on Old Jameson Distillery hyvä vaihtoehto.

Itse päädyin viskitehtaan kierrokselle, vaikken viskin ystävä olekaan. Viski maistuu minulle kyllä Irish Coffeessa (samoin kuin kahvi, jota en muuten juo). Kierroksen lopuksi sai nauttia Jamesonista tehdyn drinkin, joka oli iloinen yllätys ja uusi makuelämys. Vaikka Jameson valmistuu nykyään Corkissa, on alkuperäinen tislaamo Bow Streetillä säilytetty ja se onkin suosittu turistikohde. Old Jameson Distillery on toiminut Bow Streetillä vuodesta 1780 lähtien.

En tiedä vaikuttiko väsymys omaan keskittymiskykyyni, mutta kierroksen aikana suurin osa informaatiosta meni ohi korvien. Oppaalle kuitenkin pisteet: hän oli irlantilaiseen tapaan hauska ja heitteli vitsejä (kenties käsikirjoitettuja) vähän väliä. Kierros aloitettiin esittelyvideolla, jonka jälkeen edettiin oppaan johdolla paikasta ja viskin tekovaiheesta toiseen. Tahti oli nopeatempoinen, joten pitkästyä ei ehtinyt. Toisaalta mietin oliko kierros vähän liiankin hoputettu: yksi ryhmä ulos, toinen sisään.

Kierroksen lopuksi maistelimme sokkona kolmea erilaista viskiä ja tämä osuus oli hyvin informatiivinen! Maistelujen jälkeen sai vielä baarin puolella kaikessa rauhassa nauttia lipun hintaan kuuluvan viskipaukun Jamesonia tai drinkin.

JAMESON GINGER & LIME -COCKTAIL:

  1. Täytä lasi jäillä
  2. Kaada lasiin 5cl Jamesonia
  3. Täytä lasi Ginger Alella (esim. Schweppes)
  4. Purista joukkoon limeä ja viimeistele lisäämällä viipale limeä drinkkiin

HUOM! Kierros on suosittu, joten liput kannattaa varata etukäteen. VARAA LIPUT TÄSTÄ!

Jos irlantilainen viski kiinnostaa, kannattaa katsastaa viskikierros Teeling Whiskey Distilleryssä (13-17 Newmarket, Dublin 8), joka on muuten ainut Dublinissa toiminnassa oleva tislaamo. Kannattaa myös käydä shoppailemassa viskejä Celtic Whiskey Shopissa (27-28 Dawson St, Dublin 2), jossa on laajin irlantilaisten viskimerkkien valikoima koko maailmassa.

Vinkki: Old Jameson Distillery sijaitsee kivalla ja trendikkäällä Smithfieldin alueella, joka on lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Oiva hostelli aivan Old Jameson Distilleryn vieressä on teollisuustunnelmaa huokuva Generator Hostel. Vaikka kyseessä on hostelli, tarjoaa se myös kahdenhegen huoneita omalla kylpyhuoneella (alk. 80€/yö). Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

* Blogijuttu tehty yhteistyössä Old Jameson Distilleryn kanssa

© Moona Laakso

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *