Tutustu Tripsteriin: Aino Tanhua ja luonnonihmeiden Tansania

Pääkuva: Aino rannalla

Tutustu Tripsteriin -sarjassa tekijämme paljastavat kasvonsa ja kohteensa. Tripsteri on täynnä loistavia tyyppejä, jotka asuvat ympäri maailman. Tutustutaan!
Aino Tanhua on toimittaja, matkailualan yrittäjä ja liiketoiminnan kehittäjä. Hän on jakanut aikansa Tansanian ja Suomen välillä yli kymmenen vuoden ajan. Tansanian-koti löytyy Sansibarin saarelta.

Nuoruuden matkakuume ajoi maailmalle

Olen kotoisin Salon maaseudulta pienestä kyläkeskuksesta, asia jota en lapsuudessani lainkaan osannut arvostaa. Teini-iässä katsoin auringonlaskuja keittiön ikkunasta ja unelmoin olevani jossain aivan muualla niitä ihailemassa. Uppouduin fantasiakirjallisuuteen ja historiallisiin romaaneihin – teen niin edelleen mielelläni.

Kun siskoni muutti hetkeksi Hollantiin, avautui maailma minullekin. 16-vuotiaana rakastuin Amsterdamiin, kolusin kirjakauppoja ja opin matkustamaan itsenäisesti. Seuraavana vuonna pääsin ensimmäiselle interrailille ystäväni kanssa. Olimme vanhempiemme luottamuksen arvoisia, ainakin enimmäkseen, ja nautimme vapaudesta ja puistoissa istuskelusta. Muistan, kuinka verisesti loukkaannuimme, kun muu väki hostelleissa piti meitä liian nuorina kutsuttavaksi mukaan illanviettoihin.

Klassinen välivuosi Aasiassa

Aino Tanhua, Tripsteri, Mongolia
Mongolian talvi oli jopa -40 astetta! Sain onneksi lainaan pätevät huopikkaat, joita ilman olisi varpaita saattanut jäädä sille tielle.

Lukion jälkeen lähdin Turkuun ja päädyin ilman erityisempää suunnittelua opiskelemaan journalismia. 4 vuoden tutkinto vähän venyi, kun otin välissä puoli vuotta vapaata matkustamista varten. Paheksuttu, mutta todella hyvä päätös!

Trans-Siperian junalla Venäjä, Mongolia, Kiina, sitten edelleen junalla Tiibet ja kohti Kaakkois-Aasiaa. Jäin yllättäen jumiin Mongoliaan, sillä Kiinan viisumissa kesti kauan. Niinpä keskellä kylmintä talvea ajoin neuvostoaikaisella minibussilla pitkin tietöntä maaseutua lähes viikon, yöpyen jurtissa, oppaana kuski, jonka sanavarasto oli erittäin rajallinen.

Palaan tähän reissuun ja varsinkin Mongolian ja Tiibetin maisemiin edelleen usein ajatuksissani. Unelmoin uudesta Trans-Siperian-junamatkasta, mutta tällä kertaa ehkä kesällä, pysähdellen myös Venäjän puolella. Toisaalta monen päivän junamatka keskellä pohjoisen talvea oli meditatiivinen kokemus.

Junamatkoja on elämässäni kertynyt iso kasa, samoin toki muita reissuja. Pakettimatkoja kuitenkin vain yksi. Se suuntautui Egyptin Luxoriin. Päädyin ratsastamaan aaseilla Kuninkaiden laaksoon, juomaan teetä teini-ikäisen oppaan kotiin ja lopulta otin junan Kairoon hotellihenkilökunnan varoituksista huolimatta. Rakastan vaihtuvia maisemia ja kohteita, jotka ovat lievästi mukavuusalueeni ulkopuolella.

Tansaniaan, vastoin parempia suunnitelmiani

Opintojeni viivästymisen takia alkuperäinen, hartaasti odottamani projektimatka Palestiinaan ei ollut mahdollinen, mutta ainoana hakijana minut ilolla hyväksyttiin Tansanian vaihto-ohjelmaan. Niinpä syksyllä 2009 lähdin kohti Iringan kaupunkia keskisessä Tansaniassa, vuorien syleilyssä. Siihen aikaan vuodesta jakaranda-puut olivat violetissa kukassaan ja Iringa häikäisi minut kauneudellaan ja ystävällisyydellään (ja menevällä yöelämällään).

Kangilonga-kallion päällä kävin usein ihastelemassa Iringan maisemia.
Kangilonga-kallion päällä kävin usein ihastelemassa Iringan maisemia.

Vaihtokaverini kanssa olimme myös vastuussa yliopiston radiostudiosta. Joskus tuntien välillä opiskelukaverit tulivat huudattamaan afrohittejä. Sähköt studiossa olivat vähän niin ja näin – usein tarvittiin pieni potku muovisandaali jalassa, että miksauspöytä heräsi henkiin.

Puolen vuoden vaihdon jälkeen kävin Tansaniassa monta kertaa vuoden sisällä kirjoittaen samalla lehtijuttuja matkojeni rahoittamiseksi. Ensimmäinen myymäni artikkeli kertoi Dar es Salaamissa käydyistä, Suomen oikeuden pitämistä kuulusteluista, joissa kuultiin todistuslausuntoja Suomessa asuvaa Ruandan kansanmurhaan sekaantunutta henkilöä vastaan. Aika rankka aihe täysin noviisille.

Loppuvuodesta 2010 tapasin nykyisen mieheni Helsingissä. Täysin sattumankauppaa, että hän sattui olemaan Sansibarin saaristosta Tansaniasta. Mieheni oli asunut Suomessa jo tovin ja hautoi päätöstä lähteä takaisin kotimaahansa perustamaan omaa matkatoimistoa. Itse olin juuri valmistunut AMK:sta eikä työpaikkaa ollut tiedossa, joten miksipä ei? Näin päädyimme aloittamaan Colors of Zanzibarin. Seuraavat vuodet sukkuloimme kahden maan väliä, välillä töitä tehden Suomessa ja sitten taas yritystä pyörittämässä Tansaniassa.

Mukaan Tripsteri-tiimiin

Kuva Stone Town kattoterassit: Historiallinen Stone Town on täynnä toinen toistaan ihanampia kattoterasseja.
Historiallinen Stone Town on täynnä toinen toistaan ihanampia kattoterasseja. Kuva: Aino Tanhua

Tripsteriin törmäsin alun perin Facebookissa, varmaankin jonkun ystävän tekemän jaon kautta. Päädyin selailemaan sivuja pitkäksi toviksi, ja lopulta tulin katsoneeksi, oliko Tansaniasta kirjoitettu mitään. Ei ollut!

Muutaman päivän asiaa hauduteltuani totesin, että jos nyt näkisin jonkun muun kirjoittavan Tansaniasta, niin harmitus olisi suuri. Piti siis ainakin yrittää päästä mukaan. Tripsterissä ihastutti erityisesti se, että se ei ollut vain tavanomainen matkakirjoittajaporukka, vaan kaikki olivat ammattilaisia ja tunsivat kohteensa todella syvällisesti. Monestihan luemme vain kohteissa nopeasti vierailleiden ihmisten blogeja, joilla toki niilläkin on oma paikkansa.

Lähetettyäni kirjoitusnäytteen sain alustavan hyväksynnän ja ohjeet 10-sivuisen oppaan tekemiseen. Se oli ihanaa! Asuimme silloin Sansibarilla, ja suuri osa Tansanian oppaasta syntyi The Swahili House -hotellin kattoterassilla valkoviinilasillisen äärellä auringonlaskuja ihaillen.

Perhe-elämää ja uusia uria

Ystävien kanssa kellumassa Magoroton tekojärvessä Usambaran vuoristossa. Harvassa paikassa patikointi ja rantaelämä yhdistyvät näin mukavasti!
Ystävien kanssa kellumassa Magoroton tekojärvessä Usambaran vuoristossa. Harvassa paikassa patikointi ja rantaelämä yhdistyvät näin mukavasti!

Poikamme syntyi vuonna 2013, ja se toki myllersi meidän vanhempienkin elämän aivan uuteen muottiin. Pienen lapsen kanssa maiden välillä sukkuloiminen vielä toimi, ja itse asiassa nautin Sansibarista kaikkein eniten juuri noina vuosia.

Löysin mahtavan leikkiryhmän ja sen kautta ihmisiä, jotka pysyvät elämässäni toivottavasti loppuun saakka. Olin aina ollut hieman yksinäinen Sansibarilla, sillä paikallisiin naisiin oli haastavaa tutustua ja toisaalta ulkomaalaiset vaihtuivat kovin usein. Äitiporukassamme kaikki olivat joko tansanialaisia tai muuten tositarkoituksella Sansibarilla, ja muutenkin tähdet olivat oikeassa asennossa.

Pojan kasvaessa oli kuitenkin pakko valita maa, jossa koulut käydään. Sen verran meistä löytyi turvallisuushakuisuutta, että päädyimme Suomeen, ainakin nyt toistaiseksi. Vakitöissä oleminen tuntuu rauhoittavalta, vaikka energia-alalle siirtyminen olikin aika suuri loikkaus.

Juuri nyt on ihanaa olla Suomessa, katsoa kahvikuppi kädessä viikonloppuaamuisin International House Hunters -sarjaa ja maalailla erilaisia tulevaisuudenkuvia. Mahdollisesti seuraava kotimme onkin jossain ihan muualla!

Tansaniassa riittää tutkittavaa! Selousin suojelualueella pääsee venesafarille Rufiji-joelle, jonka hiekkasärkällä tämä perhehyppy on taltioitu.
Tansaniassa riittää tutkittavaa! Selousin suojelualueella pääsee venesafarille Rufiji-joelle, jonka hiekkasärkällä tämä perhehyppy on taltioitu.

Tutustu Aino Tanhuan oppaisiin

Tansanian verkko-opas

Tripsteri Tansania on kiehtova katsaus Afrikan upeaan luonto- ja kaupunkikohteeseen. Mielikuvien Afrikka, hieman kaoottinen kaupunkielämä ja arabialainen estetiikka kohtaavat toisensa. Tansania on täynnä luonnonihmeitä ja kulttuuria, perinteisiä kyläyhteisöjä ja toisaalta tornitaloja. Lue Sansibarin uniikeista hotelleista, Dar es Salaamin svengistä ja tietenkin kansallispuistojen safareista ja Kilimanjarolle kiipeämisestä! Ehkä Tansania on seuraavan matkahaaveen kohde?

Kuuntele Tripsterin Tansania- ja Sansibar -podcast

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *