Festarivieraan survival kit: Näin valmistaudut Sodankylän elokuvajuhliin

Sodankylän elokuvajuhlat 2019 käynnistyvät keskiviikkona (12.6.) ja kestävät viisi päivää. Kokosimme oppaan, jossa on kaikki, mitä sinun tulee tietää Suomen parhaista leffafestareista etukäteen.

Yli 30-vuotias Sodankylän elokuvajuhlat eli Midnight Sun Film Festival (MSFF) on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen tunnetuimmista kesäfestivaaleista, ja moni festarikävijä hehkuttaa ”Sodiksen henkeä”.

Tunnelma Sodankylän elokuvajuhlilla on poikkeuksellinen. Elokuvia näytetään viiden päivän ajan ympäri vuorokauden, ja yöttömässä yössä seikkaileva festarikävijä kadottaa helposti ajantajun.

Vuonna 2019 Sodankylän elokuvajuhlat käynnistyvät keskiviikkona 12. kesäkuuta ja kestävät sunnuntaihin 16. kesäkuuta asti. Lue tästä kaikki, mitä sinun pitää tietää näistä festareista etukäteen.

Saapuminen

Sodankylä sijaitsee Keski-Lapissa 130 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Paras tapa saapua elokuvajuhlille on matkustaa junalla Rovaniemelle ja jatkaa sieltä linja-autolla matkaa Sodankylään. Junista on hyvät bussiyhteydet Sodankylään, ja bussikuskit pitävät huolen, että kaikki halukkaat mahtuvat kyytiin.

Rovaniemelle pääsee myös lentäen. Rovaniemelle lentävät Norwegian ja Finnair. Rovaniemen lentokenttä sijaitsee Sodankylään vievän Nelostien varrella, ja lennoilta on elokuvajuhlien aikaan hyvin bussiyhteyksiä Sodankylään.

Jos majoitut Luostolle, Rovaniemen rautatieasemalta ja lentokentältä on Skibus-yhteyksiä Luostolle. Luoston ja Sodankylän välillä liikennöi elokuvajuhlien aikaan festivaalibussi säännöllisesti ympäri vuorokauden.

Majoitus

Majoituksen löytäminen Sodankylästä ei välttämättä ole helppoa, sillä majapaikat täyttyvät nopeasti. Jos festarimajoitus koulun lattialla ei nappaa, kannattaa kääntyä kotimajoituksen puoleen. Moni sodankyläläinen vuokraa kotiaan tai huoneita festarivieraille.

Kotimajoitusta varten Sodankylän elokuvajuhlilla on oma Facebook-ryhmä kotimajoitusta etsiville ja tarjoaville. Jos telttamajoitus sopii sinulle, Nilimellan leirintäalue sijaitsee hyvällä paikalla keskustan kupeessa Kitisenjoen toisella puolella.

Yksi vaihtoehto on majoittua Luoston tunturikeskukseen, joka sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Sodankylän keskustasta. Luostolta on elokuvajuhlien aikaan bussikuljetuksia Sodankylään ja takaisin Luostolle ympäri vuorokauden. Bussimatka kestää noin puoli tuntia.

Liput

Elokuvalippuja voi ostaa Kitisenrannan koulun pihalla olevista lipunmyyntikojuista. Festivaalien ensimmäisenä päivänä, keskiviikkona, lipunmyynti alkaa kymmeneltä aamulla, muina päivinä yhdeksältä. Yksittäinen lippu maksaa 9 euroa; 12 kerran sarjalipun hinta on 90 euroa.

Lippuja voi varata etukäteen puhelimitse, mutta suurin osa lipuista ostetaan paikan päältä. Koska ennakkovarausten määrä on 30 prosenttia näytösten lipuista, paikan päältä saa yleensä hyvin lippuja, joskaan jonottamista ei voi välttää.

Jonottaminen on osa elokuvajuhlakokemusta ja kuuluu asiaan. Suhtaudu siihen kaikella lämmöllä ja rakkaudella.

Lipunmyynti
Festareiden ensimmäisenä päivänä lippukojuilla on tungosta. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Näytöspaikat

Elokuvien esityspaikkoja on vuodesta 2019 lähtien viisi: Lapinsuun elokuvateatteri, Kitisenrannan koulu, Iso teltta ja Pieni teltta sekä uutena Kitisen kino koulun takapihalla. Kaikki esityspaikat ovat Sodankylän keskustassa lähellä toisiaan. Kylä on kompakti, ja siirtyminen paikasta toiseen helppoa. Ohjelmakartta löytyy Sodankylän elokuvajuhlien sivuilta.

Elokuvateatteri Lapinsuu
Lapinsuun elokuvateatteri Sodankylän keskustassa on yksi elokuvajuhlien näyttämöistä. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Tekijävieraat

Elokuvajuhlille saapuu niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin tekijävieraita – ohjaajia, näyttelijöitä ja muita elokuvan ammattilaisia. Vieraat esittelevät elokuviaan niiden aluksi tai lopuksi.

Vieras
Englantilainen ohjaaja Mike Leigh vieraili elokuvajuhlilla vuonna 2015. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Festivaalikatalogi

Festivaalikatalogi on elokuvajuhlien ohjelmakirja, jossa esitellään niin tekijävieraat kuin kaikki juhlilla nähtävät elokuvat. Kaikki elokuvat esitellään toki myös elokuvajuhlien nettisivuilla, mutta suosittelen hankkimaan katalogin, sillä siitä on kaikkein helpoin tutkailla, mitä haluaa mennä katsomaan. Katalogia myydään paikan päällä.

Avajaisnäytös

Sodankylän elokuvajuhlat avataan virallisesti keskiviikkoiltana, kun elokuvateatteri Lapinsuussa järjestetään avajaisnäytös kello 20. Avajaisnäytöksen aluksi festivaalijohtaja pitää puheen ja esittelee elokuvajuhlien henkilökunnan ja tekijävieraat. Lapinsuu on silloin ääriään myöten täynnä.

Mykkäelokuvat ja karaokenäytökset

Ei elokuvajuhlia ilman mykkäelokuva- ja karaokenäytöksiä! Molemmat kuuluvat Sodankylän elokuvajuhlien perinteisiin. Mykkäelokuvia säestää liveorkesteri. Karaokenäytöksissä katsojat pääsevät laulamaan. Näytökset ovat täynnä ja festaritunnelma huipussaan.

Karaokenäytös
Vuonna 2015 Purple Rain -karaokenäytös villitsi yleisön. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Aamukeskustelut

Torstaista sunnuntaihin Kitisenrannan koululla järjestetään joka aamu kymmeneltä aamukeskustelu, jossa haastateltavana on joku elokuvajuhlien päävieraista. Aamukeskustelut ovat mykkäelokuvien ja karaokenäytösten rinnalla Sodis-klassikoita, joita ei kannata jättää väliin. Niissä Sodankylän elokuvajuhlien omaleimainen tunnelma pääsee parhaiten esiin.

Ruoka

Elokuvajuhlilla et joudu kärsimään nälästä. Ruokapaikkavaihtoehtoja on useita. Ruokailu ravintola Päivin Kammarissa Sodankylän keskustassa kuuluu ehdottomiin Sodis-kokemuksiin, samoin kuin käynti sodankyläläisessä Pizzapaikka a’la Riestossa.

Elokuvajuhlien virallinen pubiteltta löytyy Kitisenrannan koulun pihalta. Pubiteltasta saa niin ruokaa kuin juomaa. Lisäksi Sodankylän keskustaan nousee elokuvajuhlien aikaan muita ruokakojuja.

Pyörän vuokraaminen

Jos et majoitu aivan Sodankylän ytimeen, vuokraa itsellesi pyörä. Se helpottaa liikkumista. Pyöriä vuokraa Simosen urheiluliike Sodankylän keskustassa.

Festariklubi

Festivaaliklubin löydät Hotelli Sodankylän toisesta kerroksesta. Klubilla esiintyy joka ilta artisteja.

Laiturijatkot

Juhlinta jatkuu Sodankylän elokuvajuhlilla läpi yön. Paras paikka nauttia yöttömän yön valosta ja festaritunnelmasta näytösten jälkeen on Kitisenjoen ranta laitureineen. Laiturille kerääntyy aamuyöstä festarikansaa jatkoille.

Laiturijatkot
Elokuvajuhlakansaa Kitisen rannassa neljältä aamuyöllä. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Sää

Sää voi olla alkukesästä Lapissa millainen tahansa, ja sitä, millainen sää juuri tänä vuonna Sodankylään sattuu, on vaikea ennustaa etukäteen. Pakkaa varoilta mukaan myös lämmintä vaatetta, sillä lämpötila saattaa laskea yöllä lähemmäs nollaa ja silloin teltassa tulee kylmä. Parhaimmillaan lämpötila nousee festareiden aikaan yli 20 asteeseen. Oli festareiden aikaan sitten lämmintä tai kylmää, yötön yö tekee tunnelmasta maagisen.

Elokuvajuhlajännitys

Jännittäminen on osa elokuvajuhlakokemusta. Elokuvajuhlilla joutuu jännittämään sitä, saako lippuja juuri niihin näytöksiin, joihin haluaa, ja sitä, ehtiikö mukaan kaikkeen, mihin haluaa. Jännitys on suurimmillaan elokuvajuhlien ensimmäisenä päivänä keskiviikkona mutta laantuu yleensä päivien edetessä. Muista, että jännittäminen kuuluu asiaan, ja nauti täysillä elokuvajuhlien ainutlaatuisesta tunnelmasta!

Elokuvanäytösjono
Ison teltan jono kiemurtelee pitkin Kitisenrannan koulun pihaa. (Kuva: Liisa Kuittinen)

© Liisa Kuittinen

Lue lisää Lappi-suosituksia, katso reittiohjeet ja aukioloajat Liisa Kuittisen tekemästä Lappi-sovelluksesta Tripsteri Appissä! 

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *