Safari: Tansanian puistot Serengeti, Ngorongoro, Tarangire ja Manyara

Tansanian kuuluisimmat safarikohteet ovat Serengeti ja Ngorongoro, jotka sijaitsevat kylki kyljessä pohjoisessa Tansaniassa. Ne eivät kuitenkaan ole pohjoisen ainoat luontokohteet. Tarangiren ja Manyaran puistot eivät ole yhtä kuuluisia, mutta voivat siksi olla kohteina miellyttävämpiä.

Pohjois-Tansanian luonto ja suojelu

Pohjoinen Tansania on useaan otteeseen mainittu Afrikan parhaana luontokohteena, eikä syyttä. Sieltä löytyvät esimerkiksi kaikki “viisi suurta” (big five) eli leijona, leopardi, norsu, puhveli ja sarvikuono. Suurpedoista myös gepardi ja hyeenat kuuluvat alueen eläimistöön.

Tansania on kansallispuistojensa puolesta Afrikan parhaimmistoa, sillä noin 15 % maan pinta-alasta on suojeltua luontoa. Kansallispuistoja alettiin perustaa 50-luvulla, ja siitä eteenpäin niiden määrä on vain kasvanut. Tämä on Tansanin kannalta erittäin hyvä päätös, sillä puistoissa on yli miljoona vuosittaista kävijää.

Gnu-antilooppeja Serengetissä
Gnu-antilooppeja Serengetin kansallispuistossa © Aino Tanhua

Gnu-antilooppien vaellus

Kaikkein tunnetuin Pohjois-Tansanian ja Kenian Masai-Maran luonnonihme on gnu-antilooppien vuotuinen vaellus. Niiden kanssa vaeltavat myös seeprat ja thomsoningasellit. Yhteensä eläimiä on jatkuvalla vaelluksella jopa 2 miljoonaa. Matkaajan kannattaa tarkastaa etukäteen missä päin aluetta vaellus on mihinkin aikaan vuodesta, jotta safarin voi halutessaan suunnitella sen mukaan.

Ngorongoron kraaterijärvi
Ngorongoron suojelualueen sydämessä on romahtaneen kraaterin paikalle muodostunut järvi © Aino Tanhua

Serengeti ja Ngorongoro

Tansanian suosituin ja tunnetuin kansallispuisto on Serengeti. Se on suosittu hyvästä syystä – Serengetin pinta-ala on valtava 15 000 neliökilometriä ja sen sisälle mahtuu keskenään hyvin erilaisia alueita savannista kivikkoihin ja vehreään joenrantaan.  Suosiolla on myös varjopuolensa – matkat kallistuvat vuodesta toiseen sekä pääsymaksujen että majoituksen osalta, joten Serengeti ei ole budjettimatkaajan kohde.

Serengetin vieressä sijaitsee Ngrorongoron suojelualue, jossa myös masai-heimolla on lupa asua, jos he noudattavat perinteistä elämäntapaa, eli paimentavat karjaa ja elävät luonnonmukaisissa kylissä. Koska Ngorongoron alue on romahtanut tulivuoren kraatteri, kertyy sen pohjalle vettä. Tämän takia Ngorongoroa kutsutaan joskus luonnon amfiteatteriksi, ja siellä eläimet todella ovat kylki kyljessä niin toistensa kuin ihmistenkin kanssa.

Kirahveja Tarangiren kansallispuistossa
Kirahveja Tarangiressa © Aino Tanhua

Tarangire ja Manyara

Manyara-järvi on tunnettu flamingoistaan, mutta puisto kuhisee muitakin lintuja ja tasapainottaa hyvin muuten isoihin nisäkkäisiin keskittyviä safareita. Alue on kuulu myös puuhun kiipeävistä leijonista, joita sieltä löytyy erityisen paljon.

Tarangiren kansallispuisto on monen safarin ensimmäinen pysähdyskohde, ja siten myös Tarangiressa on joinain päivinä valtavasti autoja. Lisäksi Tarangire on isoista kansallispuistoista lähimpänä Arushan kaupunkia ja Kilimanjaron kansainvälistä lentokenttää, ja sinne on mahdollista tehdä vain 1 päivän safarimatka.

Taragiressa ei kuitenkaan ole samanlaista eläimistön runsautta kuin Serengetissä ja Ngorongorossa. Päivän safarin eläinsaldo voi jäädä aika laihaksi. Yhden päivän safari ei siksi ole kovin suositeltava vaihtoehto.

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *