Hotellit ja hostellit – Lappi

Hotelliketjuja

Lapland Hotels on Lapin matkailukeisariksi kutsutun Pertti Yliniemen hotelliketju, jonka juuret ovat Muonion Oloksella. Yliniemen isä, muoniolainen postiautonkuljettaja Arvo Yliniemi perusti Olokselle pujottelurinteen 1960-luvulla. Vuonna 1997 Yliniemen perheyritys osti Pallaksen tunturihotellin ja rinnetoiminnot sekä hotellit Hetasta ja Kilpisjärveltä. Sittemmin yritys on yhdistänyt voimansa toisen matkailualan yrityksen kanssa ja kasvanut Suomen suurimmaksi hotelliketjuksi.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa hotelli Rovaniemeltä.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa hotelli Leviltä.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa hotelli Ylläkseltä.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa hotelli Pallakselta.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa hotelli Kilpisjärveltä.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa hotelli Saariselältä.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa hotelli Luostolta.

Santa’s Hotel on niin ikään lappilainen hotelliketju. Se perustettiin vuonna 2011, ja sen omistaa Seppo Aho perheineen. Ketjulla on hotelleja ja lomahuoneistoja Lapissa viidessa paikassa: Rovaniemellä, Luostolla, Saariselällä, Kilpisjärvellä ja Levillä. Ketjuun kuuluva Santa’s Igloos Arctic Circle napapiirillä Rovaniemellä tarjoaa mahdollisuuden yöpyä lasi-igluissa, joiden kattojen läpi voi ihailla yötöntä yötä, revontulia tai muita luonnonilmiöitä.

Harriniva Hotels & Safaries -matkailukonsernin omistaa muoniolainen Pietikäisen perhe. Hotellit sijaitsevat hyvillä paikoilla Tunturi-Lapissa Muoniossa ja Jerisjärvellä. Mökkimajoitusta on Muoniossa, Pallas-Yllästunturin kainalossa Torasjärven rannalla ja Galdotievassa. Galdotieva on eksoottinen kohde: se sijaitsee Norjan rajan tuntumassa Hetasta Kautokeinoon ja Altaan johtavan tien varrella. Sinne eksyy harva.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa hotelli Muoniosta.

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Kylpylähotelleja

Holiday Clubilla on kylpylähotellit Saariselällä ja Sallatunturin matkailukeskuksessa. Kylpemään pääsee myös Kittilässä Levillä sijaitsevassa Levi Hotel Spassa (entinen hotelli Levitunturi), jonka monipuolinen kylpylä on Lapin kehutuin. Luostolla sijaitsevassa, Lapland Hotels -ketjuun kuuluvassa hotelli Luostotunturissa asiakkaat pääsevät pulikoimaan pienessä Ametistikylpylässä. Kylpylä on hyvin yksinkertainen, eikä altaita ole useita. Erikoisuus on ametistiluolaan tehty poreallas.

Hotellitärppejä eri tilanteisiin

Inarilaisten Jouko ja Mari Lappalaisen omistamassa Nellimin erähotellissa on eksotiikkaa. Hotelli sijaitsee 40 kilometrin päässä Ivalon keskustasta lähellä Venäjän rajaa. Sinne ei tule noin vain pistäydyttyä. Inarijärven rannalla sijaitseva hotelli on rakennettu vanhaan kouluun. Talvi on erähotellin pääsesonkia, ja hotelli on auki vain talvisin. Kesällä tarjolla on mökkimajoitusta omatoimimatkailijoille.

Inarin kylässä sijaitsevaan tunnelmalliseen Villa Lancaan ihastuin kesällä 2017. Villan huoneet ovat simppeleitä mutta viehättäviä, ja kotitekoinen aamupala on maukas. Villa Lanca sijaitsee aivan Inarin kylän ytimessä. Inarissa on myös muita mainioita majoituspaikkoja: Kultahovi Juutuanjoen kuohujen rannalla on ihastuttava inarilainen perhehotelli, samoin olen tykästynyt aivan kylän keskustassa Inarijärven rannalla sijaitsevaan Hotelli Inariin. Molemmissa hotelleissa on hyvät ravintolat.

Suomen Ladun Hotelli Niilanpää on sympaattinen retkeilyhotelli Kiilopään pihapiirissä Saariselän eteläpuolella. Perinteikäs erähotelli remontoitiin vuonna 2017. Yö kahden hengen huoneessa maksaa sesongista riippuen 80-150 euroa. Hotellissa on myös savusaunamahdollisuus. Talvisin pääsee pulahtamaan avantoon.

Pallaksella sijaitsevassa Hotelli Pallaksessa voi tuntea historian havinan. Täällä laskettiin mäkeä jo 1930-luvulla. Hotelli tosin jouduttiin rakentamaan sotien jälkeen uudelleen, sillä saksalaiset tuhosivat Pallaksen ensimmäisen, funkkistyylisen hotellin Lapin sodassa. Nykyisen hirsirakenteisen hotellin vanhin osa on rakennettu 1940-luvun lopussa. Se edustaa sodanjälkeistä matkailurakentamista Lapissa. Hotelli Pallas kuuluu nykyisin Lapland Hotels -ketjuun.

Hotelli Pyhätunturissa itsessään ei ole mitään perin erikoista, mutta hotelli sijaitsee Pyhätunturilla upealla paikalla ylärinteessä ja sen isoista ikkunoista avautuu komeat näkymät. Olen tykästynyt niin hotelliin kuin koko Pyhätunturin tunnelmaan. Pyhällä järjestetään hauskoja tapahtumia, kuten Bättre Folk i Fjällen helmikuussa ja Pyhä Unplugged heinäkuun lopussa, ja hotelli Pyhätunturi on oiva majoituspaikka niiden aikana.

Mainio Samperin Savotta Savukoskella Kemijoen varrella on lomakeskus, josta on kätevä tehdä retkiä ympäröivään luontoon, sillä se sijaitsee aivan erämaiden portilla.

Vuonna 1924 Enontekiön Hetttaan avattu Hetan Majatalo on pysynyt saman suvun omistuksessa alusta lähtien. Se on Lapin vanhin matkailuyritys, joka sittemmin on laajentunut hotelliksi. Hotelli valmistui vuonna 1988, ja sitä laajennettiin vuonna 2000. Majatalon pito on omistajilleen elämäntapa, ja majatalo on auki ympäri vuoden.

Hotelli Kilpis on nostalginen matkailuhotelli upean Kilpisjärven rannalla. Se edustaa sodanjälkeisen matkailurakentamisen aikakautta. Vuonna 1953 avattua hotellia pyöritti vuoteen 1997 Suomen Matkailuliitto. Nykyisin se kuuluu Lapland Hotels -ketjuun. Parasta hotellissa on sen päivittäin lämpiävä rantasauna, josta voi pulahtaa raikkaaseen Kilpisjärveen.

Hostelleja, matkustajakoteja ja retkeilymajoja

Rovaniemellä on matkustajakoteja, joissa budjettimatkailija yöpyy edullisesti. Retrohenkinen matkustajakoti Outa sijaitsee aivan ydinkeskustassa, Guesthouse Borealis rautatieaseman läheisyydessä. Outa ja Borealis ovat molemmat perinteisiä rovaniemeläisiä matkustajakoteja. Vuonna 2016 avattu Hostel Café Koti edustaa puolestaan uutta, trendikästä Rovaniemeä. Se on skandinaavisesti sisustettu hostelli, jonka dormien hinnat alkavat 26 eurosta.

7 Fells Hostel Äkäslompolossa Ylläksen kupeessa on viehättävä reppureissaajien suosima hostelli, joka on ihastuttanut monet matkailijat. Hostellin on perustanut ”entinen reppureissaaja” Tinja Silvennoinen.

Lähes 50 vuotta hiljaiseloa viettänyt Vuotson Maja Pohjois-Sodankylässä koki uuden tulemisen 2010-luvulla, kun Eeva-Liisa ja Jouko Vainioranta ostivat rakennukset, remontoivat ne ja avasivat majan alkuvuodesta 2015. Suomen Matkailuliiton perustama Vuotson maja edustaa jälleenrakennusvuosien arkkitehtuuria. Komea punainen rakennus seisoo Vuotson kylän keskustassa aivan Nelostien tuntumassa.

Kilpisjärvellä Saanantunturin juurella sijaitseva Kilpisjärven Retkeilykeskus eli Retku on tullut vuosikymmenten saatossa tutuksi lukemattomille retkeilijöille. Retkun historia ulottuu 1930-luvulle, jolloin Suomen Matkailijayhdistys rakennutti Kilpisjärvelle retkeilymajan. Nykyistä päärakennusta on laajennettu ja peruskorjattu 1990-luvulla. Päärakennuksessa on 200-paikkainen kahvilaravintola, jossa on suosittu buffetlounas.

Erikoisuuksia

Rovaniemellä Santaparkin vieressä sijaitsevassa Arctic Treehouse Hotelissa voi majoittua luksuspuumajoissa, joiden inspiraationlähteinä ovat olleet käpylehmät. Puumajat on sisustettu skandinaaviseen tyyliin. Hotellilta on noin yhdeksän kilometrin matka Rovaniemen keskustaan.

Sympaattinen Mummola Travels pienessä Kaukosen kylässä Kittilässä ei ole mikään perinteinen majatalo tai hotelli eikä se istu mihinkään sapluunaan. Kotimajoitusta perinteisessä lappilaisessa pihapiirissä tarjoava Paula ja Kimmo Ojanperän Mummola on paikka, jossa kävijät pääsevät osallistumaan Ojanperien arkeen. Majoittujia ei oteta kerralla isoa määrää. Mummola Travels on keskeinen paikka Hiljaisuus-festivaalien aikaan.

Arctic Treehouse Hotelin sviitit muistuttavat käpylehmiä.

© Liisa Kuittinen

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *