Luonnonmukaista matkakosmetiikkaa vol. 3: aurinkorasvat ja -suihkeet

Matkakosmetiikkaa-sarjan kolmannessa osassa perehdytään luonnonmukaisiin aurinkosuojatuotteisiin. Tripsteri sai testattavaksi kahden aurinkotuotesarjan tuotteita: Natural Goods Companylta Biosolis-sarjaa ja Biodellyltä Algamaris-sarjaa. Molemmat sarjat ovat sertifoitua luonnonkosmetiikkaa, kuten kaikki muukin Tripsterissä testattava kosmetiikka.

Tripsterin testaamien aurinkorasvojen suoja ei ole kemiallinen, vaan fysikaalinen ja perustuu mineraalifilttereihin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että auringonsäteet heijastuvat iholta pois. Fysikaalista suojaa suositellaan etenkin lapsille, sillä kemialliseen suojaan perustuvat voiteet voivat ärsyttää ihoa. Jotkut yhdistelmät vaikuttavat myös hormonitoimintaan. Fysikaalisen suojan vaikutus alkaa myös välittömästi, toisin kuin kemiallisen suojan. Molempien sarjojen tuotteissa on aurinkosuojan lisäksi ihoa hoitavia ainesosia.

Luonnonkosmetiikka on myös ympäristöystävällinen valinta. Perinteiset, kemialliseen suojaan perustuvat aurinkorasvat esimerkiksi tuhoavat koralliriuttoja. Aurinkovoiteista peräisin olevia suoja-aineita on löydetty myös kaloista. Luonnonkosmetiikassa ei käytetä nanopartikkeleita, joiden ympäristövaikutuksia tutkitaan, ja joiden käyttö kosmetiikassa on myös herättänyt keskustelua niiden turvallisuudesta ihmisille.

Testi suoritettiin Portugalin aurinkoisissa ja kuumissa olosuhteissa, kaupungissa ja surffatessa. Testiryhmään kuului viisi henkilöä.

Algamaris

Algamaris-aurinkotuotteissa varsinaisen mineraalifiltterin lisäksi ihoa suojaa ja hoitaa antioksidanttinen alga-gorria-niminen yhdistelmä, joka on kehitelty punaisesta levästä. Kaikki testituotteet ovat vedenkestäviä, mutta vedessä oleilun jälkeen niitä on tietenkin hyvä lisätä iholle. Merkin tässä testatut tuotteet ovat vegaanisia, mutta joissain tuotteissa käytetään mehiläisvahaa. Tuotteet valmistetaan Ranskassa.

Tutustu Algamaris-aurinkosuojatuotesarjaan.

Biosolis

Biosolisin tuotteissa käytetään pohjana ihoa kosteuttavaa aloe veraa. Toinen niiden keskeinen raaka-aine on aasialainen karanjaöljy, joka kosteuttaa ja hoitaa ihoa. Kaikki testituotteet ovat vedenpitäviä, mutta niitä kannattaa vedessä oleilun jälkeen lisätä iholle. Raaka-aineet ovat luomua. Biosolis ei ole vegaaninen merkki, sillä joissain tuotteissa käytetään mehiläisvahaa. Testituotteet ovat kuitenkin kaikki vegaanisia. Tuotteet valmistetaan Belgiassa. Pakkauksissa on huomioitu ympäristöystävällisyys.

Tutustu Biosolis-aurinkosuojatuotesarjaan.

Biosolis aurinkoöljyspray, SPF 6

Aurinkoöljy sopii tummalle iholle ja iholle joka ei juuri pala, päivinä joina ei auringolle altistuta jatkuvasti. Öljy levittyy hyvin, ei jätä ihoa tahmeaksi eikä liian kiiltäväksi. Öljy saa erityisesti tummaan ihoon kauniin sävyn ja aavistuksen kiiltoa. Sitä voi myös laittaa hiuksiin. Tuoksu on melko luonnonläheinen, mutta ei häiritsevä eikä voimakas. Öljyä voi sekoittaa paksumpiin rasvoihin, jolloin niiden levittäminen sujuu notkeammin. Testihenkilö, joka ei pala helposti, eikä käytä juuri aurinkotuotteita, innostui tuotteesta: ”Tätä aion käyttää säärille ja käsivarsiin sen sijaan, että en käyttäisi mitään. Ainesosien luonnollisuudesta kertoo se, että talouden kissa innostui maistelemaan öljyä”.

Tilaa Biosolis aurinkoöljyspray, SPF 6.

Tilaa Biosolis aurinkoöljyspray, SPF 20.

 

Biosolis aurinkovoide kasvoille, SPF 30

Kun aurinkorasvan teho perustuu fysikaaliseen suojaan, rasva ei tahdo aina imeytyä ja jättää ihon vaalean rasvakerroksen alle. Testirasvoista niin oli etenkin tämän voiteen kohdalla. Voide on melko paksua ja sitä sai levittää iholle aika kauan. Kannattaa siis levittää tämä voide peilin edessä tai kaverin seurassa, jos ei halua esiintyä valkoinen rasvakerros kasvoillaan. Voide jättää ihon pehmeäksi ja suojaa hyvin. Testaaja ei pala kovin helposti, ja rasva tuntui melko voimakkaasti suojaavalta. ”Tuoksu on todella miellyttävä. Tätä en ehkä laittaisi meikkivoiteen alle, mutta rantakäyttöön ottaisin.”

Tilaa Biosolis aurinkovoide kasvoille, SPF 3.

 

Algamaris aurinkovoide kasvoille, SPF 30

Algamarisin aurinkovoide kasvoille on Biosolisin vastaavaa notkeampaa ja leviää paremmin. Se ei myöskään jätä ihoa valkoiseksi. Iho ei alkanut kiiltää, ja voide tuntuu laadukkaalta myös kosteusvoiteena. Tuoksu on pistävä, mutta haihtuu nopeasti. Voiteen keveys ja imeytyvyys tekivät vaikutuksen testaajaan, joka tavallisesti käyttää aurinkotuotteita lähinnä rannalla: ”Aion käyttää kasvovoidetta koko kesän.”

Tilaa Algamaris aurinkovoide kasvoille, SPF 30.

 

Biosolis aurinkovoide kasvoille ja vartalolle, SPF 30

Perusvoide levittyy hyvin, etenkin jos malttaa laittaa sitä iholle pieniä määriä kerrallaan. Kun näin toimii, voide ei näy edes tummalla iholla. Ei jätä ihoa tahmeaksi ja tuoksu on miellyttävä eikä voimakas. Voidetta joutuu lisäilemään aika ajoin, etenkin rantakäytössä. Voidetta testasivat kaksi koehenkilöä, jotka eivät pala kovin helposti. Kahden lapsen isä totesi, että kyseessä on ”hyvä koko perheen perusaurinkorasva, vaikka levitys vaatiikin vähän kärsivällisyyttä.”

Tilaa Biosolis aurinkovoide kasvoille ja vartalolle, SPF 30.

 

Biosolis Melt-In aurinkovoide kasvoille ja vartalolle, SPF 30

Voide levittyy hyvin, kuten sen nimen maininta ihoon sulavuudesta antaa odottaakin. Tuoksu ei ole erityisen hyvä, mutta ei mitenkään häiritsevä. Surffikäytössä ongelmaksi muodostui se, että voide levisi ja sai silmät kirvelemään pitkäksi aikaa, vaikka tuote onkin vedenkestävä. Suojaavuuden suhteen ongelmia ei ollut, kertoi testaaja, jonka iho ei ole erityisen herkkä auringolle, mutta joka käyttää surffaamisen vuoksi paljon aurinkotuotteita. ”Ei toimi meriveden kanssa, sattui silmiin pitempään kuin muut aurinkorasvat.”

Tilaa Biosolis Melt-In aurinkovoide kasvoille ja vartalolle, SPF 30

 

Biosolis aurinkovoide lapsille, SPF 50+

Lapsille ja herkästi palaville sopiva aurinkovoide levittyy hyvin ja sen tuoksu on melko mieto. Sopii myös esimerkiksi aiemmin palaneiden, herkästi uudelleen palavien kohtien suojaamiseen. Tavallisesti aurinkosuihkeita käyttävä, vaalea ja herkästi palava testaaja piti tuotetta miellyttävänä. ”Se jätti iholle samettimaisen tunnun ja toimi hyvin voimakkaassa auringonpaisteessa.”

Tilaa Biosolis aurinkovoide lapsille, SPF 50+

 

Algamaris aurinkosuojaspray kasvoille ja vartalolle, SPF 50

Voimakkaasti suojaava spray on helppo levittää, mutta ei imeydy kovin hyvin. Useampi testaaja vierasti sprayn hajua. Voide kestää hyvin vettä, surffaamista ja melomista harrastava testaaja kommentoi. Se myös tuntui suojaavan ihoa hyvin, mutta testaaja ei muutenkaan pala kovin helposti. ”Jätti ihon tahmaiseksi ja haisi hassulta.”

Tilaa Algamaris aurinkosuojaspray kasvoille ja vartalolle, SPF 50.

 

Biosolis Aurinkosuojasuihke kasvoille ja vartalolle, SPF 50

Algamarisin tuotteeseen verrattuna suihke imeytyy paremmin, eikä jätä ihoa tahmeaksi. Suojan ja vedenkestävyyden suhteen eroa ei ollut, kommentoi Algamarisin suihkettakin testannut surffaaja. ”Tämä on miellyttävä ja tuoksuu hyvältä.”

Tilaa Biosolis Aurinkosuojasuihke kasvoille ja vartalolle, SPF 50.

[su_box title=”Plussat ja miinukset”]

+ Luontoystävällisyys, eläinkokeettomuus, turvallisuus ja vegaanisuus.
+ Sarjat ovat Ecocert- ja Cosmebio-sertifioituja.
+ Tuotteet ovat turvallisia myös lasten käyttöön.
+ Aurinkosuojan lisäksi tuotteet hoitavat ihoa.
+ Suuri osa pakkauksista on kooltaan sellaisia, että ne voi kuljettaa käsimatkatavaroissakin.
+ Kaikki pakkaukset ovat käytännöllisiä.
+ Hinnat eivät ole tavanomaisia, laadukkaita aurinkorasvoja korkeampia.

– Levittäminen vaatii monissa tuotteissa kärsivällisyyttä, kun rasvaa täytyy lisätä vähän kerrallaan ja se pitää hieroa ihoon hyvin.
– Pahvipakkaukset vaikuttavat turhilta, kun ne tulee yleensä heitettyä ainakin ennen reissua pois.
– Joissain tuotteissa tuoksu oli melko voimakas, eikä erityisen miellyttävä.
– Kaikki tuotteet eivät sovi surffaukseen; merivedessä käytettynä voide kirvelee silmissä.
[/su_box]
© Anna Pöysä

Uusimmat tuotearviot


[the_grid name=”Tripsteri testaa uusimmat”]

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *