Dar es Salaam

Dar es Salaam on suuri kaupunki vailla selkeää keskustaa, minkä takia sen kokeminen vaatii joko taustatyötä, onnea tai paikallisen ystävän. Kaupunki on kasvanut laajalle, ja harva viettää aikaa ytimessä Postan alueella. Sen sijaan kaikki naapurustot pursuavat omia ostoskeskuksiaan ja parhaat ravintolat ovat usein muurien sisällä, vaikea löytää jos ei tiedä minne on menossa.

Dar es Salaamin väkiluku on virallisesti vajaat viisi miljoonaa ja kaupunki on kovassa kasvussa. Vaikka pääkaupunki siirrettiin Dodomaan jo 70-luvulla, ei kasvu ole ainakaan laantunut. Tästä todistavat myös lukuisat työmaat ja kaupungin siluetin jatkuva muutos.

Mitä Dar es Salaamissa voi tehdä?

Useimmat matkaajat viipyvät Dar es Salaamissa vain yön tai kaksi, ja harva mieltää kaupunkia varsinaiseksi matkakohteeksi. Sitä se kuitenkin voisi hyvin olla – shoppailu, yöelämä ja kulttuuri voivat pitää matkaajan tyytyväisenä monta päivää. Lisäksi Dar es Salaam on rannalla, ja jo kaupungin alueelta löytyy monia kauniita rantakohteita.

Masakin niemimaa on helpoin kohde, koska alueelta löytyy monia isoja hotelleita, ravintoloita ja ostoskeskuksia. Esimerkiksi Slipwayn kompleksi yhdistää hotellin, kaupat, mukavan rantaravintolan ja myös mahdollisuuden lähteä päiväretkelle läheiselle Bongoyo-saarelle.

Kulttuuria voi hakea kansallismuseosta tai kaupunkikierroksilta, joiden valikoima tosin on vielä harmittavan suppea. Kannattaa tarkistaa myös musiikkikoulu Mudan ja taidekeskus Nafasin ohjelmistot. Kaupunki on täynnä musiikkitapahtumia, konsertteja ja yökerhoja. Dar es Salaamin suosituin musiikki on bongoflava, jota voisi kuvata swahilinkieliseksi r’n’b:ksi.

Turvallisuus ja liikkuminen

Dar es Salaam on huonossa maineessa turvallisuutensa kannalta, mutta ei silti kannata jäädä istumaan hotellihuoneeseen. Oloaan voi helpottaa tilaamalla taksit hotellin kautta tai ottamalla hyvän kuskin numeron ylös. Myös Uber toimii Dar es Salaamissa.

Koko kaupunki iloitsi suuresti kun pikabussit saatiin käyttöön vihdoin vuonna 2016. Dart-linjojen bussit ovat siistejä, niiden asemat näkyvät Google Mapsissa, ja lisäksi liput ovat tavattoman halpoja, noin 30 senttiä kerta. Dartin tärkein ominaisuus on kuitenkin sille varatut omat kaistat jotka tekevät busseista ehdottomasti nopeimman tavan liikkua alueelta toiselle.

Keskustassa kielletyt tuktukit, bajajit, ovat usein ruuhka-aikaan käteviä, mutta turvallisuudeltaan heikkoja. Lyhyillä matkoilla ne kuitenkin ovat erittäin suosittuja ja huomattavasti taksia edullisempia.

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *