Ostokset ja kulttuuri – Rovaniemi

Rovaniemen urbaani puoli on alkanut houkutella pohjoiseen myös kaupunkimatkailijoita, ja Rovaniemi on hyvä paikka viettää arktinen kaupunkiviikonloppu.

Taiteenystävä löytää kaupungista mielenkiintoisia gallerioita, museoita, teatteritaidetta ja klassisen musiikin konsertteja. Shoppailijalle on kiinnostavia kirpputoreja ja designmyymälöitä. Aloita arktisen kaupunkiloman vietto näistä.

Kirpputorit

Kirpputorien ystävä viihtyy Rovaniemellä, sillä kaupungissa on monia hyviä kirpputoreja.

Aloita kirppiskierros Kauppayhtiön korttelissa keskustassa sijaitsevasta Tuhat-Torista, jonka yhteydessä on myös antiikkiliike. Tuhat-Tori on kaupungin vanhin kirpputori. Sen pitkien käytävien varrelta voit tehdä monia löytöjä.

Seuraavaksi ota suunta hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevalle Varastotielle, jonka varrelta löytyy kaksi rovaniemeläisten ylistämää kirpputoria: Varastotien kirppis Varastotie 8:ssa ja Vintikki Varastotie 2:ssa. Ne tunnetaan erityisesti laajoista sisustustuotevalikoimistaan.

Tuhat-Tori on rovaniemeläisten aarreaitta. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Designmyymälät

Rovaniemellä on hauskoja design- ja lifestyle-myymälöitä, kuten Mainoa Design Shop Rinteenkulman kauppakeskuksessa, jonka ylimmässä kerroksessa on Mainoan lisäksi muitakin hauskoja puoteja.

Arctic Design Shop sijaitsee Valtakadulla pohjoisen Berliiniksi kutsutussa Kauppayhtiön korttelissa. Arctic Design Shop on alun perin Lapin yliopiston ylioppilaskunnan LYY:n luoma konsepti, jota joulukuusta 2017 lähtien on kehittänyt yrittäjä Tea Latvala. Myynnissä on suomalaisten suunnittelijoiden tuotteita, kuten piensisustustavaroita, koruja, printtejä ja graafista suunnittelua, sekä lähialueen ruokatuotteita, kuten Arctic Super Foodsin ja Arctic Warriorsin tuotteita.

Klassinen musiikki

Kun vapunpäivänä 2018 päädyin ex tempore Lapin kamariorkesterin vappukonserttiin, olin aivan myyty kuulemastani ja näkemästäni. Mitä taituruutta ja lahjakkuutta! Viihteellinen konserttiohjelmisto imaisi mukaansa ja osoitti, että orkesterin lahjakkaat muusikot taipuvat moneen.

Jos aikataulusi sattuvat kamariorkesterin konserttikalenterin kanssa yksiin, käytä tilaisuus hyväksesi ja mene kuuntelemaan vuonna 1972 perustettua Suomen pohjoisinta ammattikamariorkesteria. Et taatusti pety, sillä kamariorkesterin ohjelmisto on huippulaadukas.

Lapin kamariorkesteri esiintyy Rovaniemellä Korundi-salissa, jonka akustiikkaa on kehuttu erinomaiseksi. Lisäksi konserttikalenterissa on taiteilijatapaamisia. Orkesteri esiintyy myös muualla Lapissa. 

Korundissa on Rovaniemen taidemuseo sekä Lapin Kamariorkesterin kotisali. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Taide

Taiteenystävän kannattaa suunnata kulkunsa Kairatie 3:ssa sijaitsevaan Galleria Napaan, joka on Lapin taiteilijaseuran oma galleria. Sen kuukausittain vaihtuvat näyttelyt esittelevät lappilaisten ammattitaiteilijoiden töitä ja teoksia. Galleria Napan yhteydessä on Taidelainaamo, josta voi lainata taidetta pientä kuukausimaksua vastaan.

Rovaniemen taidemuseo löytyy tien toiselta puolelta kulttuuritalo Korundista. Sen nykytaidekokoelma on yksi Suomen hienoimmista. Museossa on vuosittain monia näyttelyitä.

Kulttuuriyhdistys Valsalla on Rovaniemellä Värinä-niminen mielenkiintoinen galleria, jonka näyttelyt ovat avoinna tiistaista lauantaihin klo 13–17. Galleriakierrokseen kannattaa sisällyttää myös käynti yksityisessä Varjo Galleriassa Rovakatu 40:ssä. Galleriaa pitää rovaniemeläinen lasitaiteilija Vele Varjo, joka kutsuu taidegalleriaansa “kansangalleriaksi”.

Teatteri

Rovaniemi on myös teatterikaupunki. Rovaniemen Teatteri esiintyy Aalto-korttelissa sijaitsevassa, Alvar Aallon suunnittelemassa Lappia-talossa. Lapin ylioppilasteatteri toimii tien toisella puolella Kulttuuritalo Wiljamissa.

Rovaniemen Teatteria puolestaan ravisteli talvella 2017-2018 kulttuurikohu, kun teatterinjohtaja Kari Väänäsen ja teatteria ylläpitävän Lapin Alueteatteriyhdistyksen hallituksen jäsenen Hannu Ovaskaisen välit tulehtuivat. Väänänen ilmoitti, että hän irtisanoutuisi, jos Ovaskainen jatkaisi hallituksessa. Lapin Alueteatteriyhdistys päätti, ettei Ovaskaista eroteta hallituksesta, joten Väänänen jätti eroilmoituksen. Rovaniemen Teatterin uudeksi johtajaksi valittiin toukokuussa 2018 ohjaaja, näyttelijä Miika Muranen.

© Liisa Kuittinen

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *