Safari: Tansanian kansallispuistot Mikumi ja Ruaha

Tansanian tärkein nähtävyys on sen luonto, mutta matkaajan voi joskus olla vaikea hahmottaa eri kohteiden eroja. Pohjoisen Serengeti ja Ngorongoro keräävät suuret massat, eivätkä syyttä, ne ovat kumpikin uniikkeja. Mutta moni muukin Tansanian kolkka on näkemisen arvoinen!

Moni safariopas ja luontokuvaaja nimeää lempipuistokseen Ruahan. Lyhyen safarin kohteeksi pienempi Mikumikin on varsin riittävä. Etelän puistoissa on monia hyviä puolia jotka kannattaa pitää mielessä.

Safari lähtee Dar es Salaamista

Lennot Dar es Salaamiin ovat usein edullisempia kuin muualle Tansaniaan, joten on kätevää aloittaa safari suoraan sieltä. Mikumiin ajaa 4-5 tunnissa ja matkalle mahtuu sekä urbaania lähiötä että vuoristomaisemaa. Seikkailumatkaaja voi myös viettää hetken Darissa nauttimassa sen kuulusta yöelämästä, luksusmatkaaja taas kiertämällä kiinnostavia afrikkalaisia design-liikkeitä ostoskeskuksissa.

Turisteja on vähemmän

Mikumissa ja Ruahassa voi välillä iskeä tunne ettei muita matkaajia edes ole. Tämä toki riippuu vuodenajasta, mutta pahimmillaankin autoja on leijonalauman kintereillä vain muutama. Pohjoisen puistoille tyypllinen autojono on harvinaisuus vaikka kuskit auliisti jakavatkin tietoa toistensa kanssa.

Puistot ja majoitus ovat edullisia

Etelän puistojen sisäänpääsymaksut ovat Serengetiä ja Ngorongoroa edullisempia. Myös suurin osa majoitusvaihtoehdoista on lompakkoystävällisempiä – ja koska reitti ajaa myös läheltä monia pieniä kaupunkeja, voi majoituksessa säästää merkittävästikin. Nyrkkisääntönä kansallispuistojen sisäiset majoitukset ovat aina hintvia, ulkopuolelta löytyy edullisempia. Poikkeuksena Tanapan (Tanzania National Parksin) omat majoituspaikat.

Vuoristo, Udzungwa ja Iringa

Matkan varrelle osuu paljon kiinnostavia maisemia, myös vuoristoa. Yhden päivän voi myös viettää patikoimalla vesiputoukselle Udzungwan puistossa. Suurin osa safareista pysähtyy vuoristokaupunki Iringassa, joka on myös mahtava paikka shoppailla tuliaisia tai muita afrikkalaisia tuotteita järkevään hintaan. Ei kannata missata esimerkiksi Neema Craftsin erinomaista design-myymälää!

Mikumin ja Ruahan varjopuolet

Verrattuna pohjoiseen, eläimistössä on luonnollisesti eroja. Gnu-antilooppien suurta vaellusta ei etelässä pääse näkemään, eikä Ngorongoron kraateria. “Big five” -eläimistä jää uupumaan sarvikuono. Norsuja, leijonia, erilaisia antilooppeja, virtahepoja, kissaeläimiä, lintuja… niitä kyllä kaikkia näkee yllinkyllin.

 

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (2):

AM 06.08.2018 09:31

Hei Aino! Mietimme (4 aikuista) matkaa joulukuussa, n 6.-22.12 Sansibariin ja mahdollisesti parin päivän safaria esim Dar Es Salaamista. Lentäisimme tn Dar es Salaamiin ja sieltä laivalla Stonetowniin, minkä olemme tehneet aikaisemminkin. Viettäisimme Sansibarilla reilun viikon, tn Stonetowninssa ja jossain muualla, muutama vuosi sitten olimme Kizimkazissa.

Muutama kysymys/lisätietoja
- tärkein on sää, onko kovin sateista joulukuussa?
- yrityksesi mangrove-safari Sansibarilla vaikuttaa mielenkiintoiselta
- minkälaisia safari-vaihtoehtoja ehdottaisit?

Olemme kaikki olleet Afrikassa useamman kerran omatoimimatkoilla, ja käyneet Ngorongorossa yms. Kovin pitkiä ajomatkojakaan emme haluaisi, mutta niitä tuskin voi välttää. Majoitus luonnonpuistossa telttalodgessa olisi hieno kokemus.

Mielellään käytettäisiin yrityksesi palveluja, jos saadaan rakenettua sopiva paketti.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 07.08.2018 20:20

Hei AM,

Kiitos kysymyksistä! Ensin säästä - joulkuussa saattaa sataa, mutta kyse on silloin "pienistä sateista", eli yleensä vain kuuroista. Ei mitään mikä estäisi lomailua tai safaria. Joulukuussahan alkaa jo olla aika lämmintä, joten sateet voivat myös vähän vilvoittaa. Ainakin Sansibarilla sataa usein pääasiassa öisin. Toisaalta, tuntuu, että sää on viime aikoina ollut hieman arvaamaton...

Itse tein marraskuussa 2016 lyhyen safarin Dar es Salaamista käsin Mikumiin. Se oli erittäin toimiva ratkaisu! Olimme yhden yön Mikumin puiston lähellä yötä, ja kahdessa puolikkaassakin päivässä ehti nähdä oikeastaan kaiken, mitä halusimmekin. Lisäksi Mikumi on vielä vapaa pahimmista ruuhkista, eikä vaikkapa leijonaa katsomassa ole kymmeniä autoja samalla kertaa (omalla safarillani oli parhaillaan 3 autoa näkyvissä). Toisaalta, lisäisin kuitenkin yhden päivän tuohon pakettiin, eli ehkä 3 päivän safari olisi vielä parempi ratkaisu. Samalla voi käydä vaikkapa Udzungwan luonnonpuiston vesiputouksilla. Jos taas käytössä on vaikkapa 4 päivää, kannattaa yhdistää Selous ja Mikumi.

Ajomatkoja toki voi välttää lentämällä suoraan puistoon, lentokenttiä löytyy sekä Mikumista, Selousta että Ruahasta. Varsinkin Sansibarilta Selousiin on hyvät yhteydet, ja hinnatkin ovat usein siedettäviä. Mutta kun kerran lennätte Dar es Salaamiin, on autokyyti ehkä järkevämpi ratkaisu. Toki lennon voi järjestää vain yhteen suuntaan, jos haluaa hieman lyhentää ajoaikoja.

Mikumissa on Tanapan (Tanzania National Parksin) omistama lodge, joka tosin ei ole telttamajoitus, mutta sijainti oli hieno ja hinta varsin kohtuullinen, muistaakseni 100 usd tienoilla. Tasoltaan keskiverto, mutta puiston sisällä olevaksi mielestäni hyvä vaihtoehto. Suurin osa majoituspaikoista Mikumissa on puiston ulkopuolella, mutta ajomatkat ovat aika lyhyitä (10-20 min puiston portilta).

Ruaha on upea puisto, mutta se vaatii enemmän aikaa ja on huomattavasti kauempana. Ikävä kyllä, koska omista puistokokemuksistani se on paras.

Sansibarilla ehdotan yhdistämään Stone Townin ja jonkin rantakohteen. Jos olette jo olleet Kizimkazissa, niin pohjoisen rannat (Kendwa, Nungwi) ovat sille aika iso vastakohta niin luonnon kuin tunnelmankin puolesta. Oma suosikkirantani on Matemwe :)

Minulle voi toki laittaa sähköpostia! [email protected]

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tiina 31.03.2018 08:28

Mikumin safari kiinnostaisi. Satutko tietömään Darista jonkun luotettavan matkanjärjestäjän?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 04.04.2018 20:46

Hei Tiina! En osaa sanoa yhtä tiettyä yritystä, mutta tärkeintä on valita virallinen, rekisteröity safarinjärjestäjä. Esimerkiksi Tanzania Tourism Boardin sivuilta löytyy listaus, joskin siellä on satoja yrityksiä. Sieltä kannattaa ainakin tarkistaa, jos on löytänyt mieleisensä järjestäjän, että löytyy listoilta! Voisin vielä lisätä, että myös oma yritykseni, Colors of Zanzibar, järjestää safareita.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *