Stone Town, Sansibarin sydän

Korallikivestä rakennetun Stone Townin ilmapiiri on täysin ainutlaatuinen, ja Stone Townissa käymistä voi suositella kaikille joilla on matka Sansibarille. Historiallisen kaupunginosan kapeilta kujilta voi vielä löytää paljon vanhaa Swahili-kulttuuria, mutta lisäksi myös modernia afrikkalaista designia ja ihania pieniä kahviloita.

Stone Town matkakohteena

Kaupunkiin kannattaa jättää ainakin yksi yö, jotta ehtii nauttia myös muutamista hyvistä ruokapaikoista ja ehtii hieman orientoitua kujien sokkeloon. Muutaman päivän varaamalla voi myös teetättää itselleen kauniita vaatteita afrikkalaisista kankaista.

Stone Town on täynnä sen kulttuurihistoriaa heijastavia majapaikkoja, joten täällä ei kannata valita ketjuhotellia. Monet hotellit on restauroitu huolella vanhoihin rakennuksiin, joissa voi vielä aistia alkuperäisen 1800-luvun tunnelman.

Turistikaduilla myyjät voivat käydä rasittaviksi, eikä keneltäkään perään roikkumaan jääävältä myyjältä kannata ostaa mitään, jottei tulisi pahentaneeksi ongelmaa ja tukeneeksi pimeää bisnestä. Heti turistikatujen ulkopuolella matkaaja kuitenkin jätetään pääosin omaan rauhaansa, jolloin jää mahdollisuus nauttia kaupunginosan kauneudesta itsekseen.

Stone Townin tärkeimmät nähtävyydet

Jotta kaupungista ehtii nähdä päivässä pääasiat, kannattaa sitä varten varata opas. Muuten moni paikka jää näkemättä ja tarinat kuulematta, eikä kaupunki avaudu kaikessa taianomaisuudessaan. Erityisen kiehtova on sulttaaninen ajan historia, joka on edelleen läsnä kaikessa Stone Townin arjessa.

Orjakauppamuseo eli anglikaanisen kirkon alue kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. On kuitenkin hyvä kyseenalaistaa yksi alueen toistelluimmista kertomuksista – kellarikerroksen kammiot mitä suurimmalla todennäköisyydellä eivät liity orjakauppaan, vaikka tarjoavatkin tunteisiin vetoavan tarinan. Todellisuudessa orjiksi kaapattuja pidettiin paremmissa oloissa laillisen orjakaupan aikana.

Ilta Stone Townissa

Päivämatkaajan kannattaa ehdottomasti varata aikaa iltaan asti, varsinkin jos muuten majailee saaren itäpuolella. Kattoterassilta tai rannasta todistettu auringonlasku on kaunis, ja monet Stone Townin alueet heräävät eloon vasta illalla – erityisesti Forodhanin puisto.

Forodhanin kahviloista saa herkullista mausteteetä ja katuruokamyyjien kojuja kannattaa myös testailla. Mahataudilta välttyy käyttämällä paikallisten suosimia paikkoja, joissa ruoka varmasti vaihtuu tiheään. Samalla voi ihailla nuorten poikien pellehyppyjä mereen suoraan Forodhanin puiston reunukselta.

Upean kokemuksen takaa myös Emerson on Hurumzi -hotellin kattoterassi-illallinen, johon kuuluu näköala kaupungin korkeimmalta terassilta, modernin sswahilikeittiön kolmen lajin illallinen ja kaunis elävä musiikki.

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *