Festivaalit Lapissa

Lapissa järjestetään omaperäisiä, hauskoja ja kummallisia festivaaleja, ja festivaalit ovat hyvä syy lähteä Lappiin. Tässä omat festarisuosikkini.

Sodankylän elokuvajuhlat

Viikkoa ennen juhannusta Sodankylästä tulee viiden päivän ajaksi elokuvamaailman mekka ja pienen kuntakeskuksen kadut täyttyvät elokuvajuhlavieraista. Yli 30-vuotias Sodankylän elokuvajuhlat on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen olennaisimmista festivaaleista.

Yötön yö luo näille festivaaleille aivan omaleimaisen tunnelman. Elokuvia näytetään ympäri vuorokauden, ja kellonajat menettävät merkityksensä. Kansainväliset tähtivieraat hehkuttavat ”Sodiksen” poikkeuksellista tunnelmaa. Sellaiset elokuvamaailman kuuluisuudet kuten Francis Ford Coppola ja Mike Leigh voivat kulkea kadulla ihmisten keskellä rauhassa.

Lue lisää Sodankylän elokuvajuhlista: Festarivieraan survival kit – Näin valmistaudut Sodankylän elokuvajuhliin

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Hiljaisuus-festivaali

Pienessä Kaukosen kylässä Kittilässä on vietetty pian kymmenen vuoden ajan monitaiteista Hiljaisuus-festivaalia, jonka ohjelmisto on kunnianhimoinen. Kesäkuun alussa järjestettävä festivaali tuo Kaukosen kylämiljööseen nykysirkusesityksiä, performansseja ja uutta säveltaidetta. Tunnelma on intiimi, ja festivaaliohjelma yllättää joka vuosi. Näillä festareilla voit kokea jotakin, mitä et osaa edes kuvitella! Hiljaisuus-festivaali järjestetään juuri ennen Sodankylän elokuvajuhlia. Mahdollista on siis yhdistää nämä kaksi festaria samaan Lapin-matkaan.

Hiljaisuus-festivaaleilla näkee erilaisia nykytaiteen ja nykysirkuksen performansseja. (Kuva: Antti Kero)

Pyhä Unplugged

Mato Valtosen luotsaama Pyhä Unplugged on tapahtuma, joka täyttää kesäisen Pyhätunturin musiikilla. Heinä-elokuun vaihteessa järjestettävän tapahtuman tunnelma on ainutlaatuinen, sillä esityksiä viedään tunturiin Aittakurun ja Tajukankaan ulkoilmalavoille. Kesällä 2018 Pyhä Unplugged vietti 20. juhlavuottaan.

Yksi Pyhä Unpluggedin esityspaikoista on maaginen Aittakurun ulkolava. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Ylläs Jazz Blues

Jazz ja blues soivat Äkäslompolossa tammikuussa, kun Ylläksellä vietetään Ylläs Jazz Blues -tapahtumaa. Vuonna 1996 perustettu tapahtuma tuo tunturiin bluesin, jazzin ja juurimusiikin ystäviä.

Bättre Folk i Fjällen

Vuonna 2017 hailuotolainen Bättre Folk -tapahtuma laajeni Pyhälle, kun helmikuun alussa tunturikeskuksessa järjestettiin ensimmäinen Bättre Folk i Fjällen -sisartapahtuma. Sen ohjelmisto koostuu Bättre Folkille leimalliseen tapaan muusikkojen ja kirjailijoiden esityksistä ja työpajoista. Niiden lomassa voi käydä laskettelemassa ja hiihtämässä. Tapahtumapaikkana on hotelli Pyhätunturi.

Litku Klemetti esiintyi Bättre Folk i Fjällenissa helmikuussa 2018.

© Liisa Kuittinen

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *