Sansibarin parhaat rannat

Kohtuullisen pienestä koostaan huolimatta Sansibarilla riittää paljon erilaisia rantakohteita. Joissain biletetään, toisissa ollaan täysin kauppojen ja kylien saavuttamattomissa, kun taas osa on aivan kaupungin kyljessä.

Pohjoinen Sansibar: Kendwa ja Nungwi

Nungwi on Sansibarin toiseksi suurin asutuskeskus ja sieltä löytyy myös täyteen rakennettua rantaa. Tässä on hyvät ja huonot puolensa. Herkästi rannalla löhöilyyn kyllästyvälle löytyy paljon aktiviteetteja, ravintoloita, baareja, pikku kauppoja ja kylänraittia tutkittavaksi.

Nungwin ranta on läntisellä puolella upea ja uida voi laskuvedelläkin. Nousuveden ollessa korkea hiekkaranta katoaa kokonaan, joilloin uimaan hypätään vaikkapa portailta. Yksityisyyttä ei niinkään ole, vaan eri hotellien vieraat ja paikalliset ovat kaikki rannalla iloisesti yhdessä. Nungwin itäinen puoli on rauhallisempi, mutta vuorovesi on siellä vahva.

Kendwa on tullut kuuluisaksi bilekohteena, mikä on hyvä ottaa huomioon ainakin perjantaisin ja lauantaisin. Arkipäivinä ranta on kuitenkin varsin rauhallinen ja kauneutensa puolesta Sansibarin parhaita. Valkoista hiekkaa riittää ja syvyytensä ansoita ranta on uimakelpoinen myös laskuvedellä. Kendwa on pieni kylä, mutta viime vuosina sinne on ilmestynyt muutamia käteviä kauppoja ja ravintoloita myös hotellien ulkopuolelle.

Koillinen Sansibar: Matemwe, Kiwengwa, Pongwe, Uroa

Lähes koko Sansibarin itärannikko on valkoista hiekkaa, palmuja ja matalaa rantaa. Riutan ansiosta meri on rannalla tyyni, mutta toisaalta hyvin matala ja siksi laskuvesi vetää meren satojen metrien päähän rannasta.

Koillisesta löytyy monta vaihtoehtoa täydellistä rauhaa haluavalle. Matemwe, Uroa ja Pongwe ovat kaikki pieniä kyliä, joita turismi ei vielä ole suuremmin muokannut. Rannat ovat rauhallisia ja kaupustelijoita löytyy vain satunnaisesti. Merilevää viljelevät naiset, kalastajat ja lapset ovat näkyvämpi osa rannan käyttäjistä kuin turistit.

Sen sijaan Pwani Mchangani ja Kiwengwa ovat perinteisiä isojen resorttien alueita. Täältä löytyy esimerkiksi paljon hotelleita joihin tullaan pakettimatkoilla Italiasta tai muualta Euroopasta. Rannoilta löytyy runsaasti kaupustelijoita. Kiwengwan kylä on kuin pieni pala manner-Tansaniaa keskellä Sansibaria lukuisten hotellityöntekijöiden ansiosta.

Itäinen Sansibar: Michamvi, Bwejuu, Paje, Jambiani

Itäinen rannikko on luonnoltaan samanlaista kuin koillinen, mutta sen tunnelma on erilainen. Varsinkin Paje ja Jambiani ovat reppureissaajien ja leijalautailijoiden mekka. Majoituksissa löytyy kohtuuhintaisia vaihtoehtoja ja rannoilta paljon elämää, vaikkei sentään samanlaista täyteen rakentamista kuin Nungwissa. Erilaisia tapahtumia riittää lähes joka illalle.

Michamvi ja Bwejuu ovat imagoiltaan rauhallisempia, ja varsinkin Bwejuuta hallitsevat monet viiden tähden hotellit. Michamvi on itärannikon ainut paikka josta on mahdollista nähdä auringonlasku.

Eteläinen Sansibar: Kizimkazi ja Fumba

Kizimkazi on kuuluisa delfiiniretkien lähtöpaikkana, mutta harva jää sinne yöksi. Se on sääli, koska Kizimkazi on tunnelmallinen pieni kalastajakylä jossa kyllä voisi viihtyä useammankin päivän katsellen auringonlaskuja ja nauttien kauniista maisemista. Hotellit ovat pääasiallisesti korallikivien päällä ja iltaisin horisontissa näkyvät Dar es Slaamin valot.

Fumba puolestaan on tunnettu Safari Blue -risteilyn lähtöpaikkana, mutta alueella on muutama hotellikin. Fumban ranta on karkeahiekkaista ja alueella on meneillään kaksi isoa rakennusprojektia, jotka toisaalta tulevaisuudessa varmasti nostavat alueen suosiota.

Zanzibar City: Mbweni, Chukwani, Bububu, Stone Town

Myös aivan kaupunkialueelta löytyy suosittuja rantoja. Lentokentän välittömässä läheisyydessä ovat Chukwani ja Mbweni, joten lyhyellä visiitillä voi olla viisasta jäädä tälle alueelle, jossa yhdistyvät rantaelämä ja kaupungin palvelut. Ranta ei uitenkaan ole Sansibarin kauneinta valkoista hiekkaa, mutta asiaa voi auttaa valitsemalla uima-altaallisen hotellin.

Bububu on kauempana lentokentästä, kaupungin ja maaseudun rajamailla. Sieltä löytyy kaunistakin rantaa, joskin alueella asuu paljon ihmisiä mikä vaikuttaa rantojen tunnelmaan. Mitä pohjoisempana Bububussa, sitä kauempana lähiöistä.

Myös Stone Townissa on muutamia paikkoja joilla voi elellä rantaelämääkin. Myös tämä on hyvä kompromissi jos aikaa on vain vähän, sillä näin voi yhdistää kaupungin ja rannat, ja Stone Town on hyvä paikka tehdä retkiä eri puolille saarta tai vuokrata vene kohti pienempiä saaria.

Lue myös:

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *