Tunturi-Lappi

Läntisessä Lapissa sijaitsevaa Kittilän, Kolarin, Muonion ja Enontekiön muodostamaa suurtunturialuetta kutsutaan Tunturi-Lapiksi. Se on aluetta, jossa sijaitsevat Lapin tunnetuimmat tunturit ja hiihtokeskukset: Pallas- ja Olostunturit Muoniossa, Ylläs Kolarissa ja Levi Kittilässä.

Tunturi-Lapissa sijaitsee myös huikea Käsivarren Lappi, jonka tunnetuimmat kohteet ovat Kilpisjärvi, Saanatunturi ja Halti. Käsivarren erämaa on erityisesti retkeilijöiden, vaeltajien ja seikkailijoiden suosiossa.

Tunturi-Lapin ytimessä on upea Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, joka on Suomen vanhin kansallispuisto. Sen tunnetuin vaellusreitti on klassikon aseman saavuttanut 55 kilometrin mittainen Hetta-Pallas, joka viitoitettiin jo vuonna 1934. Se on Suomen vanhin vaellusreitti.

Tunturi-Lappi tarjoaa rutkasti tekemistä niin hiihto-, kesä- kuin ruskaturisteillekin.

Hurahda Pallakseen

Poissa ovat suurten hiihtokeskusten hälinä ja ruotsinlaivatunnelma. Pieni ja nostalginen Pallas Muoniossa hurmaa tyylikkyydellään, sympaattisuudellaan ja upeilla tunturimaisemillaan. Pallakseen on vaikea olla ihastumatta.

Puurajan yläpuolella sijaitseva Pallas on perinteikäs hiihtokeskus, jonne rakennettiin Suomen ensimmäinen tunturihotelli vuonna 1938. Saksalaiset tuhosivat funkkistyylisen hotellin vuonna 1944 Lapin sodassa, mutta Pallakselle rakennettiin uusi, tällä kertaa puinen hotelli sodan jälkeen. Sen omistaa nykyisin Lapland Hotels -ketju. Pallastunturin luontokeskus sijaitsee hotellin vieressä.

Pallakselle kannattaa matkustaa paitsi talvella myös kesällä ja ruska-aikaan. Luontokeskukselta lähtee useita luontopolkuja ja vaellusreittejä lähiympäristöön. Itse rakastuin Pallakseen heti ensisilmäyksellä, kun pistäydyin hotelli Pallaksen pihassa elokuussa 2015 ohikulkumatkalla. Sittemmin olen pyrkinyt palaamaan sen hurmaaville luontopoluille kerran kesässä.

Pallastunturin luontokeskukselta lähtee opastettuja reittejä lähimaastoon. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Ihaile maisemia Keimiötunturilta

Pallas-Ounastuntureiden muodostaman ketjun eteläisin tunturi, Keimiötunturi (610 m), on hieman sivussa, ja siksi se jää monelta matkailijalta huomaamatta. Kipuaminen Jerisjärven kupeessa sijaitsevan Keimiötunturin laelle kuitenkin kannattaa, sillä sieltä avautuu komeat näkymät kauas Pallastuntureille. Tunturin laelle johtava 4,6 kilometrin mittainen polku lähtee Jerisjärven rannalla sijaitsevalta Keimiötunturin majalta. Nousu on paikoin jyrkkää, ja reitti on luokiteltu keskivaikeaksi.

Keimiötunturin laelta näkee kauas Pallastuntureille. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Pistäydy monikulttuurisessa Muoniossa

Thairavintola, sveitsiläinen kahvila-konditoria ja palestiinalainen pitseria. Muonion keskusta yllättää kansainvälisellä ruokatarjonnallaan.

Suomen pohjoisin thairavintola Silk Coffee Shop sijaitsee Kielan luontokeskuksessa. Sitä pyörittää Thaimaasta kotoisin oleva Rattana Mella miehensä Harri Mellan kanssa.

Vuonna 2012 avatun Swiss Cafén kakkuvalikoimiin kuuluu Lapin Sacher, joka on kahvila-konditorion oman kehitystyön tulos. Kahvilaa pitää Muoniossa jo vuosia asunut sveitsiläinen Agnes Bissig leipuri-kondiittori Thomas Achermannin kanssa.

Uncle Laban -pitseriaa pyörittää palestiinalainen Sarah Abu Laban. Hän on asunut Muoniossa vuodesta 1988.

Muonion keskustan sveitsiläinen kahvila on nähtävyys. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Aja Käsivarrentietä Kilpisjärvelle

Ruotsin rajan tuntumassa kulkeva Käsivarrentie (valtatie 21) johtaa Muoniosta Käsivarren päähän Kilpisjärvelle. Matkan pituus on reilut 350 kilometriä, ja sen varrella, noin 12 kilometriä ennen Kilpisjärven kylää, sijaitsee Muotkatakka (565,8 m), Suomen maanteiden korkein kohta.

Enontekiön kuntaan kuuluva Kilpisjärvi Norjan rajan tuntumassa on Käsivarrentien päätepiste. Se sijaitsee tunturiylängöllä, ja sen lukuisat luontopolut ja vaellusreitit ovat retkeilijöiden suosiossa. Päänähtävyys on koulukirjoista tuttu mahtava Saanatunturi.

Lue lisää Kilpisjärven päiväpatikointikohteesta Tripsterin Lähde ruskaretkelle Lappiin -artikkelista.

Saanan näkeminen sykähdyttää Kilpisjärvelle saapuessa. (Kuva: Liisa Kuittinen)

© Liisa Kuittinen

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com