8 vinkkiä ekomatkalle Irlantiin

Irlantia ei turhaan kutsuta vihreäksi, ja sellaisena se myös halutaan pitää. Matkailulla on myös negatiiviset vaikutukset, mutta niitä voi minimoida matkailemalla järkevästi. Seuraavien vinkkien avulla matkustat mahdollisimman vastuullisesti, eettisesti ja ekologisesti, paikallisten elämää sekä luontoa kunnioittaen. Pidetään Irlanti vihreänä!

1. Suosi suurten hotelliketjujen sijaan paikallisten pienyrittäjien ylläpitämää majoitusta.

YÖVY DUBLINISSA:

AVOCA HOUSE. Majoitu Dublinissa hotellin sijaan bed&breakfast -majapaikassa. Reilu kahden kilometrin päässä keskustasta O’Connell Streetiltä sijaitseva Avoca House on varsinainen piilotettu helmi!
Perinteisen majatalon isäntäväki on panostanut huoneiden sisustukeen ja materiaaleihin. Botanic Gardens ja Glasnevin hautausmaa ovat aivan vieressä ja niissä kannattaa piipahtaa.
Missä: 110 Hollybank Road, Drumcondra, Dublin 9

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Lue lisää vinkkejä Dublinin hotelleihin

YÖVY IRLANNIN MAASEUDULLA:

BREAC.HOUSE. Dunfanaghyn kylästä Donegalin luoteisosasta löytyy retriitti, jossa ekologisuus näkyy kaikessa toiminnassa. Aamupala koostuu itse kasvatetuista raaka-aineista, lähiruuasta ja luomusta. Majapaikassa vietetään kaksi yötä ja toisena päivänä retkireppuihin on pakattu itse tehdyt eväät teräsastioihin. Skandinaavista tunnelmaa houkuvan rakennuksen materiaalit ja sen sisustus on koostettu pääosin paikallisista tuotteista kylpyhuoneen kaakeleita ja torkkupeittoja myöten.
Missä: Horn Head, Dunfanaghy, County Donegal

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Lue lisää vinkkejä Irlannin hotelleihin

2. Irlannissa käytetään paljon luomua ja lähiruokaa. Etsi sellainen majatalo, joka painottaa aamiaisen valmistuksessa näitä seikkoja.

3. Liiku mahdollisuuksien mukaan kävellen tai pyörällä. Esimerkiksi Dublinin keskusta on sen verran pieni, että se on helposti käveltävissä. Myös 2500 kilometrin pituisen Wild Atlantic Wayn voi ajaa pyörällä, vaikka se aikamoinen urakka onkin!

4. Vältä autoilua Dublinissa! Dublinista pääsee lähelle kätevimmin junalla (rannikolle) tai bussilla (esim. Wicklow’n vuoristoon).

Myös erilaiset päiväretket Dublinista ovat hyvä vaihtoehto, jolloin autoa ei tarvitse vuokrata. Ainakin Wicklow ja Glendalough kannattaa Dublinin matkalla kokea ja jos aikaa on enemmän, myös Cliffs of Moher länsirannikolla. Jos taas haluaa pohjoiseen, Pohjois-Irlannin retki vie alueen parhaille paikoille. Belfastiinkin pääsee päivässä ja samalla onnistuu vierailu Titanic -museoon.

5. Autoillessa kerääntyy autoon helposti kaikenlaista roskaa. Etsi ajoissa ennen auton palauttamista lajittelupiste sen sijaan, että heittäisit kaikki kiireessä juuri ennen lentokenttää lajittelematta yhteen roskakoriin.

6. Jos osallistut opastetulle retkelle, valitse yritys, joka painottaa ekoturismia.

7. Suosi matkamuistoissa paikallista: käsityötuotteet, suklaa, viski jne.

Vältä rihkamaa ja jos mieli tekee vaateostoksille, suosi pieniä putiikkeja, kirppiksiä, vintagekauppoja ja second hand -liikkeitä. Lue vinkit kirppistelyyn Dublinissa.

8. Kunnioita Irlannin kaunista luontoa! Älä jätä itsestäsi mitään merkkejä luontoon. Sama sääntö pätee kaupungeissa.

Ja loppuun hyvä uutinen: Irlanti taistelee ilmastonmuutosta vastaan aikomalla istuttaa 440 miljoonaa puuta vuoteen 2040 mennessä!
Tiesitkö, että Irlannissa on Euroopan maista vähiten metsää? Aikoinaan maa on ollut 80 % metsän peitossa, mutta 1900-luvun alussa metsää oli jäljellä enää vain prosentti. Irlanti on Euroopan ainut maa, jossa on tapahtunut niin dramaattinen metsäkato. Nykyään noin 10 % Irlannin pinta-alasta on metsää. Iso osa puista ja metsistä ovat istutettuja.

Mistä Irlannin metsäkato johtuu? Lue lisää Tripsteri Irlanti -matkaopaskirjasta.

Tripsteri matkaopas Irlanti, Moona Laakso

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *