Liikenneyhteydet ja julkinen liikenne Lapissa

Parhaat tavat saapua Lappiin on tulla joko autolla, junalla tai lentokoneella.

Jos tulet autolla…

valittavanasi on useita reittejä. Helsingistä suorin reitti Lappiin kulkee Suomen pisintä valtatietä, Nelostietä (E75), pitkin. Lahden, Jyväskylän ja Oulun kautta kulkeva Nelostie johtaa Rovaniemelle, josta se jatkuu Sodankylän ja Inarin kautta aina Utsjoelle asti.

Lappiin pääsee myös muita teitä. Läntinen reitti kulkee Turusta Norjan Tromssaan. Torniosta Muonion kautta Kilpisjärvelle johtava osuus tunnetaan valtatie 21:nä, joka kulkee Ruotsin vastaisen valtionrajan tuntumassa. Suomen maanteiden korkein kohta Muotkatakka sijaitsee Käsivarressa valtatie 21:llä.

Valtatie 5 eli Viitostie kulkee Kajaanista Kemijärven ja Pelkosenniemen kautta Sodankylään.

Jos liikut Lapissa autolla, tutustu myös parhaisiin pysähdyspaikkoihin.

Jos tulet junalla…

pääset joko Rovaniemen kautta Kemijärvelle asti tai läntistä rataa Kolariin.

Klassisin tapa on matkustaa yöjunalla. Yöjunia kulkee Helsingistä ja Turusta. Yöjunaan voi ostaa paikan myös autolle. Kemijärvelle menevä juna pysähtyy Kemissä, Tervolassa, Muurolassa, Rovaniemellä ja Misin rautatieasemalla. Kolariin menevän junan pysähdyspaikkoja ovat Kemi, Tornio, Ylitornio ja Pello.

Jos tulet lentäen…

voit valita lentokohteesi viidestä kentästä: Rovaniemi, Kittilä, Ivalo, Kemi-Tornio tai Enontekiö.

Rovaniemelle lentää päivittäin sekä Finnair että Norwegian. Rovaniemen lentoasema sijaitsee napapiirin tuntumassa noin yhdeksän kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kentältä liikennöi Airportbus Rovaniemen keskustaan.

Kittilän kenttä on paras valinta silloin, jos haluat päästä Tunturi-Lappiin esimerkiksi Leville tai Ylläkselle, Ivalon kenttä puolestaan silloin, jos suuntasi on esimerkiksi Saariselkä tai muu Pohjois-Lapin kohde.

Jatkoyhteydet

Jatkoyhteyksiä ei voi Lapissa pitää itsestäänselvyytenä, joten lentokoneella esimerkiksi Rovaniemelle matkatessa kannattaa varmistaa jo lentolippuja ostaessa, miten lentokentältä pääsee haluamaansa kohteeseen vai pääseekö ollenkaan. Rovaniemen kentältä on kyllä linja-autoyhteyksiä muualle Lappiin, mutta niiden aikataulut eivät välttämättä mene yksiin lentoaikataulujen kanssa. Aikatauluja voi hakea Matkahuollon sivuilla.

Juna-asemilta jatkoyhteydet toimivat yleensä hyvin. Esimerkiksi Rovaniemelle saapuvilta yöjunilta on hyvät jatkobussiyhteydet muualle Lappiin, ja linja-autot myös odottavat junaa, jos juna on myöhässä.

Pohjoisen juna-asemilta on myös Skibus-yhteyksiä hiihtokeskuksiin. Esimerkiksi Rovaniemeltä on hyvin toimiva Skibus-yhteys Luostolle ja Pyhälle. Rovaniemen rautatieasemalta lähtevä Skibus kulkee Rovaniemen lentokentän kautta, ja sen aikataulut on sovitettu yhteen Rovaniemen kentälle saapuvien Finnairin lentojen kanssa. Toukokuussa tätä Skibus-yhteyttä ei ole.

Julkinen liikenne

Linja-autoliikenne toimii parhaiten etelä-pohjois-akselilla, sen sijaan poikittaisliikennettä ei Lapissa juuri ole. Omatoimimatkailijan kannattaa ottaa tämä huomioon Lapin-matkaa suunnitellessa.

Rovaniemeltä pääsee hyvin joka suuntaan, niin läntiseen Lappiin (Kittilä, Muonio, Enontekilö), itään (Kemijärvi, Salla) kuin pohjoiseen (Sodankylä, Ivalo, Inari, Utsjoki). Aikatauluihin kannattaa kuitenkin tutustua etukäteen hyvin Matkahuollon sivuilla, sillä busseja ei välttämättä kulje useita kertoja päivässä.

Matkahuollon aikatauluhaku on näppärä tapa etsiä bussiyhteyksiä.

© Liisa Kuittinen

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *