Kilimanjaro – mikä on paras kiipeilyreitti?

Afrikan korkein vuori, toistaiseksi lumihuippuinen Kilimanjaro. Tansanian  suosikkinähtävyys, jonka mukaan on nimetty mm. olutmerkki ja vesi. Kilimanjaro koostuu kolmesta tulivuoresta, mutta vain yksi niistä on edelleen toiminnassa.

Kilimanjarolle kiipeäminen ei vaadi pitkää kokemusta tai rautaista kuntoa, mutta helpoksi kiipeämistä on turha kuitenkaan väittää. Moni joutuu kääntymään takaisin vuoristotaudin iskiessä, ja jotkin kiipeilyreiteistä ovat varsin haastavia.

Budjetti ja vuoristotauti

Onnistuneen vuorenvalloituksen kannalta on tärkeää valita kaksi asiaa oikein – paras reitti Kilimanjaron huipulle ja sopivin matkanjärjestäjä. Näihin vaikuttavia tekijöitä ovat aika, kunto, kokemus, budjetti ja henkilökohtaiset mieltymykset.

Vuoristotaudin estäminen on kiipeilyn kannalta olennasta, joten jos ei tunne oman vartalonsa reaktioita korkealla ollessa on parasta valita reitti, joka antaa tarpeeksi aikaa ja mahdollisuuksia akklimatisointiin eli korkeuteen sopeutumiseen. Näitä ovat pidemmät reitit: Machame, Lemosho sekä uusin reitti Northern Circuit.

Kilimanjarolle kiipeäminen on hintavaa. Tästä pitävät huolen kansallispuiston pääsymaksut, kantajien määrä, vakuutukset sekä verotus. Hintaan vaikuttaa lisäksi reitin valinta sekä luksuksen määrä – haluaako mukaan esimerkiksi oman kannettavan vessan ja mukavan patjan. Useimmat lähtevät kiipeämään varsin askeettisin varustuksin.

Pääsääntönä hintaan on, että mitä lyhyempi reitti, sitä halvempi. Lyhyys ikävä kyllä vähentää Kilimanjaron huipun saavuttamisen todennäköisyyttä, joten pihistelyä kannattaa harkita huolella. Edullisin reitti on Marangu, jonka miinuspuoliin kuuluu myös se, että nousu ja laskeutuminen tapahtuvat samaa polkua pitkin.

Kilimanjaron matkanjärjestäjän valinta

Kilimanjarolle voi lähteä helposti ryhmässä suomalaisen matkanjärjestäjän kautta, jolloin opastuskin on yleensä suomeksi. Varsinkin tottumattomalle matkaajalle tämä lienee helpoin vaihtoehto. Silloin pakettihintaan kuuluvat kaikki pakolliset menot eikä omaa pohdittavaa juurikaan jää.

Jos suomalaiseen ryhmään liittyminen ei tunnu omalta, voi matkoja tiedustella paikallisilta yrityksiltä. Mitä paremmin tietää mitä haluaa, sen helpompi hintoja on vertailla. Tarjottujen pakettien sisällöt saattavat olla hyvin erilaisia. Pohjois-Tansaniasta löytyy runsaasti kokeneita Kilimanjaron-matkanjärjestäjiä.

Seikkailullisin ja mahdollisesti halvin tapa on vain saapua Arushaan tai Moshiin ja etsiä järjestäjä paikan päältä. Tämä toisaalta vie eniten aikaa ja huonolla tuurilla valinta osuu vähemmän kunniakkaaseen yritykseen tai hinnoittelu ei kuitenkaan laske netissä olevista.

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (2):

Aino Tanhua 04.07.2018 10:41

Hei Katja!

Kiitos ideasta, pistän harkintaan! Voisin tähän listata muutaman asian vielä matkanjärjestäjän valinnasta. Suomessa tiedän ainakin Mandalan ja Aventuran järjestävän tasokkaita kiipeilymatkoja Kilimanjarolle. Meru ei kohteena ole niin tunnettu, joten sen kanssa kannattanee valita suoraan paikallinen matkanjärjestäjä. Sen valinnassa auttaa ainakin se, että varmistaa järjestäjän kuuluvan johonkin Taton alaiseen organisaatioon (http://tanzaniatourism.go.tz/en/).

Monella on myynnissä erilaisia paketteja, joista halvimmat ovat täysin riisuttuja, kalleimmissa taas on mukana oma kannettava vessa. Kannattaa pyytää matkaohjelma useammalta ja sitten vertailla. Toisaalta liian edullinen muihin verrattuna on hieman epäilyttävä, koska se kielii siitä, etteivät esimerkiksi vakuutukset todennäköisesti ole kunnossa.

Mukavaa ja onnistunutta kiipeilymatkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Katja 04.07.2018 09:42

Hei, kiitos Tripsteri-oppaista! Kommentoin esittääkseni juttutoiveen: jonkinlainen vertailu Kilimanjaron-vaellusta järjestävistä firmoista eri reittien osalta hintatietoineen. Kaikkia järjestäjiä ei tietenkään voi listata, mutta jos edes muutama... Myös vastaavat tiedot Merun osalta (mahd. Kiliin yhdistetynä) kiinnostaisivat! Aurinkoista kesää :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *