Sodankylän elokuvajuhlat 2019 – jälkitunnelmia ja kuvia yleisöennätyksen tehneiltä festareilta

Sunnuntaina 16. kesäkuuta päättyneillä Sodankylän elokuvajuhlilla myytiin ennätysmäärä lippuja. Festarikansa nautti viisipäiväisillä juhlilla niin elokuvista kuin yöttömän yön loputtomasta auringosta.

34. Sodankylän elokuvajuhlat käynnistyivät keskiviikkona 12. kesäkuuta vilkkaasti. Kitisenrannan koulun lippupisteillä oli jonoa jo lippuluukkujen auetessa kymmeneltä aamulla, ja lippuja myytiin nopeaan tahtiin heti ensimmäisestä festaripäivästä lähtien.

Sää oli ensimmäisenä päivänä viileä, mutta päivien edetessä ilma lämpeni ja festivaalia vietettiin lopulta aurinkoisessa säässä.

Kitisenrannan koulun pihalla jonotettiin lippuja heti keskiviikkoaamusta. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Lapinsuun elokuvateatterissa nähty avajaisnäytös oli brasilialaisen Fernando Meirellesin elokuva Uskollinen puutarhuri (2005). Avajaisnäytös veti Lapinsuun tuttuun tapaan ääriään myöten täyteen. Meirelles oli paikalla avajaisnäytöksessä, ja häntä haastatteli festivaalien taiteellinen johtaja Timo Malmi.

Timo Malmi (oik.) haastatteli Fernando Meirellesiä avajaisnäytöksessä. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Muita ohjaajavieraita tämänvuotisilla elokuvajuhlilla olivat ranskalainen Arnaud Desplechin, iranilaiset Mohsen Makhmalbaf ja Marzieh Meshkini, ruotsalainen Pernilla August ja amerikkalainen Kent Jones sekä nuorempaa ohjaajasukupolvea edustavat Johann Lurf, Nora Fingscheidt ja Mark Jenkin.

Elokuvajuhlille saapui myös monia kotimaisia tekijävieraita, kuten näyttelijä Hannu-Pekka Björkman ja ohjaaja Dome Karukoski sekä muusikko Olavi Uusivirta, joka toimi esilaulajana karaokenäytöksissä.

Lauantai-illan Badding-karaokenäytöksen lipuista käytiin kova taisto, ja liput myytiin hetkessä loppuun. Lauantaina päivällä festivaaliorganisaatio tiedotti, että karaokenäytökseen saataisiin sata lisälippua. Lisäliput tulivat myyntiin illalla kello 22.45. Lisälipputiskille alkoi muodostua jonoa jo reilut kaksi tuntia aiemmin.

Badding-karaokenäytökseen jonotettiin lisälippuja kymmeneltä illalla. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Elokuvajuhlilla tehtiin tänä vuonna uusi kävijäennätys. Lippuja myytiin kaikkiaan noin 31 000.

Festareiden suosio näkyi myös juhlapaikalla. Näytökset myivät loppuun nopeasti, ja jonot pihalla olivat pitkiä. Festivaaliorganisaatio tiedotti heti juhlien päätyttyä, että ensi vuonna uusintanäytöksiä järjestetään aiempaa enemmän ja pitkin festivaalia.

Kitisen Kino oli uusi esityspaikka. Se korvasi näytöspaikkana Pienen teltan. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Aurinko paistoi elokuvajuhlilla ympäri vuorokauden, ja festivaalikansa kokoontui aamuyöllä näytösten jälkeen Kitisenjoen rannalle nauttimaan yöttömän yön valosta ja näytösten jälkihehkusta.

Aurinko paistoi Sodankylässä läpi yön. Kuva on otettu Kitisellä neljältä aamuyöllä. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Ensi kesänä Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään 35. kerran. Festivaaliajankohta on 10.–14.6.2020.

Lapinsuun elokuvateatterissa nähtiin elokuvia viiden päivän ajan vuorokauden ympäri. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Lue täältä aiempi artikkelimme Sodankylän elokuvajuhlista: Festarivieraan survival kit: Näin valmistaudut Sodankylän elokuvajuhliin

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *